τα όσα είδαμε χθες ανήμερα των Θεοφανίων

Ποιος φωτισμός; Διαφωτισμός!

Αυτός δεν ήταν φωτισμός, ήταν σκέτος… Διαφωτισμός. Ο λόγος για τα όσα είδαμε χθες ανήμερα των Θεοφανίων.

Ανοικτές εκκλησίες, Θεία Κοινωνία πιστών, ουρές για τον αγιασμό, αυτοσχέδιες τελετές ρίψης σταυρού στη θάλασσα, οι Καλαβρύτων, πρώην και νυν, να ρίχνουν το Σταυρό στο Αίγιο και ο σοβαρός τραυματισμός βουτηχτή στη Χαλκίδα φτιάχνουν το παζλ του… Διαφωτισμού.

Το θέμα δεν είναι ότι πέρασε των ιεραρχών και όχι της κυβέρνησης, οι σχετικές απαγορεύσεις της οποίας αγνοήθηκαν και συνοδεύτηκαν από ένα ιερό «ΟΧΙ». Το θέμα είναι ότι επικράτησε ο σκοταδισμός κάποιων λίγων έναντι του αγαθού της δημόσιας υγείας, που όχι μόνοι απειλείται αλλά ήδη νοσεί βαριά.

Και εδώ η Εκκλησία δεν έχει κανένα ελαφρυντικό και το πρόταγμα της διάσωσης των ιερών και των συμβόλων της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού είναι παραπλανητικό. Πόσο μάλλον όταν και η ίδια η Εκκλησία θρηνεί ιεράρχες της- θύματα της πανδημίας.

 

Ο αγιασμός των… πληρωμάτων
Ο αγιασμός των… πληρωμάτων

Τους αστυνομικούς αλλά και τα… περιπολικά τους ράντισε με αγιασμό ένας ιερέας στον Άγιο Πολύκαρπο στη Θεσσαλονίκη.

Στις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ εμφανίζεται ένας παπάς χωρίς μάσκα να έχει βγει έξω από τον ναό και να αγιάζει αστυνομικούς οι οποίοι φορούν τις μάσκες τους και κάνουν τον Σταυρό τους.

Ο ιερέας όμως δεν ραντίζει με αγιασμό μόνο τους άνδρες της Αστυνομίας, αλλά και τα οχήματά τους, με τους αστυνομικούς να του ανοίγουν τις πόρτες προκειμένου να τα αγιάσει και στο εσωτερικό τους.

Από το περιστατικό ωστόσο ξεχώρισε ένα στιγμιότυπο στο οποίο μία γυναίκα αστυνομικός από περιπολικό που μόλις είχε καταφθάσει προκειμένου να λάβει και αυτό τον αγιασμό, εξέρχεται του οχήματος, κατεβάζει τη μάσκα και φιλά τον Σταυρό…

 

Η απάντηση της αντιδημάρχου

Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών την οποία επισήμως παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Η. Λυγερός, τονίζοντας ότι «… δεν μπορεί να θεωρηθεί κοινωνική δαπάνη τα 2.400 ευρώ ( κωδ. 6733 ) που ξόδεψε ο προϋπολογισμός του 2020 για βοήθεια σε άπορους δημότες…», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη ενημέρωσε τη στήλη ότι για τους απόρους διατίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο συγκεκριμένος κωδικός του προϋπολογισμού στον οποίο επέλεξε να εστιάσει η παράταξη αφορούσε σε επιχορηγήσεις έκτακτων αναγκών. Το συγκεκριμένο κονδύλι των 2.400 ευρώ διατέθηκε μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε δύο συμπολίτες μας που το είχαν άμεση ανάγκη. Συγκεκριμένα, στον ένα κάηκε το σπίτι του και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ο δεύτερος είναι ένας ηλικιωμένος κύριος που έχει τη φροντίδα του ΑμεΑ εγγονιού του και τους έκαναν έξωση από το σπίτι.

Είναι προφανές ότι οι δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής δεν εξαντλούνται στα δύο αυτά άτομα, αφού μόνο τα Χριστούγεννα αγοράστηκε κρέας το οποίο διατέθηκε σε  περίπου 750 άπορες οικογένειες… Είναι άδικο, αν όχι χειραγωγικό να απομονώνεται ένας κωδικός για να ισοπεδωθεί μια συνολική, μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται και έχει ανάγκη τη στήριξη και την ενίσχυση όλων».

 

Ενημερώθηκε στο ΠΑΓΝΗ

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου επισκέφθηκε την Τρίτη  ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, όπου ενημερώθηκε για τη διαδικασία των εμβολιασμών. Συναντήθηκε με τον διοικητή Γιώργο Χαλκιαδάκη και με τη διευθύντρια Νοσηλευτικής Αγγελική Πρινάρη, όπου τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς και στον χώρο που θα φιλοξενήσει τις 11 νέες κλίνες ΜΕΘ, που έγιναν χορηγία από το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”.

 

@patris
Στην Ελλάδα… καθαγιασμένοι και στις ΗΠΑ ψεκασμένοι.
Psihanalitis

 

Ανησυχία για τον… λογαριασμό

Όταν έρθει ο λογαριασμός της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, θα γίνει η συνολική αποτίμηση της επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου κατά την περίοδο των γιορτών. Οι επιστήμονες πάντως ανησυχούν για επικείμενη έξαρση και αιτία δεν είναι μόνο οι χθεσινές εικόνες σε εκκλησίες και θάλασσες της επικράτειας. Η ανάλυση των λυμάτων της Αττικής, που δείχνουν υψηλά ιικά φορτία, είναι κακός προάγγελος για τη συνέχεια, που προδιαγράφεται δύσκολη. Δυστυχώς, για την Πρωτοχρονιά δεν τηρήθηκαν οι απαγορεύσεις και οι κανόνες και στα ρεβεγιόν κάθισαν πολλοί περισσότεροι των 9 ατόμων και των δύο οικογενειών. Φαντάζομαι ότι ο καθένας γνωρίζει τα του οίκου του και των διπλανών του. Καλό όμως είναι κάποια στιγμή ν’ αναλογιστούμε και τις αντοχές του ΕΣΥ…

 

Ενόχλησε η συνέντευξη Πασπάτη

Είναι φανερό ότι έκανε αίσθηση η συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης στην «Π», στην οποία μίλησε για όλους και για όλα, προκαλώντας την αντίδραση της «ενωμένης» αντιπολίτευσης -όπως αυτοαποκαλείται- προτάσσοντας την αριθμητική υπεροχή της (η οποία την έχει οδηγήσει σε κοινό πολιτικό βηματισμό).

Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση βρέθηκε σε μεγάλα κέφια στην τελευταία μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ παρομοίασε τους 12 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας με τους 12 θεούς του Ολύμπου, γεγονός που προκάλεσε τον γέλωτα στη Λότζια, εξ αιτίας της λογικής υπέρβασης και της υπερβολής  του σκωπτικού σχολιασμού.

Μάλιστα έδιναν και έπαιρναν τα πειράγματα και τα καλαμπούρια σε σχέση με το μοίρασμα των ρόλων, όπως για παράδειγμα ποιος θα είναι ο Άρης, η Αφροδίτη, η Ήρα, ο Ήφαιστος και άλλα συναφή…

 

Με προσωπικό κόστος

Πάντως, πέρα από όλα αυτά, είναι φανερό ότι η συνέντευξη του κ. Πασπάτη ενεργοποίησε τον δημόσιο πολιτικό διάλογο, η εξέλιξη του οποίου σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προκύπτει από τις επίσημες τοποθετήσεις του, δεν είναι μόνο συγκροτημένος, ώριμος πολιτικά, αλλά και ηθικά ευθύς και στέρεος σε σχέση με τις επιλογές του στο πρόσωπο του Βασίλη Λαμπρινού και της Δύναμης Πολιτών, την οποία έχει στηρίξει ακόμα και με προσωπικό κόστος. Μάλιστα, όπως σχολίαζε γνωστό αυτοδιοικητικό στέλεχος, «το δέντρο που έχει καρπούς πετροβολούν»…

 

τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ», παραδίδοντας λάδι και προϊόντα απ’ τον κήπο της Θεραπευτικής Κοινότητας στο Συσσίτιο Αστέγων των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού
Από τον κήπο τους…

Το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης θέλησαν να στείλουν τις γιορτινές αυτές μέρες τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ», παραδίδοντας λάδι και προϊόντα απ’ τον κήπο της Θεραπευτικής Κοινότητας στο Συσσίτιο Αστέγων των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. Με την ευκαιρία, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» θέλουν να ευχαριστήσουν τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού για την παραχώρηση ελαιώνα τα τελευταία χρόνια, συνεισφέροντας έτσι στην απεξάρτησή τους και εξασφαλίζοντας παράλληλα τις ανάγκες της Θεραπευτικής Κοινότητας σε λάδι. Ακόμα, δίδεται η ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια βιολογικού ελαιόλαδου. Είναι σημαντικό για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας να νιώθουν πως έχουν αρωγούς και υποστηρικτές που πιστεύουν στο έργο της απεξάρτησης.

 

Παραλιακές βόλτες

Ο αίθριος καιρός τη χθεσινή μέρα των Θεοφανίων αξιοποιήθηκε από πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι έσπευσαν στην παραλιακή (Καράβολα και Παγκρήτιο) για έναν χαλαρό περίπατο δίπλα στη θάλασσα και να αλλάξουν παραστάσεις από τον εγκλεισμό της καραντίνας. Είναι σημαντικό, όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, ότι ο κόσμος τηρούσε τις αποστάσεις και ήταν σχολαστικός στην τήρηση των μέτρων. Αλλά και πάλι, από μακριά δεν παύει να φαίνεται πολυκοσμία…

Γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη
Του Πάνου Ιατρίδη www.panosiatridis.gr

 

Οι βέργες

Έχει να το λέει ο Νικόλαος Πιτσικάκης από τον Κρουσώνα… Ο γαμπρός του, Γιάννης Καλιγιάννης, έχασε δύο βέργες του ελαιοραβδιστικού, τις οποίες βρήκε και παρέδωσε ο Γιώργης Μπελαντής του Ιωάννη, που είναι και ο αποδέκτης των ευχαριστιών του.

 

Υπερασπιστές

Φαντάζομαι ότι ούτε η ίδια η Μαρία Κοζυράκη θα αισθάνεται ικανοποίηση για τους αυτόκλητους υπερασπιστές της, την οποία επικαλούνται και αποθεώνουν προκειμένου να προβάλλουν το έργο και τις παρεμβάσεις της «συντεταγμένης» αντιπολίτευσης στη Λότζια. Ειδικά όταν οι… εργολάβοι-υπερασπιστές έχουν γραφή και σκέψη, από την Έμπαρο κρασί και από τη Βιάννο λάδι…

Εξάλλου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι υπεράνω κομμάτων και παρατάξεων, πράγμα που αγνοούν τα… φλογισμένα πληκτρολόγια, που δήθεν κόπτονται για το καλό της πόλης, αλλά οι αμαρτίες τους δεν ξεπλένονται ούτε στον κόλπο του Δερμάτα!

 

Πρόκληση

Πολλά και μεγάλα ζητήματα άνοιξε με την τελευταία τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κασαπάκης, τα οποία χρήζουν σοβαρής απάντησης από τη Λότζια. Ο δημοτικός σύμβουλος ζήτησε ευθέως απαντήσεις για την πολιτική που εφαρμόζεται σε ό,τι αφορά το «δούναι και λαβείν» της γης.  Διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν προσκυρώνεται ένα κομμάτι γης σε έναν πολίτη, αποζημιώνει με βάση την αντικειμενική αξία, ενώ όταν πρέπει να πληρώσει ο Δήμος  για να προχωρήσει η διαδικασία της ρυμοτόμησης τού ζητείται εκβιαστικά έκπτωση 10%». Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση όπου  για το ίδιο οικόπεδο, επειδή έχει εισφορά σε χρήμα αλλά ρυμοτομείται και μάλιστα υπέρμετρα, ο δημότης θα πληρώσει το 100% της αντικειμενικής αξίας, ενώ από τον Δήμο θα πληρωθεί στο 90% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή και με τρόπο προκλητικά απαράδεκτο.

 

Παιδικοί

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία -από την ερχόμενη Δευτέρα- θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

 

Τεστ

Τη διενέργεια μαζικών τεστ ανίχνευσης κοροναϊού για τους εκπαιδευτικούς του νομού Ηρακλείου από σήμερα Πέμπτη  έως την Κυριακή ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος», ενόψει της επανέναρξης των σχολείων τη Δευτέρα. Παράλληλα ο Σύλλογος ζητά τη διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, εφόσον τα σχολεία είναι ανοιχτά.