Ανήκουν και εκείνοι στην κατηγορία των αφανών ηρώων, δεν μπορούν ιατρικές στολές, δεν θεραπεύουν αρρώστους, εξασφαλίζουν, όμως, ότι όλα θα κυλούν ομαλά, ακόμα και σε περιόδους κρίσης.
Ο λόγος για τους ερευνητές του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που παρέχουν τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό μονάδων υγείας του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό, το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας “Θριάσιο”, το Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας “Η Παμμακάριστος”, και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”.
Το σύνθημά τους είναι “Μένουμε σπίτι και βοηθάμε ουσιαστικά με ασφάλεια”.
Ο διευθυντής του Κέντρου, κ. Δημήτρης Κατεχάκης, εξηγεί στην “Π” πως εδώ και πολλά χρόνια το ΙΤΕ υποστηρίζει ένα μεγάλο αριθμό φορέων υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, κατά βάση στην Αθήνα, τη Δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα.
“Λόγω της κρίσης του κοροναϊού έχουν αλλάξει οι καταστάσεις, πλέον εργαζόμαστε όλοι από το σπίτι μας, παράλληλα, κάποιες από τις μονάδες που υποστηρίζουμε έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αναφοράς. Εκεί υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες, σε καθεμία από τις μονάδες, όπως το νοσοκομείο “Η Παμμακάριστος”, το οποίο αποκλειστικά διαχειρίζεται περιστατικά για τον ιό ή το “Θριάσιο” που και αυτό έχει αναλάβει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μάχη που δίνεται”, αναφέρει ο κ. Κατεχάκης.
Όπως εξηγεί, κυρίως αυτό που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο καιρό είναι ότι γίνονται διαρκείς εσωτερικές αναδιαρθρώσεις στα νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται σε καθημερινή βάση υποστήριξη από τη σκοπιά της ηλεκτρονικής διαχείρισης προκειμένου να μπορούν και οι ασθενείς, από τη μία, αλλά και το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από την άλλη, να στηριχθούν όσο το δυνατό καλύτερα.
Σε αυτό το σημείο, έρχονται οι ερευνητές του ΙΤΕ και παρέχουν βοήθεια, “συμβάλουμε κι εμείς από τη δική μας πλευρά στην καταπολέμηση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο πλανήτης μας”, σχολιάζει ο κ. Κατεχάκης.
Τα νοσοκομεία αναφοράς που υποστηρίζει το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΠ-ΙΤΕ είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας “Θριάσιο”, το νοσοκομείο “Η Παμμακάριστος” στην Αθήνα και ένα τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Πάτρας.
Γενικότερα, όμως, το Κέντρο συνεργάζεται και με μονάδες υγείας της Κρήτης σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί ανά διαστήματα.
Στις παραπάνω μονάδες, παρέχει υποστήριξη που αφορά στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων και τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι εκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κοροναϊου.
Σαν έτοιμοι από καιρό…
Το Κέντρο έχει τα απαραίτητα εχέγγυα για την ασφαλή διακίνηση των πληροφοριών και πριν από την κρίση και την καραντίνα, ήδη είχε έτοιμο ένα πλάνο για περιπτώσεις, όπου οι ερευνητές δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στην Κρήτη αλλά και την Αθήνα.
“Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή από το πρώτο δευτερόλεπτο που ο ιός πλησίασε το Ίδρυμά μας, οι μονάδες υγείας που υποστηρίζουμε δεν κατάλαβαν καμία διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τις βοηθάμε λόγω της έκτακτης ανάγκης, εμείς κάνουμε business as usual, εργαζόμαστε όπως και πριν την κρίση, όμως από το σπίτι μας και με ασφάλεια. Θα εξακολουθήσουμε να δουλεύουμε παρέχοντας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη στις μονάδες υγείας, με τις οποίες συνεργαζόμαστε”, τονίζει ο κ. Κατεχάκης.