έναν χρόνο μετά τη φονική κατάληξη που είχε διέλευση οχήματος από ιρλανδική διάβαση στον Γεροπόταμο των Μοιρών
Έντονος προβληματισμός για τα θέματα πολιτικής προστασίας στον Δήμο Φαιστού

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στον Δήμο Φαιστού, έναν χρόνο μετά τη φονική κατάληξη που είχε διέλευση οχήματος από ιρλανδική διάβαση στον Γεροπόταμο των Μοιρών. Ένα χρόνο μετά κι αφού το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, οι ουσιαστικές αλλαγές που έχουν υπάρξει στην περιοχή είναι ελάχιστες.

Η δημοτική Αρχή έχει ήδη προχωρήσει σε σφραγίσεις των επικίνδυνων διαβάσεων και σε κάθε περίπτωση βροχόπτωσης προχωρά σε προειδοποιήσεις και σημάνσεις. Παρά το γεγονός ότι μετά το συμβάν, υπήρξαν εκατέρωθεν ανακοινώσεις σε σχέση με το ποιος φέρει την ευθύνη, Δήμος Φαιστού και Περιφέρεια Κρήτης κατάφεραν να συντονιστούν, να προχωρήσουν σε συνολικές καταγραφές των προβλημάτων, αλλά και να βρουν έναν κοινό βηματισμό συνεργασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν προχωρήσει οι καθαρισμοί των ρεμάτων, έχει ενεργοποιηθεί πλήρως ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τόσο του Δήμου, όσο και της Περιφέρειας κι έχουν υλοποιηθεί όλες οι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν με βάση τα διαθέσιμα μέσα.

Ο Δήμος Φαιστού ωστόσο, με αφορμή το περυσινό συμβάν προχώρησε σε μια πλήρη τεχνική καταγραφή όλων των θεμάτων και των παρεμβάσεων που απαιτούνται και απέστειλε μάλιστα σχετική επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο, στην οποία κοστολογημένα και εμπεριστατωμένα εξηγούσε τις ανάγκες που υπήρχαν.

Από πλευράς Υπουργείου επίσης, υπήρξε η προφορική δέσμευση πως θα εκταμιευθεί ένα σημαντικό ποσό για τις ανάγκες Πολιτικής Προστασίας και ενίσχυσης του Δήμου, ώστε αντίστοιχα τραγικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν. Παρά τις δεσμεύσεις ωστόσο, ο Δήμος διαπίστωσε πως κανένα ποσό προς το παρόν δεν έχει εκταμιευθεί, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλους Δήμους της Κρήτης φαίνεται να υπάρχουν ενισχύσεις.

Ο Δήμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα, επισημαίνοντας πως προσπαθεί με κάθε μέσο να θωρακίσει την πολιτική προστασία, αλλά τονίζοντας παράλληλα πως εφόσον αντίστοιχα φαινόμενα με τα περυσινά επαναληφθούν  σε κάποιο από τα επικίνδυνα σημεία, δεν θεωρέιται καθόλου δεδομένο ότι θα μπορέσει να υπάρξει η επιδιωκόμενη αντιμετώπιση των καταστάσεων.