Είμαστε, δυστυχώς, …μεσοτοιχία με τους Ιταλούς…
Πρώτα τα κακά νέα. Ο ιός που «γεννήθηκε» σε μια επαρχία της Κίνας και σαρώνει την αχανή αυτή χώρα ήρθε και στην Ευρώπη. Και για κακή μας τύχη εμφανίζεται να τρέχει τόσο δυναμικά σε μια γειτονική, φιλική και σύμμαχο, ακόμη και στον… βήχα, χώρα.
Όπως «η υγεία με τη νόσο είναι γείτονες σε μεσοτοιχία», που έλεγε ο Αισχύλος, κάπως έτσι είμαστε κι εμείς με τους Ιταλούς: Μεσοτοιχία! Θα μπορούσαν τα πρώτα περιστατικά -κρούσματα και θάνατοι- να είναι σε μια πιο μακρινή ευρωπαϊκή χώρα, ίσως στα ανατολικά. Αλλά έκατσε η μπίλια δίπλα μας. Ό,τι χειρότερο εάν σκεφτείς τι κόμβος είναι, για την Ευρώπη, η χώρα αυτή. Τουριστικός, οικονομικός, πολιτισμικός.
Τα κρούσματα στην Ιταλία έφεραν στην πόρτα μας τον ιό, μαζί και την ανησυχία, το φόβο για εξάπλωση, ελπίζω όχι και τον πανικό- ομολογώ ότι η υστερία με τρομάζει πιο πολύ και από τον ίδιο τον ιό!
Θα πεις ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ίσως έτσι δούμε και την άλλη πλευρά της ιστορίας, καθώς θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν σύνορα στον αέρα που αναπνέουμε, στο κοινό μας σπίτι, σε αυτό τον μικρόκοσμο που ζούμε.
Αυτά είναι ίσως και τα καλά νέα σε αυτό το ζοφερό βακτηριακό κόσμο μας. Όλοι θα είναι προσεκτικότεροι, οι επιστήμονες σε εγρήγορση, η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα με το όπλο (εμβόλια, αντιικά, αντιβιώσεις…) παρά πόδα.
Σε αυτά τα καλά νέα έρχονται να προστεθούν οι εκατοντάδες έρευνες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί ο ιός- ο κάθε ιός- με πρωτοπόρους και μερικούς Έλληνες, όπως ο Χρήστος Κυρατσούς, που μετά τον Έμπολα στρέφει το ενδιαφέρον του στην αντιμετώπιση του επιθετικού Covid-19 και μπορεί και να είναι ο πρώτος που θα βρει το σωτήριο φάρμακο.
Μέσα στον χαμό υπάρχουν κι άλλα αισιόδοξα νέα. Η ιστορία αυτή φαίνεται να είναι ο λόγος που σιγά σιγά μπορεί να… συνεφέρουν εκείνοι που συμμετείχαν φανατικά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, που είχε πέραση ακόμη και στον ιατρικό κόσμο!
Μια πρόσφατη έρευνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, φέτος δείχνει μια αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη στο προσωπικό των νοσοκομείων και των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε σύγκριση με πέρυσι.
Εως και τις 31 Ιανουαρίου είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης το 34,3% του προσωπικού των νοσοκομείων έναντι 27,2% πέρυσι κατά την ίδια χρονική περίοδο, ενώ εμβολιασμένο ήταν το 50,7% του προσωπικού των κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας έναντι 39,8% πέρυσι.
Την περίοδο γρίπης 2017-2018 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 24,9% για τα νοσοκομεία και 40,2% για τα κέντρα υγείας, ενώ θυμίζω ότι το διάστημα 2009-2017 η εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού κυμαινόταν από 4,4% έως 18% για τα νοσοκομεία και από 16,8% έως 34,6% για τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας!
Κι όλα αυτά όταν η διεθνής βιβλιογραφία λέει ότι οι μη εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας αποτελούν την κύρια πηγή μετάδοσης των ιών σε νοσοκομειακές επιδημίες!
Το πιο αισιόδοξο; Πρώτοι είναι οι επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ στην Κρήτη, καθώς το 43,8% του προσωπικού των νοσοκομείων και 59,4% του προσωπικού των κέντρων υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είχαν εμβολιαστεί κατά την περυσινή περίοδο έναντι της γρίπης!