«Όχι» στην αστυνόμευση των ΑΕΙ λέει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης που συνεδρίασε με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων. Το σώμα, σε ψήφισμά του, τονίζει πως:
«1. Καταδικάζει, για άλλη μια φορά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επίθεση σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και όλες τις κατά καιρούς έκνομες ενέργειες στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν φάροι δημοκρατίας και κοιτίδες ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
- Συντάσσεται με το πνεύμα της ανακοίνωσης της Συνόδου των Πρυτάνεων τον περασμένο Νοέμβριο.
- Η δημιουργία αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ, που αναφέρεται σε εξωπανεπιστημιακούς θεσμούς, δεν συνάδει με το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ελληνικών Πανεπιστημίων.
- Το Πανεπιστήμιο Κρήτης χρειάζεται περισσότερους φύλακες που να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές, καθώς και άλλα μέτρα προστασίας των Πανεπιστημιουπόλεων (φωτισμό, περιφράξεις). Χρειάζεται επίσης ελεγχόμενη είσοδο σε χώρους με ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης.
- Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ».
Την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο Σύλλογος Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Οι καθηγητές τονίζουν πως «θεωρούμε θετική την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια. Υπενθυμίζουμε ότι, προτεινόμενα μέτρα όπως έλεγχος εισόδου και πρόσβασης στις εγκαταστάσεις (κάρτες εισόδου), φωτισμός, περιφράξεις και χρήση τεχνικών μέσων,έχουν ήδη εφαρμοστεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχουν όμως ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Η φύλαξη του Πανεπιστημίου θα πρέπει να ανήκει στη δικαιοδοσία των πρυτανικών Αρχών, όπως πρέπει να ισχύει βάσει του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και όχι να αναφέρεται στην Αστυνομία.
Η αύξηση του αριθμού των φυλάκων και η εικοσιτετράωρη φύλαξη όλων των χώρων του Πανεπιστημίου μπορούν να δράσουν ανασταλτικά στην κάθε κακόβουλη πρόθεση και πράξη κατά των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Το προτεινόμενα κονδύλια των 30 εκατ. ευρώ για φύλαξη και ασφάλεια των ΑΕΙ θα πρέπει να αποτελούν επιπλέον ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία έπρεπε έτσι κι αλλιώς να διατεθούν. Συμπερασματικά και σε συμφωνία με όλες τις Πρυτανικές Αρχές, το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.
Χρειάζεται αυστηρή εφαρμογή του και ενίσχυση των δράσεων με τέτοιο τρόπο που δεν θα επαναφέρει κάθε φορά το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Το ΔΣ προτίθεται να συγκαλέσει ΓΣ για την συζήτηση στο σημαντικό αυτό θέμα, ακολουθώντας την ισχύουσα νομοθεσία για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας».