πρωτοχρονιάτικο λαχείο

Συνάντησε την ακρίτισσα

Στην ακριτική Κίναρο μετέβη χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου συνάντησε τη μοναδική κάτοικο του νησιού, Ειρήνη Κατσοτούρχη. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Η κυρία Σακελλαροπούλου παρέμεινε στο νησί δύο ώρες, στη διάρκεια των οποίων συζήτησε με την κυρία Κατσοτούρχη για την καθημερινότητά της. «Παραμονές Χριστουγέννων, βρισκόμαστε πολύ λίγοι από εμάς στην Κίναρο, συντροφιά με την κυρά Ρηνιώ. Σκεφτήκαμε ότι τα φετινά, ειδικά, Χριστούγεννα είναι ο κατάλληλος προορισμός, γιατί η κυρά Ρηνιώ συμβολίζει τα φετινά Χριστούγεννα με έναν τρόπο. Είναι μοναχική και γενναία η ίδια. Κάπως έτσι καλούμαστε να είμαστε όλοι εμείς, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε. Πριν από λίγο μας είπε “εγώ είμαι σε καραντίνα τόσα χρόνια”. Βέβαια, η δική της καραντίνα είναι μαγική. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε σήμερα εδώ και της κρατήσαμε λίγο συντροφιά. Και ακριβώς αυτό το μήνυμα θα θέλαμε να δώσουμε σε όλους. Καλά Χριστούγεννα, από μια άκρη της Ελλάδας, στο Αιγαίο. Να είμαστε καλά όλοι κι εσείς κυρίως κυρά Ρηνιώ να είστε καλά, να φυλάτε το νησί μας», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτού αποχαιρετήσει την κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη. Λίγο πριν αναχωρήσει από την Κίναρο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Μνημείο Πεσόντων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Εμβολιάστηκε ο γιατρός
Εμβολιάστηκε ο γιατρός

Το δικό του μήνυμα προς αντιεμβολιαστές στέλνει ο Ηρακλειώτης επεμβατικός καρδιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Κωνσταντίνος Χαριτάκης. Είναι γιος του πρώην ΔΥΠΕάρχη και πρώην διοικητή του ΠαΓΝΗ, Νίκου Χαριτάκη.

Αφού εμβολιάστηκε έκανε την εξής ανάρτηση «Έκανα το εμβόλιό μου σήμερα. Και νιώθω υπέροχα! Χωρίς μικροτσίπ, χωρίς αναφυλακτικές αντιδράσεις, χωρίς γενετικές χειραγωγήσεις. Απλά ελπίζω για ένα καλύτερο αύριο».

 

λαχείο
Οριστικά χωρίς λαχείο!

Θύμα της πανδημίας έπεσε φέτος και το Πρωτοχρονιάτικο Κρατικό Λαχείο, το οποίο για πρώτη φορά ύστερα από εννέα δεκαετίες δεν θα κληρώσει φέτος!

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης εξέτασαν τις προηγούμενες ημέρες όλες τις πιθανότητες, προκειμένου να μην ανασταλεί η κλήρωση, η οποία έχει ταυτιστεί περισσότερο από κάθε άλλη με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, τελικά η αδυναμία στην πραγματοποίηση της κλήρωσης οδήγησε στην οριστική απόφαση φέτος για πρώτη χρονιά ύστερα από 92 χρόνια να μη διανεμηθεί και να μην πουληθεί Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο!

Άλλωστε από τον προηγούμενο μήνα που ξεκίνησε το νέο lockdown τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών είναι κλειστά, ενώ δεν επιτρέπεται η πώληση λαχείων και από τους πλανόδιους λαχειοπώλες.

 

Δεν βρισκόταν λύση

…Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη το λαχείο να διανεμηθεί και να πουληθεί μόνο από τους πλανόδιους λαχειοπώλες, αυτό δεν έλυνε το πρόβλημα της διενέργειας της κλήρωσης. Επιπλέον η εικόνα του αριθμού των πλανοδίων πωλητών δεν είναι σαφής καθώς στον αντίστοιχο ΚΑΔ εμφανίζονται μόνο 68 άτομα σε όλη την Ελλάδα, αφού δεν έχουν συνυπολογιστεί αρκετοί από όσους κάνουν αυτή τη δουλειά με κοινωνικά κριτήρια. Το Πρωτοχρονιάτικο Κρατικό Λαχείο έως τώρα κλήρωνε κατά παράδοση στις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο μοιράζοντας περίπου το 55% των ακαθάριστων εισπράξεών του.

 

Οι μασκότ του Ενυδρείου

Το είχε υποσχεθεί και κράτησε τον λόγο του! Ο Άγιος Βασίλης έκανε για μία ακόμη φορά την εμφάνισή του στο Ενυδρείο Κρήτης. Μαζί του ήταν και οι ΟΚΤΑΠΟΥΣ και ΜΙΚΑ, οι δυο μασκότ του Ενυδρείου που με μεγάλο ενθουσιασμό έτρεχαν από δεξαμενή σε δεξαμενή για να δουν από κοντά τον “υποβρύχιο” Άγιο Βασίλη!

Οι δυο φίλοι περιπλανήθηκαν στους χώρους του Ενυδρείου, χόρεψαν, τραγούδησαν και φωτογραφήθηκαν χαρίζοντας στο προσωπικό του Ενυδρείου  τις πιο όμορφες πόζες τους.

Το δώρο που ζήτησαν από τον Άγιο Βασίλη ήταν υγεία, ειρήνη και πολλά χαμόγελα σε όλο τον κόσμο.

 

 

Το έγραψε στο μπράτσο!

Δεν κρύβει τίποτα! Τα γενέθλιά της γιόρτασε χθες  η Κάρλα Μπρούνι η οποία δεν δίστασε να αποκαλύψει δημοσίως την ηλικία της.

Η σύζυγος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δημοσίευσε στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram μια φωτογραφία της όπου ποζάρει έχοντας γράψει στον ώμο της πόσο χρόνων γίνεται!

Ετών 53, λοιπόν, η Ιταλογαλλίδα καλλονή που ξεκίνησε τη διαδρομή της από τις πασαρέλες και που όπως φαίνεται είναι απόλυτα συμβιβασμένη με το πέρασμα των χρόνων, χωρίς να χάνει ποτέ την αυτοπεποίθησή της.

@patris
Χαμός στο κέντρο του Ηρακλείου, μποτιλιάρισμα στην Αθήνα. Αυτά βλέπει ο Χάρντι και δεν αποκλείεται να μας βάλει σε καραντίνα! Τι εννοείτε «είμαστε ήδη;»
Kyriakos

Και ο Αλέξης το εμβόλιο

Όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτσι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα εμβολιαστεί κανονικά κατά της Covid-19.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Κουμουνδούρου, ο Α. Τσίπρας θα κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού στις 28 Δεκεμβρίου στον «Ευαγγελισμό».

Επίσης, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα εμβολιαστεί στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού διαφόρων αξιωματούχων.

Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, θα κάνει το εμβόλιο στις 4 Ιανουαρίου,

ενώ o γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης,

ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει πότε θα εμβολιαστεί.

 

Του απένειμε χάρη!

Ο Ντόναλντ Τραμπ απένειμε πλήρη χάρη στον 33χρονο Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του. Ο Παπαδόπουλος είχε ομολογήσει την ενοχή του στην κατηγορία πως είπε ψέματα σε πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) στο πλαίσιο της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Τραμπ απένειμε επίσης χάρη στον Άλεξ φαν ντερ Ζβαν, 36 ετών, Ολλανδό θετό γιο Ρώσου δισεκατομμυριούχου, που είχε καταδικαστεί να εκτίσει 30 ημέρες φυλάκιση και να καταβάλει πρόστιμο 20.000 δολαρίων διότι είπε ψέματα σε μέλη της ομάδας του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ. Συνολικά, ο Τραμπ απένειμε χάρη σε 15 πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο πρώην Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, και μετέτρεψε εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τις ποινές σε πέντε άτομα. Ο Τραμπ απέρριπτε εξαρχής την έρευνα του Μάλερ για τη Ρωσία, που χαρακτήριζε κυνήγι μαγισσών.

Γελοιογραφία: Πάνος Ιατρίδης

 

Τι γίνεται με τον ΒΟΑΚ;

Θα διαβάσετε σε άλλες στήλες τις αντιδράσεις για τον ΒΟΑΚ, αλλά αυτή η ιστορία με την απόρριψη από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών των μεθοδεύσεων που κάνει το υπουργείο Υποδομών έχει προκαλέσει πολλά σχόλια.

Η περίπτωση αφορά τον διαγωνισμό για το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Υποδομών στο έργο του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Είχε προκηρυχθεί πριν από 2,5 χρόνια περίπου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  και η νέα ηγεσία του υπουργείου τον καθυστερούσε επί μήνες αν και υπήρχε μειοδότης.

Η σύμβαση δεν υπογράφονταν και τελικά αποφάσισε να τον ακυρώσει. Ηρθε όμως η ΑΕΠΠ και προ ημερών αποφάσισε πως ο διαγωνισμός κακώς ακυρώθηκε. Περίπτωση για γέλια και για κλάματα αυτό το υπουργείο.

 

Έρχεται σεξουαλική ακολασία

Τα “σπάει” στο νέο του βιβλίο, «Το βέλος του Απόλλωνα: Η βαθιά και διαρκής επίδραση του κορονοϊού στον τρόπο που ζούμε», ο καθηγητής στο Γιέιλ Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος είναι επίσης κοινωνικός επιδημιολόγοςυποστηρίζοντας ότι η κοινωνία θα αντισταθμίσει τον χαμένο χρόνο μόλις είναι ασφαλής, με τον ηδονισμό να αντικαθιστά γρήγορα τη συντηρητική κοινωνικοποίηση.

Ωστόσο, αυτή η αντιστροφή παραμένει χρόνια μακριά. «Κατά τη διάρκεια επιδημιών παρατηρείται αύξηση της θρησκευτικότητας, οι άνθρωποι γίνονται πιο εγκρατείς, εξοικονομούν χρήματα, δεν ρισκάρουν και τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών, δήλωσε ο Χρηστάκης στον Guardian. «Το 2024, όλες αυτές οι τάσεις πανδημίας θα αντιστραφούν.»

Όπως και στη δεκαετία του 1920, η οποία ακολούθησε την πανδημία του 1918, η ανθρωπότητα θα βυθιστεί σε μια εποχή διαστροφών και παθών.

«Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν έντονα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο Χρηστάκης, ονομάζοντας τη σεξουαλική ακολασία και την οικονομική άνθηση ως πιθανές τάσεις.

 

Φταίει η δυναμική του ιού

…Οι προηγούμενες πανδημίες έχουν επίσης δείξει ότι είναι η ίδια η ασθένεια και όχι η ανταπόκριση της κυβέρνησης που προκαλεί πιο άμεσα τις τρέχουσες οικονομικές επιπτώσεις.

«Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι οι ενέργειες της κυβέρνησής μας που προκαλούν την επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό είναι ψευδές», είπε. «Είναι ο ιός που προκαλεί την επιβράδυνση της οικονομίας, επειδή οι οικονομίες κατέρρευσαν ακόμα και στην αρχαιότητα όταν συνέβησαν επιδημίες, ακόμα και όταν δεν υπήρχε κυβέρνηση που να λέει: “κλείστε τα σχολεία και κλείστε τα εστιατόρια”».

Σύμφωνα με τον Χρηστάκη, αν τα άτομα ήταν πιο ώριμα στη διαχείριση καταστάσεων, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.  «Ως κοινωνία είμαστε πολύ ανώριμοι», είπε.  Ενώ οι προηγούμενες πανδημίες ήρθαν και πέρασαν χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης, η σημερινή ταχεία ανταπόκριση με την παραγωγή του εμβολίου εξασφαλίζει ότι ο κοροναϊός όχι μόνο θα τελειώσει, αλλά θα το κάνει πολύ πιο γρήγορα από ποτέ.

«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτή την απειλή που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα», είπε.

 

Διαψεύδουν για την Μαρέβα

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Endeavor Greece δηλώνει ότι ούτε η εταιρεία ούτε η Μαρέβα Μητσοτάκη, ως ιδρυτικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου της μέχρι το 2018, έχει καμία σχέση με την εταιρεία Folli-Follie.

Συγκεκριμένα η Endeavor Greece αναφέρει:

«Η Endeavor είναι ένας διεθνής φορέας, κι έχει στόχο να υποστηρίζει και να αναδεικνύει την επιχειρηματικότητα που μετασχηματίζει τις τοπικές κοινωνίες. Θεμελιώδης πεποίθηση της Endeavor είναι ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η καινοτομία και η συνολική ευημερία ευδοκιμούν όπου υπάρχει ισχυρή στήριξη στην επιχειρηματικότητα. Η Endeavor Greece έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση και προβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Ούτε η Endeavor Greece, ούτε η Μαρέβα Grabowski Μητσοτάκη, ως ιδρυτικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου της μέχρι το 2018, έχει καμία σχέση με την εταιρεία Folli-Follie.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ο οποίος δεν είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος της Folli Follie, αλλά ένας ανιψιός του, επιλέχθηκε στο δίκτυο καθοδήγησης της Endeavor το διάστημα ενός χρόνου, 2014 – 2015, ένας νεαρός, 29 χρονών τότε, ιδρυτής μιας καινοτόμου και υποσχόμενης νεοφυούς εταιρείας με την επωνυμία, Farmers Republic. Η Farmers Republic, είχε τότε δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο βιολογικής αγοράς παραγωγών με στεγασμένα σημεία πώλησης και e-shop.

Ουδέποτε έχει λάβει ο ίδιος, είτε κάποια εταιρεία του, είτε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, χρηματοδότηση από την Endeavor. Oύτε υπάρχει κάποιου είδους εταιρική σχέση με τη Folli-Follie. Η Endeavor Greece παρέχει σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είναι απαράδεκτο να μας εμπλέκουν κάποιοι, χρησιμοποιώντας ψευδείς ισχυρισμούς, σε πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Αόμματη

Βγαίνει και κατακεραυνώνει τους πολίτες: Δεν θα κάνετε Χριστούγεννα, δεν θα κάνετε…Πάσχα, τίποτα δεν θα κάνετε! Είναι η ίδια κυρία που… έβγαινε κάποτε στο γυαλί για να πει ως πρόεδρος του αρμόδιου φορέα ότι «δεν βρήκε στοιχεία στον φάκελο της γιατρού από το Ηράκλειο». Ο φάκελος ήταν πλήρης, εκείνη είχε λόγο να μην τα βλέπει!

 

Άσφαλτος

Έγραφα χθες για την άσφαλτο που έριξαν στον Άι  Γιάννη Χωστό. Και μου έστειλαν μήνυμα για τα ασφαλτικά που έπεσαν στην εθνική οδό! Από τον κόμβο της Βιομηχανικής μέχρι την Παπαναστασίου! Ποιος επιβλέπει όλα αυτά;

 

Οι βόλτες

Ακυρώνονται οι εορταστικές βόλτες του Άι Βασίλη στις κοινότητες και στις γειτονιές του Ηρακλείου, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση: «Τα δύο έλκηθρα του Άι  Βασίλη, δεν θα πραγματοποιήσουν άλλα δρομολόγια, για τεχνικούς λόγους».

 

Το αίτημα

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, με ατζέντα τις «αυθαίρετες, αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές πρακτικές» τις οποίες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετέρχεται με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις απευθείας αναθέσεις, σε περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της κριτικής, στο ζήτημα της καταγραφής των κρουσμάτων του κοροναϊού στή χώρα, αλλά και στην συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir, ο Α. Τσίπρας ζητά τη διεξαγωγή της συζήτησης στη Βουλή, «με θέμα τη λειτουργία της Δημοκρατίας στον τόπο μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

 

Έγκριση

Την ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας Aegean με 120 εκατ. ευρώ ενέκρινε χθες  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αποκατάσταση μέρους των ζημιών από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κοροναϊού.Η ενίσχυση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας πλαισίου με τις ελληνικές Αρχές. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Εταιρεία θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) με τιμή εξάσκησης ίσης με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Εταιρείας κατά την αύξηση που θα προκηρυχθεί.