O διευθύνων συμβούλος του ΟΑΚ κ. Αρης Παπαδογιάννης
Ο κ. Παπαδογιάννης

Πρωταθλητισμό στα χρέη απέναντι στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης κάνει η ΔΕΥΑΗ, που χρωστά περισσότερα από 1.400.000 ευρώ για το κόστος της λήψης της επεξεργασίας και της τροφοδοσίας του νερού από το φράγμα Αποσελέμη.

Αντίστοιχα υψηλές οφειλές έχει και ο Δήμος Ρεθύμνου, με τα χρέη να προσεγγίζουν τα 450-500 χιλ. ευρώ, ενώ υποδειγματικός καλοπληρωτής είναι ο Δήμος Χανίων που δε χρωστά ούτε ένα ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΚ, η διοίκηση του οποίου έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης στο νησί, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας για να κρίσιμα ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν από κοινού.

Ήδη έχει γίνει συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΑΚ κ. Αρη Παπαδογιάννη με τα στελέχη της Λότζια, από όπου προέκυψε μια συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους της ΔΕΥΑΗ σε δόσεις, που όμως ακόμα δεν έχει αρχίσει να τακτοποιείται παρά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν.

Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι το χρέος αναγνωρίζει και πιέζει για την αποπληρωμή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πρόεδρος της ΠΕΔ και μέλος της διοίκησης του ΟΑΚ Γ.Κουράκης.

Ο κ. Παπαδογιάννης τονίζει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει λόγω της πανδημίας που δημιουργεί ζητήματα εισπραξιμότητας. Από την άλλη όμως και ο Οργανισμός είναι υποχρεωμένος να ανταποκρίνεται  στο χρέος του απέναντι στους δήμους παρέχοντας νερό και στη βάση αυτή δεν μπορεί να λειτουργεί ζημιογόνα μια επιχείρηση που έχει κοινωφελή και όχι κερδοφόρο χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Δήμου για τη μείωση των χρεώσεων ο κ. Παπαδογιάννης τονίζει ότι έχει απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, που ωστόσο εκτιμά ότι δεν είναι σωστό να γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους πελάτες και κάποιοι να τιμολογούνται με διαφορετικούς κανόνες και πλαίσιο από τους άλλους, διότι τα κριτήρια είναι εντελώς συγκεκριμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όταν δεν δε γίνεται άντληση και το νερό φτάνει με φυσική ροή,  γίνεται επεξεργασία από την οποία προκύπτει μια υψηλή ποιότητα νερού. Για την ακρίβεια το νερό που παρέχουμε στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο είναι καλύτεροαπό εμφιαλωμένα νερά. Αυτό προκύπτει από τις επίσημες μετρήσεις που γίνονται αδιαλείπτως και επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο της ποιότητας του νερού.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στα σχέδια του ΟΑΚ είναι να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων του και τη μείωση του ενεργειακού κόστους  με σχετική πρόταση που συντομα θα καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή.