Μπορεί η πανδημία να έχει βάλει προσωρινά “φρένο” στο επιχειρείν, ωστόσο οι επενδύσεις και ο προγραμματισμός τους συνεχίζονται έστω και με κάποιες καθυστερήσεις.
Μέσα στο επόμενο οκτάμηνο υπολογίζει ο ξενοδόχος Τάκης Καλουτσάκης να αρχίσει η υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην περιοχή Βαθύ, στα Αστερούσια του Δήμου Φαιστού, που θα αλλάξει τον νότο της Κρήτης.
Όπως έχει γράψει η “Π”, σε έκταση 2.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας, την οποία μίσθωσε μετά από διαγωνισμό για 70 χρόνια ο γνωστός τουριστικός επιχειρηματίας, θα δημιουργηθούν μικρά παραδοσιακά χωριά για να μπορέσουν να βιώσουν οι ξένοι επισκέπτες τον κρητικό τρόπο ζωής μέσα στη φύση.
Ο κ. Καλουτσάκης είπε στην “Π”: “Λόγω κοροναϊού η έναρξη των εργασιών πάνε κάποιους μήνες πίσω, όμως η ζωή και οι επενδύσεις συνεχίζονται”.
Το πρότζεκτ θα προχωρήσει σε 3 φάσεις και περιλαμβάνει εκτός από τα μικρά χωριά κι ένα μόλο για τη θαλάσσια διασύνδεση της περιοχής με μικρά νησιά, όπως είναι η Γαύδος”.
Καινοτομία, βάσει του επενδυτικού πλάνου, είναι η δημιουργία εμπορικών δομών εντός της μονάδας, όπως αυτές υπήρχαν παλιά στα χωριά της Κρήτης. Θα λειτουργούν για παράδειγμα παντοπωλείο, μανάβικο, κρεοπωλείο, παραδοσιακά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες, οι οποίες θα προσφέρουν τοπικά προϊόντα με εξειδίκευση στην κρητική κουζίνα.
Επίσης θα δημιουργηθεί ιατρικό κέντρο, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι της περιοχής. Η συγκοινωνιακή διασύνδεση της περιοχής, εκτός από τη θαλάσσια οδό, θα γίνει και οδικώς από τον ήδη υπάρχοντα δρόμο της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας έως το Βαθύ.
Σύμφωνα με τον κ. Καλουτσάκη, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι ενεργειακές του ανάγκες καλύπτονται από εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες και θα παρέχουν ενεργειακή αυτονομία στο συγκρότημα.
“Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστούν δύο μικρά κρητικά χωριουδάκια που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 500-600 επισκέπτες. Το κόστος υπολογίζεται στα 50-60 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε κάτι αυθεντικό” δήλωσε ο κ. Καλουτσάκης.
Θα υπάρχουν διάφοροι τύποι καταλυμάτων και τιμές για όλα τα βαλάντια.
“Η επιστροφή στη φύση, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής, η διασφάλιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου είναι οι στόχοι μας” είπε ο ξενοδόχος τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν κι οι επόμενες φάσεις της επένδυσης που περιλαμβάνουν δορυφορικά παραδοσιακά καταλύματα αλλά και τον μόλο για την θαλάσσια διασύνδεση του προορισμού.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αν όλα πάνε καλά, η επένδυση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί περίπου 4 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.
Στο ερώτημα αν στην επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ θα συμμετέχουν και άλλοι επιχειρηματίες είπε ότι όλα είναι ακόμη υπό συζήτηση.