ο Ντόναλντ Τραμπ
Αναδιπλώθηκε μετά τα τραγικά γεγονότα ο Ντόναλντ Τραμπ

Αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τις θλιβερές εικόνες μέσα στο Καπιτώλιο κι αφού το Κογκρέσο τελικά επικύρωσε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και τονίζει ότι «δεν συμφωνεί με το αποτέλεσμα των εκλογών», ωστόσο δεσμεύτηκε να υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση, που είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της εκλογικής του ήττας, είπε ότι η απόφαση του Κογκρέσου «αντιπροσωπεύει το τέλος της καλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία».

«Παρότι διαφωνώ κάθετα με το αποτέλεσμα των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, παρόλα αυτά θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην ημερομηνία της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, την απόφαση να μπλοκάρουν επ’ αόριστον τις αναρτήσεις του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου έλαβαν το Facebook και το Instagram, όπως ανακοίνωσε σε σχετική ανάρτησή του ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρκ Ζούκεμπεργκ. Το μπλοκάρισμα στον Αμερικανό πρόεδρο έρχεται λίγες ώρες έπειτα από τα επεισοδιακά γεγονότα στο Καπιτώλιο από φανατικούς- ακροδεξιούς υποστηρικτές του.

«Τα σοκαριστικά γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που του παραμένει στο αξίωμά του για να υπονομεύσει την ειρηνική και νόμιμη μετάβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν», σημειώνει αρχικά ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Επεκτείνουμε το μπλοκ που έχουμε τοποθετήσει στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram επ’ αόριστον και τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας».

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού η εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του οδήγησε σε αιτήματα από κάποιους νομοθέτες για απομάκρυνσή του από τη θέση του πριν από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Για να συμβεί αυτό υπάρχουν δύο τρόποι: είτε η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος είτε η παραπομπή του, ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Για την απομάκρυνση του Τραμπ βέβαια απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα. Αλλά η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί απλώς να καθυστερήσει την ψηφοφορία για το θέμα αυτό έως ότου λήξει η θητεία του Τραμπ.