Ουάσινγκτον, Λευκός Οίκος

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του Ντόναλντ Τραμπ αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν μετά τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέμα που αφορούν τη Ρωσία, Ράιαν Τάλι, υπέβαλε την παραίτησή του ήδη, ενώ το παράδειγμα του ακολουθούν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Όπως αναφέρεται μάλιστα από κύκλους του απερχόμενου προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένως να μην ζητούσε με μήνυμα του από τους υποστηρικτές του να αποχωρήσουν από το Καπιτόλιο, εφόσον δεν είχε λάβει σοβαρές προειδοποιήσεις για μαζικές παραιτήσεις.

Η παραίτηση Τάλι ωστόσο δεν ήταν η μοναδική, σε ένα χορό παραιτήσεων που ακολούθησε τα γεγονότα της Ουάσινγκτον.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Ματ Πότινγκερ παραιτήθηκε, επίσης, ενώ ο κατάλογος μεγαλώνει διαρκώς. Ο Πότινγκερ, υπήρξε κορυφαίος αξιωματούχος στην εξέλιξη της πολιτικής του Τραμπ αναφορικά με την Κίνα, ωστόσο παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του ως απάντηση στην αντίδραση του προέδρου στο πλήθος των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με το Reuters. Παρ’ όλα αυτά, ο προϊστάμενος του Πότινγκερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί.

«Συνεχίζει να παραμένει μια ισχυρή ομάδα Εθνικής Ασφάλειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Άμυνας, Οικονομικών, στις υπηρεσίες πληροφοριών και το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομάδα αυτή διασφαλίζει πως δεν υπάρχουν ξένες απειλές προς τις ΗΠΑ πριν από την επικείμενη διακυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, που θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Η ομάδα αυτή συντονίζεται με την αρμόδια ομάδα του Μπάιντεν για τη μεταβίβαση της εξουσίας εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο, ο Ο’ Μπράιαν ζήτησε από τον Πότινγκερ να παραμείνει στη θέση του και μετά την ημέρα των εκλογών προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση στη νέα ομάδα του Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Γουλφ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Κάλεσε όμως τον Τραμπ να καταδικάσει την πολιτική βία, μία ημέρα αφότου οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

«Βλέπουμε ορισμένους υποστηρικτές του προέδρου να χρησιμοποιούν βία ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών σκοπών. Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε στην ανακοίνωσή του. «Αυτές οι βίαιες ενέργειες είναι παράλογες και ικετεύω τον πρόεδρο και όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους να καταδικάσουν με τον εντονότερο τρόπο τη βία που σημειώθηκε χθες», πρόσθεσε.

Ο Γουλφ διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του Τραμπ, ώστε να παραμείνει το Υπουργείο επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση απειλών και στη διαδικασία της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας.

Την παραίτηση τους υπέβαλαν ωστόσο και δύο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της Πρώτης Κυρίας Μελάνια Τραμπ. Η Στέφανι Γκρίσαμ παραιτήθηκε από τα καθήκοντα που είχε ως προσωπάρχης της Πρώτης Κυρίας.

Η Γκρίσαμ, που πέρασε ένα χρόνο ως εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο πριν γίνει προσωπάρχης της Μελάνια Τραμπ, δεν είπε εάν η παραίτησή της έγινε ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά πηγή με γνώση της απόφασής της δήλωσε ότι για εκείνη αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Την παραίτησή της έχει υποβάλει και η Ρίκι Νισέτα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρμόδια για τις επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Μάθιους, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters. Σύμφωνα με μία πηγή, στον Λευκό Οίκο ακούγεται ότι ίσως παραιτηθεί και ο αναπληρωτής προσωπάρχης Κρις Λίντελ.

Ο Πότινγκερ, πρώην δημοσιογράφος, με άπταιστη χρήση της κινεζικής γλώσσας, που κατετάγη στους πεζοναύτες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο από την αρχή της προεδρίας του Τραμπ το 2017. Η αποχώρηση του έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με το Πεκίνο.