Ως νικητή των προεδρικών εκλογών ανακήρυξε τον Τζο Μπάιντεν, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πένς
Και επίσημα μετά από τη θύελλα των αντιδράσεων και τις αναταραχές στην Ουάσινγκτον ανακηρύχθηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τζο Μπάιντεν.

Ως νικητή των προεδρικών εκλογών ανακήρυξε τον Τζο Μπάιντεν, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πένς, ο οποίος ανακοίνωσε και τη νίκη των δημοκρατικών μετά την ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων από το Κογκρέσο.

Το Κογκρέσοεπικύρωσε τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ νωρίς το πρωί χθες, λίγες ώρες μετά από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Για να συμβεί βέβαια αυτό και να λάβει ο νέος πρόεδρος το χρίσμα, έπρεπε να προηγηθεί μια επεισοδιακή συνεδρίαση η οποία άρχισε με την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, αλλά και τη δημιουργία απόλυτου χάους στην αμερικανική πρωτεύουσα, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν στην σύγχρονη ιστορία της Αμερικής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ποτέ πριν, ακόμα και σε περιόδους έντονης πόλωσης ή πολύ κοντινών αποτελεσμάτων δεν είχε υπάρξει κάτι αντίστοιχο στην Αμερική με αντάρτες που έδρασαν στο όνομα του απερχόμενου προέδρου, βανδαλίζοντας το γραφείο της Νάνσι Πελόζι, σπάζοντας τα παράθυρα στο Καπιτώλιο, λεηλατώντας και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της αίθουσας της Γερουσίας.

Μέχρι τη στιγμή που η Γερουσία επανήλθε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την εκκένωση των γερουσιαστών από το Καπιτώλιο, μια από τις πιο πολωτικές στιγμές του έθνους προσφέρει πλέον ένα απροσδόκητο παράθυρο αλληλεγγύης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συναποφάσισαν να καταγγείλουν τη βία και να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους: να πραγματοποιήσουν αυτό που ονομάζεται συνταγματική ιερή λειτουργία.   «Σε όσους κατέστρεψαν το Καπιτώλιο μας σήμερα, (έχω να πω) δεν κερδίσατε», είπε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.   «Η βία δεν κερδίζει ποτέ. Η ελευθερία κερδίζει» πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Mitch McConnell, Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι και ηγέτης της πλειοψηφίας, δήλωσε ότι η «αποτυχημένη εξέγερση» είχε αποσαφηνίσει μόνο τον σκοπό του Κογκρέσου.   «Προσπάθησαν να διαταράξουν τη δημοκρατία μας», είπε. «Απέτυχαν.»

Νωρίτερα οι Δημοκρατικοί είχαν εξασφαλίσει την εντυπωσιακή νίκη, κερδίζοντας και τις δύο επίμαχες έδρες στη Γερουσία.