«Ναι» στη φύλαξη, όχι στην αστυνόμευση, λέει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης για το νομοσχέδιο με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες Διατάξεις».
Το σώμα,μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε τα εξής:
1.H δημιουργία αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ που αναφέρεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι απαραίτητη, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ.
2.Το Πανεπιστήμιο Κρήτης χρειάζεται περισσότερους φύλακες με ειδική εκπαίδευση που να αναφέρονται στις πρυτανικές αρχές καθώς και άλλα μέτρα προστασίας των πανεπιστημιουπόλεων (φωτισμό, περιφράξεις). Χρειάζεται επίσης ελεγχόμενη είσοδος σε χώρους με ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης.
3.Η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής,με βάση το μέσο όρο του βαθμού των υποψηφίων του πεδίου με δυνατότητα απόκλισης 80 -120% ,δεν λύνει καμία από τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
4.Αναφορικά με τον καθορισμό της βάσης εισαγωγής και του αριθμού των εισακτέων, να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των πανεπιστημίων και των τμημάτων, σε συνδυασμό με τη θέσπιση μέτρων για την αποσυμφόρηση των κεντρικών πανεπιστημίων (π.χ. αναθεώρηση του συστήματος μετεγγραφών) και για την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων.
5.Η χρηματοδότηση των περιφερειακών πανεπιστημίων πρέπει να αποσυνδεθεί από τον αριθμό των εισακτέων.
6.Χρειάζεται μέριμνα για την άμεση αναβάθμιση της δημόσιας επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης με στόχο την απορρόφηση των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός των πανεπιστημίων.
7.Σε σχέση με την θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης η θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι το όριο αυτό να είναι το ν+ν ,με ειδική μέριμνα για εργαζόμενους φοιτητές (π.χ. θέσπιση μερικής φοίτησης, δυνατότητα παράτασης κ.λπ.)και δυνατότητα αναστολής σπουδών. Κάποια μέλη της Συγκλήτου τάχθηκαν υπέρ του ν+2
28.Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων,οι πειθαρχικές διατάξεις να περιληφθούν στους εσωτερικούς κανονισμούς των πανεπιστημίων και να αναφέρονται όχι μόνο στους φοιτητές/φοιτήτριες αλλά σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
9.Τέλος, τονίζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρόσφατη θέσπιση της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων, τα οποία πόρρω απέχουν από τις ακαδημαϊκές και άλλες προϋποθέσεις που ισχύουν στα δημόσια πανεπιστήμια.
«Όχι» στο νομοσχέδιο από τους καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ
Σημαντικές ενστάσεις εγείρει ο σύλλογος ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας. Οι αντιρρήσεις αφορούν στην προστασία των πανεπιστημίων και τον καθορισμό ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια καθώς και το ενδεχόμενο της θεσμοθέτησης τριετών προγραμμάτων σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης στα πανεπιστήμια.
Σε ψήφισμά τους, οι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ τονίζουν πως
Α. Όσον αφορά τη προβλεπόμενη διάταξη ίδρυσης αστυνομικού σώματος «προστασίας» των πανεπιστημίων. Η Γενική Συνέλευση δηλώνει ότι η προστασία του πανεπιστημίου ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των συλλογικών του οργάνων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως προβλέπει και το συνταγματικά κατοχυρωμένο της αυτοδιοίκησης του στο άρθρο 16 παρ. 5 εδ. α’ του Συντάγματος. Η έκφραση της ακαδημαϊκής ελευθερίας προϋποθέτει μία εγγυημένη και χωρίς εμπόδια λειτουργία των πανεπιστημίων από οποιαδήποτε αστυνομική παρουσία, που μπορεί να επενεργήσει αρνητικά στην ελεύθερη άσκηση των πανεπιστημιακών λειτουργιών.
Η φύλαξη των χώρων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) επιτυγχάνεται με ειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης του που ανανεώνονται κατ’ εξακολούθηση και περιλαμβάνει την συνολική περίφραξη τους, την τοποθέτηση φυλάκων, τη φωταγώγηση των εξωτερικών και προαύλιων χώρων με συστήματα που δεν μπορούν εύκολα να καταστραφούν και την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας που να καλύπτουν όλους τους εξωτερικούς και ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους, με έμφαση στους χώρους των εργαστηρίων.
Στην ιστορική διαδρομή του ΕΛΜΕΠΑ δεν έχει συμβεί ποτέ η οποιαδήποτε απειλή της ασφάλειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης τέλεσης κακουργημάτων ή πλημμελημάτων κατά της ζωής εντός του πανεπιστημίου η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής. Για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κακουργήματος ή πλημμελήματος κατά της ζωής παρουσιασθεί, το κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας μπορεί να ζητήσει την επέμβαση της αστυνομίας.
Β. Όσον αφορά τη προβλεπόμενη διάταξη για τον τρόπο εισαγωγής των αποφοίτων λυκείων στα πανεπιστήμια. Ό αιφνίδιος στη μέση της σχολικής χρονιάς προβλεπόμενος τρόπος πρόσβασης των αποφοίτων λυκείων στα πανεπιστήμια με την θεσμοθέτηση της Κλιμακούμενης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου σε 2 φάσεις δημιουργεί τεράστια προβλήματα και δεν είναι αποδεκτός.
Η Γενική Συνέλευση θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια, στα πλαίσια του στρατηγικό τους σχεδιασμού και του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο για τον αριθμό των εισακτέων στα ακαδημαϊκά τους τμήματα. Απαιτείται ο επανακαθορισμός του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα με βάση τις εισηγήσεις των ίδιων των πανεπιστημίων, όπου θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια όπως η στελέχωση των Τμημάτων (π.χ. λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ), οι υποδομές που αυτά διαθέτουν και η απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας.
Για τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα η Γενική Συνέλευση υποστηρίζει σθεναρά τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΛΜΕΠΑ. Θεωρεί δε ότι, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεσες προσλήψεις 1000 και πλέον αστυνομικών και την παροχή 30 εκ. ευρώ – ποσού ίσου με το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση – ώστε να αναβαθμιστεί η φύλαξη των πανεπιστημίων, αποτελούν πρόκληση, ιδιαίτερα όταν τα πανεπιστήμια στερούνται βασικών υποδομών και μέσων, υπολείπονται σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και δεν καλύπτονται οι ανάγκες φοιτητικής μέριμνας.
Γ. Όσον αφορά το ενδεχόμενο της ίδρυσης τριετών προγραμμάτων σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης, είτε με την μετατροπή ήδη λειτουργούντων τμημάτων, είτε με τη δημιουργία νέων τμημάτων στα πανεπιστήμια. Η Γενική Συνέλευση είναι κάθετα αντίθετη με αυτό το ενδεχόμενο, διότι θα αποτελέσει υποβάθμιση πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων.