Σπιναλόγκα

Φως στα άδυτα του Λεπροκομείου της Σπιναλόγκας θα ρίξει το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Μουσείου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την Σπιναλόγκα, ο διευθυντής του Μουσείου Ι. Τσιαούσης, το μέλος της Επιτροπής Ι. Σουγκλάκος μαζί με τους συνεργάτες του Μουσείου Γ. Ευαγγέλου και Ι. Κολιαράκη παρέλαβαν από τον αρχαιολόγο Γ. Μπροκαλάκη το υγειονομικό υλικό του Λεπροκομείου που συλλέχθηκε κατά τις ανασκαφές για να μελετηθεί στο εργαστήριο του Μουσείου.

Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα ενσωματωθούν στη Μουσειογραφική μελέτη για την ανάδειξη της Σπιναλόγκας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φως στα άδυτα του Λεπροκομείου της Σπιναλόγκας θα ρίξει το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτη

Ο διευθυντής του Μουσείου, κ. Γιάννης Τσιαούσης, εξηγεί στην «Π» πως το υλικό, που είχε συλλεχθεί από αρχαιολόγους, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει ανασκαφές, θα καταγραφεί και θα μελετηθεί από το Μουσείο, «θα δούμε το νοσολογικό προφίλ των βασανισμένων ανθρώπων της κοινότητας και θα βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα, είναι ένα αξιοποιήσιμο υλικό», αναφέρει.

Γίνεται στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης του Μουσείου για την ανάπτυξη ενός θεματικού άξονα με θέμα του τόπους ίασης, από τη μινωική ιατρική, τα Ασκληπιεία, τους ξενώνες μοναστηριών, τη βυζαντινή περίοδο, την Αστυπάλαια, το Πανάνειο, τη Σπιναλόγκα, το Σανατόριο του Βενιζελείου νοσοκομείου αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η Σπιναλόγκα μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Μουσείου Ιατρικής
Η Σπιναλόγκα μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Μουσείου Ιατρικής

Οι τόποι ίασης δεν μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων απλώς ως κτήρια, ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που έζησαν εκεί, οι ασθενείς, οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου υπήρχε. «Είναι πολύ σημαντική η κοινωνική ανθρωπολογία της υγείας, είναι ένα στοιχείο που δεν έχει αναδειχθεί και το μουσείο έχει προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία», εξηγεί ο κ. Τσιαούσης.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μία συνεργασία του Μουσείου με φορείς του Δήμου Φαιστού για την ανάδειξη του Ασκληπιείου και της αρχαίας πόλης του Λεβήνα με εκθέσεις και μία σειρά άλλων εκδηλώσεων που θα οργανωθούν.

Λόγω της πανδημίας, ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έχει μετατεθεί χρονικά.

Ο κ. Τσιαούσης αναφέρει πως είναι πρώτη φορά που μελετώνται με αυτό τον τρόπο οι λεπροί και τα αποτελέσματα αναμένονται με ενδιαφέρον. Το υλικό είναι αρκετό, όπως φιαλίδια και συσκευασίες φαρμάκων, και θα χρειαστούν μήνες μελέτης. Φυσικά, θα απασχολήσει όχι μονάχα την τοπική κοινωνία αλλά αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής και όχι μόνο κοινότητας. Η παραλαβή του υλικού έγινε την περασμένη Παρασκευή από αντιπροσωπεία του μουσείου, ξεναγήθηκαν σε διάφορα σημεία του Λεπροκομείου, τους κοιτώνες, το απολυμαντήριο.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα, η κόρη του γιατρού της Σπιναλόγκας, Εμμανουήλ Γραμματικάκη, Μαρία, είχε δωρίσει στον μουσείο ιατρικά εργαλεία του πατέρα της. Διατηρούσε το ιατρείο του στην Πλάκα, στην προβλήτα της μαρίνας.