ζώνες σε καθίσματα

Τρόπαιό του οι… ζώνες

Όπου τον βγάλει τον καθένα… Η εκδίκηση, όπως παραδέχτηκε,  ώθησε έναν Ηρακλειώτη (γιατρό σε νοσοκομείο του Ηρακλείου!)  να προκαλέσει ζημιές σε καθίσματα αεροσκάφους της  αεροπορικής εταιρείας με την οποία συνηθίζει να ταξιδεύει. Ναι καλά διαβάσατε…

Ο δράστης που συνελήφθη στην Αθήνα είχε βάλει στο μάτι τις ζώνες ασφαλείας των αεροπορικών καθισμάτων. Ταξίδευε έχοντας στις αποσκευές του ένα σουγιά κι ένα κομμάτι σπασμένο γυαλί – άγνωστο πώς τα πέρασε από τους ελέγχους- κι έκοβε τις ζώνες των καθισμάτων.

Ο συλληφθείς αφαίρεσε συνολικά δώδεκα ζώνες ασφαλείας προκαλώντας ζημία στην εταιρεία ύψους περίπου 1.200 ευρώ. Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών και περί όπλων, ενώ ο ίδιος αποδέχθηκε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται αποδίδοντας τις σε λόγους αντεκδίκησης για πρόστιμο που του είχε επιβληθεί από την εταιρεία στο παρελθόν.

 

«Έφυγε» ο αντιδήμαρχος

Γιώργος Προκοπίδης

Το δικό της άνθρωπο θρηνεί η αυτοδιοίκηση. Έφυγε από τη ζωή ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαγκαδά, Γιώργος Προκοπίδης, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, λόγω COVID-19.

Η ΝΔ εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά της, ενώ ο δήμαρχος Ιωάννης Ταχματζίδης, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του ίδιου και των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του.

«Η προσφορά του στον Δήμο Λαγκαδά θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων μας» τόνισε ο κ. Ταχματζίδης.

 

Ετοιμάζουν μεγάλο mall;

Ακούγεται εντόνως ότι στα σχέδια της εταιρείας για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι είναι και ένα μεγάλο mall. Αυτό το εμπορικό κέντρο θα είναι προς την είσοδο, φαντάζομαι γιατί εκεί έχει μεγάλο χώρο. Θα δείξει πώς θα κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

 

Η ρύπανση στην περιοχή του Καστελλίου

Τι θα κάνουν με τη ρύπανση;

Με την ευκαιρία, εκεί στην ΤΕΡΝΑ έχουν σκεφτεί πώς  θα αντιμετωπίσουν την υγρασία, τον εγκλωβισμό των…καπνών από τα πυρηνελαιουργεία κι όλη αυτή τη ρύπανση; Αν πας ένα πρωι στην περιοχή του Καστελλίου, καταλαβαίνεις πόση περιβαλλοντική δουλειά χρειάζεται για την περιοχή, πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν. Δείτε τις εικόνες και καταλάβετε…Ο

 

«Η δεν γυνή να… εμβολιάζεται με τον άνδρα»

Πολύ ωραίο και συγκινητικό. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού σμίγουν ξανά τηλεοπτικά για ένα πολύ καλό και σημαντικό σκοπό.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας σε μία νέα καμπάνια στα social media για τον εμβολιασμό, παρακινεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τους μεσήλικες να εμβολιαστούν.  Με κεντρικό μήνυμα: «Το ραντεβού για εμβολιασμό είναι ραντεβού ζωής.

Νοιαζόμαστε, προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε», η Πολιτεία παρακινεί όλες τις ηλικιακές ομάδες που μπορούν να εμβολιαστούν τώρα, να μην αμελήσουν το ραντεβού τους, καθώς είναι ένα ραντεβού ζωής.

Στο νέο σποτ για τον εμβολιασμό πρωταγωνιστούν η Μάρω Κοντού και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ένα ιδιαίτερα αγαπητό τηλεοπτικό ζευγάρι από την all time classic ταινία «Η δεν γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Το σποτ ξεκινά με τους δύο ηθοποιούς να ετοιμάζονται στο σπίτι τους προκειμένου να δώσουν ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο για να κάνουν το εμβόλιο.

Μάλιστα στο σποτ του Υπουργείου Υγείας γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στο… καπελάκι του κ. Κωνταντίνου.  «Το καπελάκι μου. Ποιο καπελάκι, τη μασκούλα μου», λέει ο κ. Κωνσταντίνου την ώρα που ετοιμάζεται, ενώ το τραγούδι της Σοφίας Βέμπο «Καινούργια τώρα ζωή» που παίζει στο σποτ δίνει μία αίσθηση από άλλη εποχή.

 

“Εξορία” για εμβόλιο

Διαδοχικές συναντήσεις τόσο στο Δημαρχείο όσο και στο Κέντρο Υγείας της Βιάννου πραγματοποίησε ο Βιαννίτης βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης, δίνοντας έμφαση τόσο στα τρέχοντα κρίσιμα ζητήματα της πανδημίας -και ειδικά του εμβολιασμού των κατοίκων- όσο και στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συζητήθηκε η ολιγωρία της κυβέρνησης για ένταξη του Κέντρου Υγείας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις προς τους αρμοδίους παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας για την ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι καλούνται να εμβολιαστούν είτε στο Κ.Υ. Καστελλίου είτε στις Τ.Ο.Μ.Υ. Χερσονήσου, δηλαδή πάνω από 50 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο από τον τόπο κατοικίας τους.

 

Κωνσταντίνος Καψωμενάκης - Παύλος Πολάκης

Στήριξη για τις λαϊκές

Την στήριξή  στον πρόεδρο των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Χανίων κ. Κωνσταντίνο Καψωμενάκη παρείχε ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που συζήτησε μαζί του όλα τα θέματα των παραγωγών. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η επικείμενη ψήφιση κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, με τον κ. Καψωμενάκη να τονίζει χαρακτηριστικά πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι “καζάνι που βράζει”, αφού οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν παραγωγούς και εργαζόμενους στις λαϊκές στον αποκλεισμό και την ανεργία.

Βασικές διατάξεις του νέου νόμου ορίζουν ότι η απόκτηση αδειών θα γίνεται πλέον με πλειστηριασμό που θα μπορούν να μετέχουν μεγάλες εταιρείες, αλλά και με την απώλεια θέσης εφόσον ο πωλητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές του.

Είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση καταφέρνει καίριο χτύπημα σε ένα κλάδο που έχει ιδιαίτερα δοκιμαστεί και με την πανδημία.  Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης τόνισε πως είναι άδικη και ανεπίτρεπτη η επιχειρούμενη εξόντωση των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές, η οποία θα αποβεί εντέλει και σε βάρος των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση που με σημαία της την ενίσχυση της μικρομεσαίας τάξης υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού, τώρα επιδίδεται σε μια ανηλεή προσπάθεια φτωχοποίησης της, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

 

@patris
Μετά το νεύμα του Ανδρέα στη Μιμή δεν ξαναϋπήρξε κίνηση απόλυτου έρωτα.
PASOKos

 

Χειρότερα και από πόλεμο

Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώριο. Πήρε μέρος στον Επταετή Πόλεμο. Στην Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση. Βρέθηκε απέναντι στη Ρωσία, την Περσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα. Πρωταγωνίστησε στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έζησε το «Κραχ» του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε, όπως και τις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πυροδότησε το 2008-’09.

Κι όμως. Σε καμία από τις παραπάνω περιόδους, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δέχθηκε πλήγμα ανάλογης ισχύος με αυτό που της κατάφερε η πανδημία της Covid-19. Για να αποδειχθεί έτσι ότι η περίοδος που βιώνουμε ισοδυναμεί πραγματικά με έναν παγκόσμιο πόλεμο σε ένταση, έκταση, διάρκεια και επιπτώσεις, οι οποίες φυσικά θα είναι παρούσες για πολλά χρόνια.

Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: Το 2020, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το ένα δέκατο (για την ακρίβεια κατά 9,9%), που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το 1709, όταν σάρωσε τη χώρα ο αποκαλούμενος «Μεγάλος Παγετός», ο οποίος παρέλυσε κάθε δραστηριότητα και ανάγκασε το ΑΕΠ σε «βουτιά» της τάξης του 13%.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE), το ΑΕΠ θα υποχωρήσει εκ νέου το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά 4%, καθώς η πανδημία μαίνεται και το lockdown συνεχίζεται.

 

Διαδήλωσαν στο κέντρο

Αρκετά  άτομα διαδήλωσαν χθες το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου,  προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σκληρά, όπως αναφέρουν, περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κοροναϊού, που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, ενώ δεν έλειψαν και οι έλεγχοι της αστυνομίας και η επιβολή κάποιων προστίμων για μη χρήση προστατευτικής μάσκας αλλά και μετακίνηση χωρίς τα απαιτούμενα sms.  Όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες, διαδήλωσαν κυρίως κατά των σκληρών μέτρων και των περιορισμών.

Και θεωρούν  ότι πρέπει να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες στήριξης επαγγελματιών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Πρόκειται, όπως ανέφεραν, για ανθρώπους που δεν στηρίζονται από την κυβέρνηση και αντίθετα, βλέπουν να υφίστανται μια διαρκή πίεση περιορισμών και προστίμων, κάτι το οποίο τους εξουθενώνει ψυχικά και οικονομικά.

 

 

 

Το ρεκόρ στη Δράμα

Η Δράμα, που κατέχει το δεύτερο ποσοστό θνητότητας μέσα στην πανδημία στη χώρα βάσει πληθυσμού αγγίζοντας τους 300 θανάτους από κοροναϊό, έγινε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και η πρώτη πόλη πανελλαδικά που άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των υπαλλήλων ιδιωτικών κλινικών και είναι μάλλον η περιοχή με το ρεκόρ εμβολιασμών στους υγειονομικούς.   Το ρεκόρ καταγράφηκε και στη συνολική συμμετοχή των υγειονομικών του νομού αγγίζοντας ποσοστό 95% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου του νομού.

 

Τη γλίτωσε και πανηγυρίζει

Τελικά δεν συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα 2/3 των ψήφων που απαιτούνταν για να καταδικαστεί ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Για την καταδίκη του χρειάζονταν 67 ψήφοι.

Το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι αριθμοί δεν έβγαιναν εδώ και μέρες, ενώ τα προγνωστικά παρέμειναν ίδια όταν διέρρευσε ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ δεν θα ψήφιζε υπέρ της καθαίρεσης του πρώην προέδρου. Παρ’ όλα αυτά, επτά Ρπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ της ενοχής και καθαίρεσης του Τραμπ, ενώνοντας τις φωνές τους με εκείνες των 48 Δημοκρατικών και των 2 Ανεξάρτητων που επίσης ψήφισαν υπέρ.

«Επρόκειτο για ακόμη μία φάση του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας. Κανείς πρόεδρος δεν έχει περάσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν και όλο αυτό συνεχίζει, διότι οι αντίπαλοί μας δεν μπορούν να ξεχάσουν τους σχεδόν 75 εκατομμύρια πολίτες, τον μεγαλύτερο αριθμό για εν ενεργεία πρόεδρο, που ψήφισαν υπέρ μας πριν λίγους μήνες», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

 

Η εύθραστη δημοκρατία

«Αν και η τελική ψηφοφορία δεν κατέληξε σε καταδίκη, η ουσία της κατηγορίας δεν αμφισβητείται. Ακόμη και όσοι ήταν αντίθετοι στην καταδίκη, όπως ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένοχος “για επαίσχυντη παράλειψη καθήκοντος” και “πρακτικά και ηθικά υπεύθυνος για την υποκίνηση” της βίας που εξαπολύθηκε εναντίον του Καπιτωλίου», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκέφτεται τον αστυνομικό του Καπιτωλίου Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια της κατάληψης του κτηρίου στις 6 Ιανουαρίου, τους άλλους που το φρούρησαν με γενναιότητα και όσους έχασαν τη ζωή τους.

Εξήρε τη γενναιότητα όσων προσπάθησαν να προστατεύσουν την ακεραιότητα της αμερικανικής Δημοκρατίας, τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, των εκλογικών αξιωματούχων και των δικαστών, αλλά και των κοινοβουλευτικών. «Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην Ιστορία μας μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Ότι πρέπει πάντα να την υπερασπιζόμαστε.

Ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ότι η βία και ο εξτρεμισμός δεν έχουν θέση στην Αμερική. Και ότι κάθε ένας από εμάς έχει καθήκον και ευθύνη ως Αμερικανοί, και κυρίως ως ηγέτες, να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και να νικάμε τα ψεύδη», κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν εκτιμώντας ότι πλέον πρέπει «να θεραπεύσουμε την ψυχή του έθνους μας».

 

Τον… σούταρε ο Μπάιντεν

Ένας εκπρόσωπος του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που φέρεται να απείλησε επανειλημμένα μια δημοσιογράφο που ετοίμαζε ένα άρθρο για την προσωπική του ζωή, υπέβαλε χθες την παραίτησή του.

Το Vanity Fair ανέφερε ότι ο 32χρονος Τ.Τζ. Ντάκλο είπε σε μια δημοσιογράφο του Politico, την Τάρα Παλμέρι «θα σας καταστρέψω» και προέβη σε σεξιστικά σχόλια σε βάρος της, όταν τον ρώτησε για τη σχέση του με μια άλλη δημοσιογράφο, την Αλέξι ΜακΚάμοντ του ιστότοπου Axios και για τα ζητήματα δεοντολογίας που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό το γεγονός. Ο Ντάκλο ήταν μέλος της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν και στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής της Τζεν Ψάκι, της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή τον έθεσε αρχικά σε διαθεσιμότητα για μια εβδομάδα. «Ο Τ.Τζ. Ντάκλο ζήτησε συγγνώμη από τη δημοσιογράφο με την οποία είχε μια θυελλώδη συζήτηση για την προσωπική ζωή του» σχολίασε την Παρασκευή η Τζεν Ψάκι. Χθες η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας γνωστοποίησε την παραίτηση του Ντάκλο. Ο ίδιος είπε σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο twitter πως «καμία λέξη δεν μπορεί να εκφράσει τη λύπη μου, την ντροπή μου και την αηδία μου για τη συμπεριφορά μου».

 

Επιστολή

Μια επιστολή που διακινούν συγκεκριμένες πλευρές ίσως τη δούμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Εκτός πάλι κι αν πάει… ανώνυμα.

 

Ερωτες

Είχαν αποφασίσει από το βράδυ του Σαββάτου, μαθαίνω, να γιορτάσουν τον έρωτά τους.

Πρόσφατος, ωραίος, καθόλου στενοχωρημένος, που λέει και μια ψυχή.

Εκείνη άνοιξε το τηλέφωνό του  και τους άκουσαν μέχρι το μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πόλης.

 

Το πρόβλημα

Τη σοβαρότερη προειδοποίηση για το μέλλον μάς διατυπώνει ο Μανώλης Δρεττάκης σε άρθρο του:  «Οι θάνατοι Ελλήνων ξεπέρασαν κατά 413000 τις γεννήσεις από Ελληνίδες τη 16ετία 2004-2019». Αυτό, τίποτα άλλο.

 

Ο εμβολιασμός

Ενθουσιασμένος ο Ανδρεάδης του τουρισμού:

«Μόλις ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα δέχεται εμβολιασμένους επισκέπτες χωρίς τεστ, να και η Ισπανία! Η στρατηγική να βγει πρώτος είναι ορθή.

Πρέπει τώρα να συμπληρωθεί για τους μη εμβολιασμένους με ασφαλείς, εφαρμόσιμους κανόνες testing & διμερείς συμφωνίες κλειδιά»!

 

Το μέλλον

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε και επίσημα τα νέα καθήκοντα του πρωθυπουργού και προήδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ιταλικής κυβέρνησης, στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης.

Σύμφωνα με όσα διέρρρευσαν, ο Ντράγκι, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τόνισε ότι η αποστολή της κυβέρνησης αυτής «είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές μέλλον για την χώρα». Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον Τύπο, πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τις έξι διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνηση «η ενότητα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χρέος».

 

Ο πρόεδρος

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Carlos Menem, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο βετεράνος πολιτικός και δικηγόρος υπήρξε πρόεδρος της Αργεντινής από το 1989 μέχρι το 1999.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.