εμβολιασμοί υγειονομικών στην Κρήτη

Οι γιατροί της Κρήτης δίνουν το παράδειγμα επαγγελματικής υπευθυνότητας και πρωτοστατούν στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.

Περισσότεροι από 8 στους 10 γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων του νησιού εμβολιάζονται για να προστατεύσουν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά κυρίως τους ασθενείς τους που εξ ορισμού είναι ευάλωτοι.

“Νοσοκομεία-πρωταθλητές”

Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη
Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης όπως είπε στην “Π” η διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου εμβολιάζεται το 92% των γιατρών, στο Βενιζέλειο το 82% στο νοσοκομείο Χανίων το 83%.

Στο νοσοκομείο Ιεράπετρας το 78%, στο νοσοκομείο Σητείας το 75%, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου το 72% των γιατρών, στο νοσοκοεμίο Νεάπολης το 67%.

Τελευταίο το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Τέλος, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου εμβολιάζεται  κατά του κοροναϊού το 60% των γιατρών, δηλαδή μόλις 6 γιατροί στους 10.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά μέχρι τώρα το εμβόλιο κατά της Covid-19 κάνει το 82% των γιατρών, το 53% των νοσηλευτών και το 58% το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

“Προσδοκούμε αύξηση του ποσοστούν  του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού στους εμβολιασμούς” είπε η κ. Μπορμπουδάκη τονίζοντας ότι οι γιατροί της Κρήτης με μεγάλη ευαισθησία προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο ως γνωστόν δεν είναι υποχρεωτικό.

Μεγάλη η συμμετοχή των γιατρών του Ι.Σ.Η. στο πρόγραμμα

Σε χθεσινή ανακοίνωση για το θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρει:

“Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε την πολύ μεγάλη συμμετοχή των γιατρών μελών μας στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά της Covid 19. Το ποσοστό, στο σύνολο των γιατρών, κρατικού και ιδιωτικού τομέα, που έχει εμβολιαστεί ή αναμένει να εμβολιαστεί αγγίζει το 85,9% (ιδιώτες γιατροί: 82,6%, νοσοκομειακοί: 87,9%, Κέντρα Υγείας: 89,4%) μόλις έναν μήνα από την έναρξη των εμβολιασμών.

Με σεβασμό στην υγεία των συμπολιτών μας χτίζουμε το τείχος της προστασίας που απαιτείται για να περάσουμε όλοι μαζί στην μετά Covid εποχή”.

Απογοητευτική η εικόνα σε άλλα νοσοκομεία της χώρας

Απογοήτευση προκάλεσε στους ειδικούς επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το πρόσφατο περιστατικό συρροής κρουσμάτων COVID-19 στο νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας», όπου δεκάδες υγειονομικοί έχουν προσβληθεί τις τελευταίες ημέρες από τον κοροναϊό και στην πλειονότητά τους δεν έχουν εμβολιαστεί. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, το 44% των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως και όλων των υπόλοιπων κατηγοριών εργαζομένων αλλά και του γενικού πληθυσμού, είναι προαιρετικός.

Στους εργαζομένους στα νοσοκομεία δόθηκε κατά προτεραιότητα η δυνατότητα εμβολιασμού, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι μισοί δεν την αξιοποίησαν.

Έναν μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού, εκτιμάται ότι το 50% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ –ποσοστό που είναι υψηλότερο και εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 60% στο ιατρικό προσωπικό– έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση του εμβολίου, αναλογία που κρίνεται χαμηλή, εάν αναλογιστεί κανείς την έκταση της πανδημίας, και είναι ενδεικτική της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν συνολικά τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί στη χώρα μας.

Για «δυσάρεστη έκπληξη» έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή το νοσοκομείο της Πάτρας, η οποία σχολίασε πως «το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό.

Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, και λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν;». Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να πούμε ότι η παροιμία “δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις” εδώ δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της επιδημίας, της πανδημίας του κοροναϊού και θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται. Και αυτό είναι το εμβόλιο».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που διαμαρτύρονται για το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο –μόλις μία ημέρα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ– που τους δόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου για να δηλώσουν εγγράφως συμμετοχή στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι θα δοθεί νέα δυνατότητα συμμετοχής, αυτό δεν έγινε. «Εάν δοθεί δεύτερη ευκαιρία, η συμμετοχή θα είναι καθολική», τονίζει.