Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινούν οι εργασίες για τη μετατόπιση του δρόμου της Μεσσαράς, 500 μέτρα πριν από την είσοδο του κόμβου της Αγίας Βαρβάρας όπου είχε σημειωθεί μια σοβαρή καθίζηση του οδικού δικτύου.
Όπως είναι γνωστό για το σκοπό αυτό, το υπουργείο υποδομών ενέκρινε το ποσό των 1.233.000 ευρώ που δίδονται στο πλαίσιο της ειλημμένης υπουργικής απόφασης, που αφορά στην έγκριση 4,4 εκ ευρώ που απαιτούνται για την συνολική αποκατάσταση του δρόμου, η οποία καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η εκπόνηση μιας σειράς γεωτεχνικών μελετών μέσα από τις οποίες θα προκύψουν συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις σε σχέση με το πως θα γίνει η διαχείριση ενός γεωλογικού φαινομένου που προκαλεί προβληματισμό λίγο πριν την είσοδο της σήραγγας του Απομαρμά.
Όπως προκύπτει στο σημείο αυτό έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια μια αστοχία που δημιουργεί συνθήκες κατολίσθησης η οποία ακόμα δεν έχει συντελεστεί ακριβώς επειδή γίνονται συνεχώς εργασίες αποκατάστασης του προβήματος για το οποίο τώρα αναζητείται οριστική λύση.
Η μετατόπιση του δρόμου
Ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Γιώργος Αγαπάκης με δηλώσεις του στην «Π» εξηγεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του έργου της μετατόπισης της μικρής παράκαμψης που γίνεται για να απελευθερωθεί ο υφιστάμενος δρόμος.
Ο σχεδιασμός προβλέπει, τη μεταφορά του υφιστάμενου δρόμου 500 μ. λίγο πριν από την είσοδο του κόμβου της Μεσαράς, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου όπου έχει καταγραφεί και το βαρύ πρόβλημα των κατολισθήσεων. Στο σημείο αυτό, προβλέπεται η μετακίνηση του δρόμου 10 μέτρα ανατολικότερα ώστε να απομακρυνθεί η κίνηση των οχημάτων από την εστία των κατολισθήσεων.
Τεχνικές λύσεις για το γεωλογικό φαινόμενο
Δόθηκε το πράσινο φως από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να μελετηθεί σε βάθος το γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται εδώ και χρόνια πριν την είσοδο της γέφυρας στην περιοχή του Απομαρμά και βρίσκεται στο στόχαστρο του ΟΑΚ. Όπως προκύπτει πριν από τη σήραγγα διαπιστώθηκε πριν από μια πενταετία μια αστοχία σε επίπεδο μικρής κατολίσθησης που όμως δεν έχει λάβει εξελικτική δραστηριότητα ακριβώς επειδή βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση και υλοποιούνται αλλεπάλληλες παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.
Ο κ. Αγαπάκης εξηγεί ότι το γεωλογικό φαινόμενο δεν έχει πάρει διαστάσεις και δε φαίνεται η κατολίσθηση, καθώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο επίχωμα και ένα πρανές το οποίο είναι πριν την είσοδο της σήραγγας Απομαρμά όπου υπάρχει εργοταξιακή σήμανση που έχει τοποθετηθεί καθώς υπάρχει ένα θέμα στην ευστάθεια του πρανούς και του επιχώματος.
Θεωρείται απολύτως αναγκαία η υλοποίηση γεωτεχνικών ερευνών οι οποίες θα δείξουν τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη σταθεροποίηση του πρανούς και του επιχώματος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως για να μην εξελιχθεί σε πρόβλημα δρομολογείται αυτή η μελέτη του φαινομένου από την οποία θα προκύψουν λύσεις .
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή έχει ανοικτά ζητήματα κατολισθήσεων, καθώς τα εδάφη είναι ένας συνδυασμός μαργών και γύψου που είναι ό,τι χειρότερο όταν αυτά εμποτιστούν και με νερό. Έχουν γίνει κάποιες μικρές επεμβάσεις διότι παρουσίασε και κάτι μικρές ρωγμές το επίχωμα και τώρα έγιναν επεμβάσεις. Όμως θέλει μια ριζική λύση το πρόβλημα.