133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλλ

Όχι άλλη σκόνη

Η ΤΕΡΝΑ καθαρίζει και για να διευκολύνει τις αερομαχίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά.  Πώς εξηγείται αυτό; Όπως είναι λογικό, η αυξημένη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεπάγεται και αυξημένες πτήσεις για αναχαιτίσεις από την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλλι.

Όπου συμπτωματικά, ακριβώς δίπλα βρίσκεται το εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ για το νέο διεθνές αεροδρόμιο.  Για όσους παρακολουθούν το ρεπορτάζ Άμυνας, γνωρίζουν πως τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, πόσο μάλλον στη σκόνη που προκαλείται από ένα εργοτάξιο.

Γι’ αυτό καθημερινή ασχολία υπαλλήλων της ΤΕΡΝΑ είναι να φροντίζουν ώστε ο χώρους τουλάχιστον στα σημεία περιφερειακά των προσγειώσεων και απογειώσεων να είναι καθαρός και να διευκολύνει τις κινήσεις των μαχητικών.

 

Στο πλευρό του Κατρούγκαλου

Τους λόγους για τους οποίους ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην βγάλει ανακοίνωση για το απαράδεκτο σχόλιο Κασσιμάτη στην «Καθημερινή», που προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, εξήγησε με νέα τοποθέτησή του στα social media ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Προς αποφυγή παρεξήγησης: εγώ ζήτησα από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να μην εκδοθεί ανακοίνωση. Κατ’ αρχήν γιατί το θέμα υπερέβαινε τα στενά κομματικά κ αντιπολιτευτικά όρια. Αλλά και γιατί εξαρχής ο Α.Παπαχελάς είχε επικοινωνήσει μαζί μου για να εκφράσει τη συγγνώμη της εφημερίδας», έγραψε στο twitter.

«Ευχαριστώ όλους εσάς που πήρατε θέση επί του θέματος, φίλους, συντρόφους, δημοσιογράφους κ ιδίως τους πολιτικούς αντίπαλους. Ίσως βγει κάτι καλό από τη θλιβερή αυτή ιστορία: ένα υγιέστερο δημοσιογραφικό τοπίο, χωρίς κανιβαλισμούς και δολοφονίες χαρακτήρων», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας το απαράδεκτο σχόλιο Κασιμάτη στην εφημερίδα «Καθημερινή» που προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις δημοσιογράφων και όχι μόνο.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως στέκεται στο πλευρό του Γιώργου Κατρούγκαλου, που δέχθηκε «χυδαία επίθεση από γραφίδα με σχήμα περίστροφου», όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Μας «χωρίζει» η πολιτική, μας ενώνει η ανθρωπιά. Με τον Γιώργο Κατρούγκαλο λοιπόν, απέναντι σε κάθε μορφή ανθρωποφαγίας», έγραψε και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

Η συγγνώμη της Καθημερινής

«Όσο και αν είναι προφανές ότι ο αρθρογράφος δεν γνώριζε την περιπέτεια υγείας του κ. Κατρούγκαλου, σημασία έχει ότι πρόκειται για ατόπημα. Το οποίο δεν θα επαναληφθεί», σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή». «Η «Κ» ζητά συγγνώμη από τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για τη φωτογραφία και το σχόλιο που τη συνόδευε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας. Όσο και αν είναι προφανές ότι ο αρθρογράφος δεν γνώριζε την περιπέτεια υγείας του κ. Κατρούγκαλου, σημασία έχει ότι πρόκειται για ατόπημα.

Το οποίο δεν θα επαναληφθεί», ανέφερε η εφημερίδα. «Στη φωτογραφία της Παρασκευής διέπραξα ένα σοβαρό λάθος, εξαιτίας της αφέλειάς μου. Χρωστώ, ως εκ τούτου, μια συγγνώμη τόσο στον ίδιο τον Γιώργο Κατρούγκαλο όσο και στους αναγνώστες, καθώς δεν εγνώριζα (και ούτε μπορούσα να υποθέσω, εξ ου και η αφέλεια) ότι η απώλεια των μαλλιών του πρώην υπουργού οφείλεται σε θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε στις αρχές του μηνός για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι οι γιατροί του είχαν συστήσει να παραμείνει οικουρών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά στον ίδιο επικράτησε το αίσθημα της υποχρέωσης να παραστεί στη Βουλή, δεδομένου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύουν οι ειδικοί περί τα ελληνοτουρκικά. Του εύχομαι ολοψύχως καλή δύναμη και καλή ανάρρωση. Να επανέλθει γερός και δυνατός», ανέφερε ο Στ. Κασιμάτης.

 

Απάτη στο όνομα Στουρνάρα

Θηλυκό δίδυμο παραπλανούσε ανυποψίαστους πολίτες ότι θα μεσολαβούσαν χάριν της γνωριμίας τους με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, εν αγνοία βέβαια του ίδιου του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να τους εξασφαλίσουν από τους πλειστηριασμούς ακινήτων σπίτια σε τιμή ευκαιρίας με το αζημίωτο.

Πρόκειται για μία υπάλληλο εφορίας – σε αναστολή- και μία ιδιωτική υπάλληλο, οι οποίες φέρονται να έχουν «γδύσει» κανονικά με παραπλανητικές παραστάσεις ανυποψίαστους πολίτες με την υπόσχεση ότι με τα χρήματα που ζητούσαν και λάμβαναν από τα θύματά τους,  θα μεσολαβούσαν να «χτυπήσουν» στους πλειστηριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, σπίτια, αυτοκίνητα και έπιπλα σε τιμή ευκαιρίας! Με τον τρόπο αυτό και με βάση τις μέχρι τώρα καταγγελίες φέρονται να έχουν αποσπάσει πάνω από 500.000,00 ευρώ, χρήματα που κατάφεραν να αποσπάσουν από τους καταγγέλλοντες στους οποίους παρουσιάζονταν ως δήθεν στενές συνεργάτιδες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, υπό των εντολών του οποίου υποστήριζαν ότι λειτουργούσαν! Η υπόθεσή τους έφτασε ενώπιον των δικαστηρίων της Αθήνας, ενώ καθημερινά εμφανίζονται και νέα θύματα.

Έξι από τα θύματα τους προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, καταθέτοντας σε βάρος τους αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητών και ακινήτων) και απαγόρευση κάθε μεταβίβασης αυτών μέχρι να εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι έξι αιτούντες, οι δύο γυναίκες μέχρι σήμερα «έχουν αποσπάσει συνολικά το ποσό των 187.800,00 ευρώ, το οποίο αρνούνται να μας επιστρέψουν, αν και έχουν ενοχληθεί κατ’ επανάληψη προς τούτο».

 

Πρόβατο αξίας  367 χιλιάδων το Double Diamond!
Πρόβατο αξίας  367 χιλιάδων!

Να τα βλέπουν οι δικοί μας! Το Double Diamond όπως λέγεται το συγκεκριμένο πρόβατο, είχε κάθε σωστή αναλογία που χρειαζόταν για να «σπάσει» τα ρεκόρ αγοράς: τονισμένο κορμό, τέλειο κεφάλι και χρυσό χρώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από άρθρο του Guardian, πουλήθηκε κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ ύψους 367.500 δολαρίων.

Ο Jeff Aiken, ένας από τους τρεις κτηνοτρόφους που συνεργάστηκαν για να πληρώσουν το υψηλότερο ποσό που είχε σημειωθεί ποτέ, κοίταζε το Double Diamond για αρκετές εβδομάδες πριν από την πώληση της Πέμπτης στο Lanark, κοντά στη Γλασκώβη.

Το συγκεκριμένο πρόβατο θεωρείται μυώδες και γενετικά τέλειο. «Κάθε τόσο κάτι ιδιαίτερο έρχεται και χθες εμφανίστηκε ένα Texel. Όλοι ήθελαν ένα κομμάτι από αυτό» δήλωσε ο Aiken.

Τα Texels είναι μια περιζήτητη σπάνια φυλή που προέρχεται από το μικρό νησί Texel, στα ανοικτά των ακτών της Ολλανδίας. Πωλούνται συχνά για πενταψήφια ποσά, αλλά αυτή η μάχη έγινε ιδιαίτερα έντονη» είπε ο Aiken.

 

@patris
Γυρίσατεεεε;
Alekos

 

«Εκτοξεύθηκαν» οι καταθέσεις

Σε μεγάλη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων σε περίοδο μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει η κρίση του ιού!

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν εκτίναξη των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωζώνη μετά τον Μάρτιο, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη με ρυθμούς 9,5% και 10,3%, αντίστοιχα, που είναι οι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η εξέλιξη αυτή έχει την εξήγησή της στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που έλαβαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρωζώνη, καθώς και στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Σε ένα σημαντικό βαθμό οφείλεται και στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς τμήματα της οικονομίας – από τα καφέ και τα εστιατόρια έως τα ξενοδοχεία – ήταν κλειστά στη διάρκεια της καραντίνας, ενώ και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

 

«Έφυγε» ο Γκελεστάθης

Έφυγε από τη ζωή χθες τα ξημερώματα, σε ηλικία 90 ετών, ο πρώην βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Γκελεστάθης.

Ο Νίκος Γκελεστάθης γεννήθηκε το 1930 στη Δεσφίνα Φωκίδας και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ επί 23 χρόνια, αφού εξελέγη το 1981 και εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι και το 2000 (1981, 1985, 1989 (Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990, 1993, 1996 και 2000).

Διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1990 – 1992) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (1992 – 1993), στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

 

Κάποτε ήταν θησαυρός

Και όμως φαίνεται ότι σιγά σιγά αναβιώνει η παραγωγή σταφίδας στο Ηράκλειο. Όλο και περισσότεροι παραγωγοί απλώνουν σταφύλια… Φυσικά, πού να φτάσουμε τις παλιές καλές εποχές που η παραγωγή – μέχρι το 1980-  έφθανε σε Εθνικό επίπεδο στους 100.000 με 110.000 τόνους ετησίως, από αυτούς οι σχεδόν 70.000 τόνοι παράγονταν στον νομό Ηρακλείου.

Στο Ηράκλειο υπήρχαν 15 σταφιδεργοστάσια στα οποία εργάζονταν κάθε χρόνο χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. Η ταφόπλακα της σταφίδας στο Ηράκλειο ήρθε με την αναμπέλωση της δεκαετίας του 1990.

Εγκατέλειπαν τα αμπέλια και στη θέση τους φύτευαν ελιές. Σήμερα παράγει κατά μέσο όρο 1.700 τόνους ετησίως. Την ίδια ώρα η Τουρκία παράγει κατά μέσο όρο 240.000 χιλιάδες τόνους σταφίδας και η Κίνα 100.000 τόνους, η οποία προμηθεύτηκε τα κλήματα από την Ελλάδα.

Έτοιμοι -λένε- για πυρ οι Τούρκοι

Έτοιμοι -λένε- για πυρ

Ξεφεύγουν οι Τούρκοι. Tο “πράσινο φως” στους κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων να δράσουν αυτοβούλως φαίνεται πως έχει δώσει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με το  δημοσίευμα της Yeni Şafak, οι πλοίαρχοι των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το ερευνητικό Oruc Reis σε «αμφισβητούμενα» νερά, έχουν την έγκριση της Άγκυρας να απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις χωρίς να ενημερώσουν την κυβέρνηση.

«Η εξουσία βρίσκεται στον κυβερνήτη του πλοίου: Η εντολή έχει δοθεί. Προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο στο Πολεμικό Ναυτικό, με τα πλοία που θα συνοδεύουν το Oruc Reis στη Μεσόγειο να έχουν μειώσει τις δικλείδες εμπλοκής.

Οι διοικητές των πλοίων θα μπορούν να ανταποκριθούν αμέσως σε πιθανή απειλή για το Oruç Reis χωρίς να ζητήσουν άδεια από την Άγκυρα», αναφέρει η εφημερίδα.

 

Τους εξόργισε το σχόλιο

Οργισμένες αντιδράσεις και καταδίκες προκάλεσε ένα σκίτσο σε γαλλικό ακροδεξιό περιοδικό που αναπαριστά μια Γαλλίδα, αριστερή, μαύρη, βουλευτίνα ως σκλάβο με αλυσίδες στον λαιμό της.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ με tweet του δήλωσε ότι η απεικόνιση αυτή του περιοδικού πρέπει να «καταδικαστεί απερίφραστα», προσθέτοντας πως η βουλευτίνα Ντανιέλ Ομπονό έχει «την υποστήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης».

Η Ομπονό, σε tweet της την Παρασκευή, χαρακτήρισε «ρατσιστικά σκατά» το σκίτσο που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Valeurs Actuelles και περιέγραψε τη γαλλική ακροδεξιά ως «απεχθή, ηλίθια και βάρβαρη».

Πηγές στο Ελιζέ ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με την Ομπονό για να της εκφράσει τη στήριξή του.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της, στον αγώνα κατά του ρατσισμού και για τον σεβασμό προς όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους της δημοκρατίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ρισάρ Φεράν, πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Το Valeurs Actuelles υπερασπίστηκε το σκίτσο υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μέρος της ετήσιας καλοκαιρινής σειράς μυθοπλασίας στην οποία χαρακτήρες από την πολιτική, την τέχνη ή τα μέσα ενημέρωσης ταξιδεύουν στο χρόνο.

Στο τεύχος αυτό, η Ομπονό ταξιδεύει στον 18ο αιώνα και, σύμφωνα με το περιοδικό, βιώνει «τη φρίκη της δουλείας, όπως οργανώθηκε από τους Αφρικανούς τον 18ο αιώνα».

Το περιοδικό απέρριψε ότι είχε ρατσιστικές προθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως κατανοεί πως η Γαλλίδα βουλευτίνα «πληγώθηκε προσωπικά». «Λυπούμαστε για αυτό και της ζητάμε συγγνώμη», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του το Valeurs Actuelles.

 

Πανάκριβα

Αλήθεια, τώρα που το διαβάζω σε παρακείμενες στήλες της “Π”, γιατί… δεν κάνει πιο φτηνά το τεστ του ιού; Γιατί τόσα λεφτά ενώ ακόμη και τα εμβόλια θα δοθούν δωρεάν; Δεν είμαστε σε… συνθήκες πολέμου; Τι νόημα έχουν τα 90άρια και τα 120άρια;

 

Πόνος

Έτσι συμβαίνει με όλες τις μεγάλες στιγμές, τα πάθη. Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο. Και ο πόνος είναι πολύ μεγάλος. Αυτός που έρχεται.

Γελειογραφία του Πάνου Ιατρίδη
Του Πάνου Ιατρίδη www.panosiatridis.gr

 

Ηγέτες

Απίθανος ο Τούρκος πρόεδρος!

Και με αφορμή την εθνική εορτή της 30ής Αυγούστου για την καταστροφή της Σμύρνης στην Τουρκία, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις απευθυνόμενος μάλιστα στους λαούς Ελλάδας και της Γαλλίας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε Μητσοτάκη και Μακρόν «μη ικανούς» και διερωτήθηκε αν «οι δύο λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με την Τουρκία». «Προκαλούμε!

Αυτή που υψώνουν ανάστημα απέναντι μας είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με εμάς; Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πληρώσει λόγω των μη ικανών διοικητών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

 

Χρυσή

Χαμός πάντως γίνεται στην Τουρκία με τη φωτογράφιση της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ.

Η φωτογραφία στην κουζίνα του λευκού παλατιού μπροστά σε ολόχρυση βρύση και λοιπές χλιδές, ασυμβίβαστες με τη ζωή του μέσου Τούρκου, προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

 

Πατέρας

Πατέρας πρόκειται να γίνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πανευτυχής ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της συζύγου του, Τζένης Μπαλατσινού, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. «Σε μία από τις πιο απαιτητικές περιόδους, με μάχες καθημερινές στη ζωή όλων μας, έρχεται ένα δώρο Θεού να φωτίσει τη ζωή μας με τη Τζένη.

Η οικογένειά μας μεγαλώνει. Είμαστε ευτυχείς, γεμάτοι αγάπη και ευγνωμοσύνη», έγραψε ο υπουργός.

 

Θετικός

Την άποψη ότι από τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού εξέφραζε το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2020, μέσω του ραδιοφώνου ο πρωτοσύγκελλος Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, στα Τρίκαλα, π. Αλέξιος Κανίνας.

Μέσα σε 6 μήνες ήρθε η ώρα να ανακοινώσει με θάρρος ότι είναι θετικός στον κοροναϊό, ζητώντας από τους πιστούς να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Όπως αναφέρει, ο ίδιος δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου, ενώ παραμένει κατ’ οίκον ήδη από την περασμένη Δευτέρα, με δικιά του πρωτοβουλία και για να προφυλάξει τους πιστούς και το κοινωνικό σύνολο.