Στην μπλε οικονομία, την καταγραφή και διαχείριση των αλιευμάτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των καταναλωτών, ποντάρει το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο BlueCloud. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής, Γιάννης Τζίτζικας.
Στόχος είναι η δημιουργία υπηρεσιών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων που αφορούν την αλιεία.
“Μπλε” οικονομία
Η “μπλε” οικονομία και ανάπτυξη αφορά στην μακροπρόθεσμη σωστή διαχείριση των αποκαλούμενων μπλε πόρων. Συμπεριλαμβάνει όλες τις οικονομικές διαστάσεις που αφορούν τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές, ενώ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα οι υδατοκαλλιέργειες, η αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, παραγωγή θαλάσσιας ενέργειας, θαλάσσιες μεταφορές.
Ο κύριος στόχος της μπλε ανάπτυξης είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου ενώ παράλληλα προσπαθεί να μειώσει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Τα τελευταία χρόνια η “μπλε” ανάπτυξη και οικονομία γνωρίζει μεγάλη άνθιση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ενδεικτικά, για το έτος 2017 η μπλε οικονομία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία περίπου 180 δις. ετησίως. Ωστόσο, παρόλη την άνθηση των τελευταίων χρόνων, υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των σχετικών δραστηριοτήτων, ειδικά αν βασιστούμε στην αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών με σκοπό την ανάπτυξη λύσεων που θα συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους.
Το Ευρωπαϊκό έργο BlueCloud – Piloting Innovative Services for Marine Research & the Blue Economy (https://www.blue-cloud.org/), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, ξεκίνησε τις δραστηριότητες του την 1η Οκτωβρίου 2019.
Έχοντας χρονικό ορίζοντα 36 μηνών, το έργο BlueCloud αποσκοπεί στη δημιουργία ενός θεματικού πυλώνα στο πλαίσιο του EOSC (European Open Science Cloud) ο οποίος θα συνεισφέρει στην έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τη “μπλε” ανάπτυξη και θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των “μπλε” πόρων, μέσω της δημιουργίας πέντε πιλοτικών εφαρμογών.
Προς αυτή την κατεύθυνση το έργο BlueCloud σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ήδη υπάρχουσες υποδομές και υπηρεσίες και να αναπτύξει μια πλατφόρμα πάνω από αυτές η οποία θα παρέχει: (α) πρόσβαση σε δεδομένα διαφόρων ειδών, (β) υπηρεσίες και εργαλεία για την ανάλυση των δεδομένων, (γ) τους απαραίτητους υπολογιστικούς πόρους. Το έργο BlueCloud θα υλοποιηθεί από μια κοινοπραξία 20 έμπειρων εταίρων με συμπληρωματική εμπειρογνωμοσύνη.
Πέραν του να προσφέρει συγκεκριμένες νεφο-κεντρικές υπηρεσίες, έχει στόχο την αναγνώριση και αντιμετώπιση γενικότερων προκλήσεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν το έργο BlueCloud σταθμό στη μπλε ανάπτυξη. Το τεχνολογικό υπόβαθρο του έργου περιλαμβάνει: (α) εικονικά περιβάλλοντα εργασίας, (β) υπηρεσίες πρόσβασης και αναζήτησης, (γ) διασύνδεση με το EOSC, (δ) πρόσβαση στα δεδομένα περισσοτέρων των 13 ερευνητικών υποδομών.
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, είναι ένας από τους εταίρους που συμμετέχουν στο έργο BlueCloud. Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του ΙΤΕ-ΙΠ συμμετέχει στο έργο ως τεχνικός εταίρος, έχοντας ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής «Fish – a matter of scale», μιας εκ των πέντε πιλοτικών εφαρμογών του BlueCloud.
Η συγκεκριμένη πιλοτική εφαρμογή, αποσκοπεί στην δημιουργία υπηρεσιών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων που αφορούν την αλιεία. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επέκτασης δύο υπαρχουσών υπηρεσιών (α) ενός διαδραστικού άτλαντα αλιευμάτων συγκεκριμένων ειδών και (β) ενός παγκόσμιου μητρώου ιχθυοαποθεμάτων και αλιευμάτων. Η επέκταση θα γίνει μέσω του σημασιολογικού εμπλουτισμού τους με περισσότερες πληροφορίες από άλλες πηγές δεδομένων, η οποία θα επιτρέψει την αποδοτικότερη ανάλυση των σχετικών δεδομένων και δεικτών.
Επιπλέον θα επιτρέψει την παρουσίαση πληροφοριών σχετικών με την θρεπτική αξία των ειδών των ιχθυοαποθεμάτων μέσω της συνεργασίας με το έργο FishCloud. Αποτελεί πρόκληση για τους ερευνητές, όπως μπορεί κάποιος να προβλέψει τον καιρό, να είναι σε θέση να προβλέπει και να αποφεύγει κινδύνους για το περιβάλλον.