Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού κρούουν τα στοιχεία ερευνητών στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000 και τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν δρακόντια μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού.
Καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα και σε άλλες χώρες και όλα τα μάτια έχουν έως τώρα εστιάσει στην αγορά θαλασσινών και ζώων της κινεζικής πόλης Ουχάν, που θεωρήθηκε η πηγή του νέου ιού «2019-nCoV», οι επιστήμονες κάνουν δεύτερες σκέψεις και αμφιβάλλουν κατά πόσο αυτή η εκτίμησή τους είναι σωστή.
Την ίδια ώρα η Μογγολία κλείνει τα οδικά μεθοριακά περάσματα με την Κίνα. Η Μαλαισία επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση για επισκέπτες από την Ουχάν και τη Χουμπέι, ενώ τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία σταματούν να πωλούν πακέτα για την Κίνα.
Οι Αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα το πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, ενώ η Ιαπωνία θα αρχίσει να επαναπατρίζει τους υπηκόους της.
Ο απολογισμός της επιδημίας που προκαλείται από τον νέο άγνωστο κοροναϊό, αυξήθηκε σε 81 νεκρούς στην Κίνα ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν σε τουλάχιστον 2.744 παρά τις προσπάθειες να αποτραπεί η εξάπλωση εντός κι εκτός χώρας.
Εμβόλιο σε χρόνο-ρεκόρ
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες κινούνται ταχύτερα από κάθε προηγούμενη φορά για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου ιού.
Μόλις δέκα μέρες μετά το πρώτο κρούσμα, οι Κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν γενετικά τον άγνωστο κοροναϊό και μοιράστηκαν ελεύθερα την πληροφορία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, πυροδοτώντας έτσι μια εκτεταμένη «κούρσα» μελέτης του «2019-nCoV», το γονιδίωμα του οποίου αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο γενετικών πληροφοριών ανοικτής πρόσβασης.
Για «άνευ προηγουμένου ταχύτητα αντίδρασης» έκανε λόγο η καθηγήτρια μικροβιολογίας-ανοσολογίας Κάρλα Σάτσελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ».
«Συνήθως πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να κρύψουν αυτό που κάνουν, δεν θέλουν να μιλούν γι’ αυτό, όμως τώρα όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν πρέπει να ανησυχούν για το “εγώ” τους και για το ποιος θα είναι πρώτος, αλλά νοιάζονται πρωτίστως να λύσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να ρέει πραγματικά γρήγορα πρόσθεσε.
Πειραματικά φάρμακα, που αρχικά αναπτύχθηκαν για τον ιό SARS, έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται ήδη για τον νέο ιό, ενώ παράλληλα επιστήμονες στις ΗΠΑ άρχισαν ήδη την ανάπτυξη ενός εμβολίου, η πρώτη δοκιμή ασφαλείας του οποίου σε ανθρώπους αναμένεται να γίνει σε τρεις μήνες, διάστημα-ρεκόρ, αν όντως αυτό συμβεί.
Στην περίπτωση του SARS χρειάστηκαν 20 μήνες μετά την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του ιού, εωσότου γίνουν οι πρώτες δοκιμές ενός εμβολίου σε ανθρώπους.
Ο απολογισμός των νεκρών στην Κίνα από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στη χώρα ανήλθε σε 81 χθες και ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 2.744, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να αποτραπεί η εξάπλωση εντός και εκτός χώρας.
Στο μεταξύ, σοκ προκαλεί βίντεο στα social media που δείχνει ανθρώπους στην πόλη Ουχάν απ΄όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός να καταρρέουν στον δρόμο και στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων