Το “Μένουμε Σπίτι”, πέρα από τα μειονεκτήματά του, έχει τονώσει και κάποια κομμάτια της αγοράς, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως αναφέρει στην “Π” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, η κατανάλωση σε είδη που βρίσκει κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί σημαντικά, όχι μόνο στη χώρα μας.
Τεράστιο “αγκάθι”, όμως, είναι το γεγονός ότι εταιρείες, από τις Η.Π.Α. κυρίως, “παγώνουν” τις αποπληρωμές χρεών τους, με αποτέλεσμα οι Κρητικοί εξαγωγείς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρει πως βασική δυσκολία στις εξαγωγές αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στη διακίνηση των προϊόντων αλλά σημειώνονται καθυστερήσεις.
Ένας λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι αργούν να φτάσουν πρώτες ύλες ή υλικά συσκευασίας από το εξωτερικό, υπάρχει δηλαδή μία δυσκαμψία.
Τις τελευταίες δέκα περίπου ημέρες έχει αρχίσει να κινείται η αγορά του εξωτερικού, η Ιταλία ξεκίνησε και πάλι να ζητά χύμα λάδι, ένα προϊόν που ήταν από τα πρώτα που είχαν πρόβλημα λόγω της εισβολής της πανδημίας στη γειτονική μας χώρα και την εξάρτησή μας από αυτήν.
Τα προϊόντα που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ έχουν περισσότερη ζήτηση, η κατανάλωση έχει αυξηθεί τώρα που ο κόσμος περνά περισσότερη ώρα στο σπίτι του.
Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί όσοι ασχολούνται στο κομμάτι της HORECA, στην τροφοσία ξενοδοχείων και χώρων εστίασης, ο κλάδος έχει “παγώσει” τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Οι εταιρείες έχουν δει τους τζίρους τους να μειώνονται, αφού δεν δέχονται πολλές παραγγελίες. Παράλληλα, κλειστοί παραμένουν κάποιοι χονδρέμποροι διανομείς σε όλο τον κόσμο που προμήθευαν τα προϊόντα μας. Συνεπώς, και παραγγελίες να υπάρχουν, δεν μπορούν πάντα να παραδοθούν.
“Άλλο ένα θέμα που έχει παρατηρηθεί από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως από την Αμερική αλλά και από άλλες χώρες, είναι ότι υπάρχει ένα “πάγωμα” των αποπληρωμών. Ακόμα και για παραγγελίες που είχαν δοθεί προ πανδημίας, έχουμε λάβει μηνύματα που μας λένε ότι θα πάνε 120 μέρες πίσω. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα ρευστότητας διότι τα χρήματα τα περιμέναμε” αναφέρει ο κ. Καλαμπόκης.
Επισφάλειες υπάρχουν, αφού επιχειρήσεις βάζουν “λουκέτο” με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά χρήματα.
Πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που είχε για τους Κρητικούς εξαγωγείς, η κατάσταση στην Ιταλία και τις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μεγάλο πρόβλημα. Η Αμερική δέχεται το 5% με 6% των εξαγωγών μας, είναι στις δέκα πρώτες χώρες που δέχονται τα εμπορεύματά μας.
Στη Γερμανία, “αγκάθι” ήταν το κλείσιμο των ελληνικών εστιατορίων, τώρα οι χώροι αρχίζουν να ανοίγουν με μειωμένο ωράριο και σιγά – σιγά ξεκινούν ξανά οι παραγγελίες.
Είναι γεγονός ότι οι χώρες που “χτυπήθηκαν” περισσότερο από τον κοροναϊό είναι και εκείνες που συνεργάζονται οι εξαγωγείς μας, όπως οι Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Αγγλία.
Ο κ. Καλαμπόκης ελπίζει πως μετά από το Πάσχα ίσως αρχίσει ξανά κάτι να κινείται στην αγορά.
Εξάλλου, ήδη κάποιες χώρες έχουν ξεκινήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων και η οικονομία παίρνει και πάλι μπροστά.