Τα καρναβάλια φέτος φαίνεται πως θα ‘ρθουν νωρίτερα! Αυτό τουλάχιστον δείχνει η υποκριτική διάθεση ομάδων συμπατριωτών μας που ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να «ξορκίσουν» τους «δαίμονες» των συνόρων!

Ντύθηκαν την «προβιά» του καλού πατριώτη, έβαλαν την «περικεφαλαία» του ευυπόληπτου πολίτη, φόρεσαν τα «τσαρούχια» του ευσυνείδητου οικογενειάρχη και άρχισαν να βαράνε τις «κουδούνες» της δημοσιότητας, για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου με τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν.

Έχουν πάρει στα χέρια τους τον νόμο και αυτο-προσδιορίζονται ως προστάτες και υπερασπιστές του ελληνικού πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων της φυλής, που κατά την άποψή τους, κινδυνεύουν τώρα, όσο ποτέ άλλοτε να αλλοιωθούν, από την παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών που πρόκειται να φιλοξενηθούν στην περιοχή τους.

Δηλαδή μας λένε ότι κινδυνεύει το 99% του πληθυσμού να υποστεί ανεπανόρθωτη πολιτισμική αλλοίωση από το 1% των ανθρώπων (στη χειρότερη περίπτωση), που αναζητούν ένα μέρος να «ακουμπήσουν» τη δυστυχία τους!

Μιλάνε όμως εξ ονόματος του «ελληνικού πολιτισμού», χωρίς καν να γνωρίζουν ποιος είναι αυτός!

Μιλάνε για τα ελληνικά ήθη και έθιμα που, τάχα «κινδυνεύουν τώρα να χαθούν από τους αλλόθρησκους λαθρομετανάστες»!

Μα για ποια ακριβώς Ελληνικά έθιμα μιλάνε αυτοί οι άνθρωποι;

Μήπως για το «μπάρμπεκιου», που το αναγάγουν τώρα ως το σύμβολο της διαμαρτυρίας τους, θεωρώντας ίσως πως, έτσι θα νιώσουν οι ίδιοι περισσότερο πολιτισμένοι; Μήπως για το «ουίσκι» ή για τη «βότκα» που πίνουν με ευχαρίστηση για να τονίσουν την κοινωνική τους καταξίωση και ανωτερότητα, έναντι των απολίτιστων εξ Ανατολών «εισβολέων»;

Μήπως πάλι για το «Halloween» που γιορτάσαμε πρόσφατα μάλιστα, με περισσή «εθνική» υπερηφάνεια;

Μήπως μιλάνε για τη περίφημη Black Friday, την μεγάλη πλέον εμπορική μας γιορτή, που προκαλεί υστερία στα ταμεία των υπερκαταστημάτων;

Μήπως μιλάνε για την Valentine’s Day που ενώνει όλους τους ερωτευμένους Έλληνες, έστω και για μία μέρα του χρόνου;

Για να μην αναφερθώ στο κάθε λογής ξενόφερτο party ή pre-party ή bachelor’s party, που διοργανώνεται με «ψήλου πήδημα», πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση;

Αυτά τα «έθιμα» φοβούνται μήπως και αλλοιωθούν με την παρουσία των προσφύγων;

Εδώ όμως υπάρχει μια ισχυρή αντίφαση και μια μεγάλη υποκρισία που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον τρόπο που σκέφτονται αλλά και που ενεργούν αυτοί οι όψιμα διαμαρτυρόμενοι συμπατριώτες μας!

Ενώ διατρανώνουν τον φόβο και τον τρόμο τους για τον κίνδυνο της αλλοίωσης της εθνικής τους ταυτότητας από την συγκατοίκηση με πρόσφυγες και μετανάστες, την ίδια στιγμή εμφανίζονται ως τιμητές και εκφραστές ενός ξενόφερτου τρόπου ζωής, που τον προβάλλουν κιόλας επιδεικτικά, προτάσσοντας την ξενομανία τους, ως πολιτισμικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των κατατρεγμένων ανθρώπων που απεχθάνονται ως «συγκατοίκους»…

Αγνοούν όμως σίγουρα τον συμβατικό ορισμό της ξενομανίας: «Είναι η μίμηση του ξένου τρόπου ζωής και η απάρνηση των οικείων ηθών και εθίμων».

Από ποιον ακριβώς λοιπόν κινδυνεύουν τα ήθη και τα έθιμα, για τα οποία κόπτονται αυτοί οι άνθρωποι;

Ένας ψυχολόγος μπορεί, υποθέτω, να εμβαθύνει περισσότερο στα κίνητρα που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά, τις συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, αναζητώντας ενδεχομένως τις αφετηρίες, σε «κατοχικά σύνδρομα στέρησης», στην «Παιδεία» που και σε αυτήν την περίπτωση δυστυχώς φαίνεται να είναι απούσα, σε μια λανθάνουσα μορφή επαρχιωτισμού, αλλά και στις κοινωνικές ανισότητες που ο καθένας από αυτούς έχει βιώσει.Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός ότι σε κάθε περίοδο ουσιαστικής παρακμής, οικονομικής ή κοινωνικής, όπως και αυτή την οποία βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, η ξενομανία στους Έλληνες εμφανίζεται με σημαντική έξαρση.

Πρόκειται για έναν ανατροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο που υποτιμά και υπονομεύει το ήθος και το μεγαλείο των πάλε ποτέ κλασικών μας χρόνων…

Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε (καλώς ή κακώς δεν είμαι σίγουρος) να εξομαλύνει την κατανομή των προσφύγων, στέλνοντας σε περιοχές της ενδοχώρας, πολλούς από αυτούς που είναι ήδη στα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου, που σήκωσαν και το κύριο βάρος κατά την προηγούμενη περίοδο, ώστε να αποσυμφορηθούν αυτά τα νησιά.

Σε όλο αυτό το διάστημα των πέντε χρόνων, που οι προσφυγικές ροές κατέληγαν στα νησιά, κανένας από αυτούς τους όψιμους διαμαρτυρόμενους πατριώτες της ενδοχώρας δεν έδειχνε να ανησυχεί από την απρόσμενη πολιτισμική «εισβολή».

Τώρα όμως που τους ζητήθηκε να βάλουν πλάτη κι εκείνοι, για ένα μεγάλο, «εθνικό» μας πλέον πρόβλημα, που μας αφορά όλους και που κανέναν συμμετέχοντα δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα, ανακάλυψαν την «αόρατη απειλή». Δεν πείθουν όμως έτσι, ούτε καν τους κατοίκους των περιοχών τους!

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως, όλοι αυτοί που απασχόλησαν αρνητικά την πρόσφατη επικαιρότητα, δεν εκπροσωπούν τους Έλληνες. Έναν υπερήφανο λαό που έχει δείξει έμπρακτα κατά το παρελθόν, το σεβασμό και τον αλτρουισμό του προς άλλους λαούς, όσες φορές χρειάστηκε να το κάνει!

Δεν εκπροσωπεί τον Έλληνα καμιά ομάδα θερμόαιμων, «αφιλόξενων» οπαδών του δόγματος «να φύγετε, να πάτε αλλού…!», που επιτίθεται με βρισιές και αφορισμούς σε λεωφορεία που μεταφέρουν ή που νομίζουν εκείνοι ότι μεταφέρουν μετανάστες.

Δεν εκπροσωπεί τον Έλληνα ο κάθε ρατσιστής πολιτικός, που υποτιμά προκλητικά και με ασέβεια τα ήθη άλλων λαών, καλώντας επιδεικτικά τους φίλους του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να πάνε όλοι μαζί για χοιρινό σουβλάκι…

Δεν εκπροσωπεί τον Έλληνα ο οποιοσδήποτε καλοσυνάτος ξενοφοβικός καιροσκόπος ή «καιρολόγος» της TV που, με το κακόγουστο και άστοχο χιούμορ του, λοιδορεί τον ανθρώπινο πόνο, μέσα από τα τηλεοπτικά «κύματα» της μικρής του δημοσιότητας.

Δεν εκπροσωπούν τον Έλληνα οι «επαναστάτες του μπάρμπεκιου», που προκαλούν με την συμπεριφορά τους, όχι μόνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά κι αυτό ακόμα το κοινό περί δικαίου αίσθημα που, ευτυχώς, δεν έχει χαθεί έως τώρα σ’ αυτόν τον τόπο… Δεν είναι όλοι αυτοί «Ο Έλληνας» κι ας θέλουν τόσο να τους μοιάσει…!