Στην Κίνα έγινε γνωστό ότι περισσότερα από 3.000 μέλη του ιατρικού προσωπικού προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.
Ο Λιάνγκ Γουανιάν σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κίνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μπρους Έιλγουορντ, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που προσβλήθηκαν βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του Covid-19, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2.600 άνθρωποι ως σήμερα στην ηπειρωτική Κίνα.
Τα κρούσματα μεταξύ του ιατρικού προσωπικού οφείλονται πιθανόν στην έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και την κόπωση, σημείωσε ο ίδιος.
ΠΟΥ: “Παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, όχι πανδημία”
Μπορεί να εμφανίζονται συνεχώς νέα κρούσματα του κοροναϊού σε όλο και περισσότερες χώρες, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θα χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» αναφερόμενος στον Covid-19, όπως είναι η επίσημη ονομασία για τον κοροναϊό.
Ωστόσο, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του ΠΟΥ, το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση.
Άλλωστε, οι φόβοι για μια πανδημία του κοροναϊού αυξήθηκαν έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα, παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων στη χώρα.
Το φιάσκο του 2009
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που εδρεύει στη Γενεύη, υπενθυμίζεται ότι είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.
Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.
Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν.
Έκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων, και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.