Η έξαρση της νόσου Covid-19 τους τελευταίους μήνες και η παγκόσμια εξάπλωση του ιού SARS-COV-2 έχει επηρεάσει δραματικά το πολύ επιτυχημένο μέχρι τώρα πρόγραμμα της ΕΕ “Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες” (EYE).
Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί νέους ή δυνητικούς επιχειρηματίες που λειτουργούν μια επιχείρηση μέχρι τρία έτη ή βρίσκονται στο στάδιο της δημιουργίας της επιχείρησης, να μετακινηθούν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, δίπλα σε ένα ώριμο επιχειρηματία υποδοχής και να αποκτήσουν εμπειρίες σχετικά με την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διεθνοποίηση της επιχείρησής τους, τη δημιουργία συνεργασιών και άλλα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την επιτυχία της.
Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που βιώνει όλος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας, κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ασφάλεια και η προστασία της υγείας όλων των συμμετεχόντων, Νέων Επιχειρηματιών και Επιχειρηματιών Υποδοχής, σεβόμενη τα μέτρα που λαμβάνουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ είναι σε συνεχή συνεννόηση με τους ενδιάμεσους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα και αναζητά τρόπους αφενός ασφαλούς ολοκλήρωσης των μετακινήσεων που είναι σε εξέλιξη και αφετέρου για τη συνέχιση του προγράμματος με τον πιο ασφαλή τρόπο για τους συμμετέχοντες.
Εξαιτίας του παρατεταμένου κλεισίματος των συνόρων, αρκετές συνεργασίες μεταξύ του νέου επιχειρηματία και του επιχειρηματία υποδοχής συνεχίστηκαν την περίοδο αυτή με τηλεργασία εξ αποστάσεως, κάτι που θα συνεχιστεί ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 6 μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 207 επιχειρηματίες εγκλωβίστηκαν σε χώρες των οποίων τα σύνορα έκλεισαν, ενώ 108 επέστρεψαν στη χώρα τους και συνέχισαν τη συνεργασία εξ αποστάσεως. Το 88% των συμμετεχόντων πάντως ανέφερε ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επηρεάστηκε πάρα πολύ. Το πιλοτικό πρόγραμμα EYE Global, το οποίο χρηματοδοτεί τη μετακίνηση νέων επιχειρηματιών στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, παρατάθηκε μέχρι το Μάρτιο του 2021. Η συνέχιση του οπωσδήποτε θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και την εξασφάλιση ασφαλούς μετακίνησης των ενδιαφερομένων.
Από την έναρξη του προγράμματος “Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες” το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 26.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα, 61% των οποίων είναι νέοι επιχειρηματίες και 39% είναι επιχειρηματίες υποδοχής. Οι έξι πρώτες χώρες της ΕΕ είναι η Ισπανία με 19%, η Ιταλία με 18%, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και η Ελλάδα με 6% κάθε μία. Οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι υπηρεσίες κατάρτισης, η αρχιτεκτονική και οι κατασκευές, ο τουρισμός και οι τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης του ΙΤΕ, συμμετέχει στο πρόγραμμα ως ενδιάμεσος φορέας από το 2009 και έχει υποστηρίξει και χρηματοδοτήσει τη μετακίνηση περίπου 60 νέων επιχειρηματιών σε άλλες χώρες, ενώ έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30 επιχειρηματίες υποδοχής στην Ελλάδα για να υποδεχθούν νέους επιχειρηματίες από άλλες χώρες.