Ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν, ενώ ζώα έχασαν τη ζωή τους από το μένος των βροχοπτώσεων
Ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν, ενώ ζώα έχασαν τη ζωή τους από το μένος των βροχοπτώσεων

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και προτού καν αρχίσει ο χειμώνας ο δήμος Χερσονήσου δοκιμάζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνολικά έχουν πλήξει τρεις φορές μέσα στο φθινόπωρο τη βόρεια και ανατολική Κρήτη.

Ο δήμος Χερσονήσου θεωρείται ένας από τους πιο άτυχους δήμους, αφού σε τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» δύο φορές.

Μετά από το καταστροφικό χαλάζι και τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στον δήμο Χερσονήσου από το πέρασμα της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Ιανός», η Χερσόνησος δοκιμάστηκε για μία ακόμα φορά το Σαββατοκύριακο από ένα νέο κύμα ισχυρών βροχοπτώσεων, που έφεραν πιο ήπια φαινόμενα μεν, τα οποία ωστόσο ήταν εξίσου καταστροφικά με αυτά της προηγούμενης κακοκαιρίας.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν τόσο στο εθνικό όσο και στο αγροτικό οδικό δίκτυο είναι τεράστιες, ενώ στη διάρκεια της κακοκαιρίας αποκλείστηκαν πολίτες που μάζευαν ελιές στον οικισμό Στόλοι και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Ποιμνιοστάσια αποκλείστηκαν επιπρόσθετα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζώα παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Ειδικότερα στις περιοχές που γειτνιάζουν με το Οροπέδιο Λασιθίου, όπως είναι οι οικισμοί γύρω από την Παναγία την Κερά, αλλά και τις Γωνιές, η προσέγγιση σε περιουσίες και ποιμνιοστάσια ήταν αδύνατη για ώρες.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, την ΕΜΑΚ, αλλά και την Πολιτική Προστασία του Δήμου προχώρησαν σε συντονισμό των προσπαθειών και παρέμειναν σε εγρήγορση για ώρες, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί ένα ακόμα ακραίο φαινόμενο στην περιοχή.

Ο προβληματισμός και η αγωνία που υπάρχει στο Δήμο Χερσονήσου είναι πλέον τεράστιος, διότι θεωρητικά δεν έχουμε ακόμα εισέλθει στην περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων κι ήδη έχουν πλήξει την Κρήτη τρεις μεγάλες και καταστροφικές κακοκαιρίες. Οι καιρικές προγνώσεις μάλιστα, σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται αρκετές ακόμα βροχοπτώσεις και ακραία φαινόμενα μέσα στον Νοέμβριο, δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν και να θέτουν σε εγρήγορση έναν ολόκληρο μηχανισμό, ο οποίος όμως έρχεται αντιμέτωπος με πρωτοφανείς και απρόβλεπτες καταστάσεις.