ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΡΟΔΙΤΑΚΗ: «Ο ήλιος μου εσίμωσε πολύ κοντά στη δύση…»

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του συνταξιούχου εκπαιδευτικού, συνεργάτη της «Π», Μανώλη Γ. Ροδιτάκη, με τίτλο «Ο ήλιος μου εσίμωσε πολύ κοντά στη δύση…»

Ο ίδιος αναφέρει πως «στο επάγγελμα ήμουν εκπαιδευτικός. Όταν συνταξιοδοτήθηκα, θέλησα, για να περνώ κυρίως την ώρα μου, να ασχοληθώ με την επικαιρότητα και με άλλα θέματα, όπως πολιτικά, εθνικά, παιδαγωγικά, θρησκευτικά κ.λ.π.

Η οικονομική και η πολιτική ζωή του τόπου μας, είχαν μπει σε κρίση οξείας αλλά και παρατεταμένης μορφή. Το ίδιο και τα εθνικά προβλήματα, την πορεία των οποίων παρακολουθούσα με άκρως εντατικό ενδιαφέρον.

Άρχισα, λοιπόν, να σχολιάζω γραπτά και με όση προσοχή μπορούσα τα θέματα αυτά και την εξέλιξή τους. Η εφημερίδα του Ηρακλείου «ΠΑΤΡΙΣ», έδειξε ενφιαφέρον για τα σχόλιά μου και άρχισε να δημοσιεύει τα περισσότερα από αυτά. Αυτή η συμπεριφορά της εφημερίδας απέναντί μου, για την οποία την υπερευχαριστώ, μου άνοιξε την όρεξη που έγινε σιγά, σιγά αληθινός ζήλος, και άρχισα να ασχολούμαι και με την ποίηση.

Λογοτέχνης ή ποιητής δεν υπήρξα στα νιάτα μου, άρα δεν μπορώ να περιμένω μια τέτοια αναγνώριση τώρα στα γερατειά μου. Ούτε αυτό το μικρό βιβλίο, κυκλοφόρησε για οικονομική εκμετάλλευση, απλώς ως ανάμνηση της κάποτε ύπαρξής μου.

Αποφάσισα, λοιπόν, καλά ή κακά, να δημοσιεύσω και σε λίγα αντίτυπα στο παρόν βιβλίο μου κάποιες από τις σκέψεις μου, που αποτελούν προϊόντα και καρπούς της δύσης της ζωής μου.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την κυρία Ιωάννα (Γιάννα) Καρακάση, εκ Βεροίας, για τη μεγάλη βοήθεια που μου προσέφερε στη δακτυλογράφηση και στη διόρθωση των κειμένων, καθώς και το γιο της, Πέτρο Τσαντηράκη, για το εξώφυλλο του βιβλίου».

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στο Σμάρι Ηρακλείου το 1938. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, της οποίας υπήρξε υπότροφος. Διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο Κορφών Μαλεβιζίου, υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, στο δημοτικό σχολείο Ασκών Ηρακλείου, σε σχολεία στα Χανιά, ως βοηθός επιθεωρητών, δίδαξε στα Πρότυπα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, και υπήρξε υποδιευθυντής στο 9ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα, στο Μ.Δ.Δ.Ε. και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο. Κατέληξε ειδικός πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, βαθμός με τον οποίο και συνταξιοδοτήθηκε.