ο Ερντογάν

Το παιχνίδι των προκλήσεων συνεχίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που για πολλοστή φορά επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας.

Κατά την αποχώρηση του από την Τουρκία προς Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε άκρως προκλητικός, τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, επειδή δεν προσκλήθηκε από τη Γερμανία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η «Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος, θέλοντας με επιδεικτικό τρόπο να μειώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό υποστήριξε, αναφερόμενος ονομαστικά σε αυτόν πως ο «Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι» και πως τα «βήματα που κάνει δεν είναι σωστά».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Χάφταρ στην Ελλάδα τονίζοντας πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να τον συναντήσει η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που αναγνωρισμένος ηγέτης από τον ΟΗΕ στη Λιβύη είναι ο Φαγές αλ Σάρατζ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε μάλιστα τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, στις επιθέσεις του «πραξικοπηματία» Χαφτάρ. Υποστήριξε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα έχουν επανακτήσει έδαφος στη Λιβύη και οι επιθέσεις τους απειλούν ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου» κι ότι «η Τουρκία έχει το κλειδί για την ειρήνη στη Λιβύη».

Στο μεταξύ, οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην ελληνική πλευρά, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά άμεσα, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο «κατεξοχήν παραβάτη».

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε άμεσα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου το Υπουργείου Εξωτερικών για να προσθέσει:

«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».