Tο Οροπέδιο κυριολεκτικά βυθίζεται μέσα στις τεράστιες ποσότητες των νερών που κατακλύζουν τα πάντα
Το πλημμυρισμένο Οροπέδιο Λασιθίου από τον φακό του Γιάννη Σιγανού

Ενώ το Οροπέδιο κυριολεκτικά βυθίζεται μέσα στις τεράστιες ποσότητες των νερών που κατακλύζουν τα πάντα, στο Ηράκλειο σε κάποιες περιοχές διψούν ή υδροδοτούνται μετ΄εμποδίων, καθώς η ροή είναι εξαιρετικά χαλαρή.

Συμπολίτες μας που επικοινώνησαν χθες με την «Π» τόνιζαν ότι είναι τουλάχιστο τραγελαφικό να βλέπεις ότι στον διπλανό νομό «πνίγονται» στα νερά, και στο Ηράκλειο παίρνουμε νερό με το σταγονόμετρο, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το φράγμα Αποσελέμη.

Περιοχές, όπως η Εθνικής Αντιστάσεως, το κέντρο και στις αρχές του χρόνου ο Μασταμπάς, παίρνουν νερό μόνο εάν ενεργοποιήσουν τα μηχανάκια με τη βοήθεια των οποίων τραβάνε νερό για να μπορέσουν τα γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους. Όπως τονίζουν στην «Π» κάτοικοι από την Ε. Αντιστάσεως, “ενώ παλαιότερα δεν είχαμε πρόβλημα και δεν χρειάζονταν μηχανάκια για να ανεβάσουμε νερό, τώρα πλέον δεν μπορούμε ούτε  να πιούμε νερό χωρίς τη χρήση τους.

Οφείλει η ΔΕΥΑΗ να δώσει μια επίσημη απάντηση σε σχέση με τους λόγους που προκάλεσαν την αλλαγή αυτή, αντιλαμβανόμενη ότι είναι το λιγότερο που μας οφείλει λόγω της ταλαιπωρίας μας”…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γ. Βουρεξάκης, απαντώντας στο ζήτημα που θέτουν οι συμπολίτες μας, εξηγεί ότι σε πρώτη φάση είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν παίρνει νερό το Ηράκλειο μόνο από τον Αποσελέμη. Άρα την υπερχείλιση του νερού του φράγματος δεν έχουμε τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε στο έπακρό της σε αυτή τη φάση.

Το Ηράκλειο, σε ποσοστό 90%  θα παίρνει νερό είτε από μια μεγάλη δεξαμενή που βρίσκεται στην περιοχή Παπά Τίτου Μετόχι και υδροδοτείται από το φράγμα Αποσελέμη και από τον κεντρικό αγωγό των Μαλίων είτε από μια δεξαμενή  που βρίσκεται στην περιοχή Ούλαφ Πάλμε,  η οποία τον χειμώνα ενισχύεται με νερό από τις γεωτρήσεις της  Τυλίσου και του Κρουσώνα και το καλοκαίρι από τον Αποσελέμη.

Έτσι, όταν προκαλείται ζημιά σε ένα δίκτυο, απορρυθμίζεται η τροφοδοσία τεράστιων περιοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βάσει μιας παλαιότερης μελέτης, θα συνδέσουμε κάποια δίκτυα που είχαν φτιαχτεί παλαιότερα και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ώστε το παλαιό δίκτυο να ενωθεί με το νέο και να έχουμε συνεχή ροή νερού.

Δηλαδή αυτό το οποίο θέλουμε είναι, να μην παίρνει νερό μια περιοχή αποκλειστικά και μόνο από μια δεξαμενή αλλά να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης.  Δηλαδή  ο στόχος μας είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στη φιλοσοφία της διανομής νερού, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παρωχημένη διαδικασία, η οποία με κάθε τρόπο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι άμεσα οφελούμενες περιοχές από το σημαντικό αυτό έργο που δρομολογείται είναι η  Αγία Τριάδα, η λεωφόρος Πλαστήρα, η Χρυστόμου, η Εθνικής Αντιστάσεως».

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: