Ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης
Ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης

Μια συγκροτημένη πρόταση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών της Λότζια, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για το Ηράκλειο» Ε. Κουκιαδάκης.

Ο ίδιος θεωρεί σωστή τη συγχώνευση της ΔΕΠΤΑΗ με τη ΔΕΠΑΝΑΛ, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι «οι δημοτικές επιχειρήσεις, ιδίως η ΔΕΠΑΝΑΛ και η ΔΕΥΑΗ, δεν μπορούν να επιβιώσουν από τα έσοδα του «ΜΑΡΙΝΑ» η πρώτη και από την πώληση του νερού που δεν τιμολογείται ή διαρρέει η δεύτερη.

Δεν υποτιμούμε την προσπάθεια αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι διαρροές του δικτύου δεν ευθύνονται και δεν δικαιολογούν το 60% του νερού που αντλείται χωρίς να πληρώνεται.

Η διεύθυνση των επιχειρήσεων αυτών δεν μπορεί να ανατεθεί σε ερασιτέχνες ή εθελοντές αλλά σε εξειδικευμένους επαγγελματίες, ύστερα από αξιόπιστη διαγωνιστική διαδικασία. Το ισχύον σύστημα «διακυβέρνησης» και διεύθυνσης έδωσε ό,τι είχε να δώσει.

Οι διοικήσεις, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του τελευταίου νόμου, πρέπει να ορισθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αν είναι δυνατόν με ομοφωνία όχι για να τακτοποιήσουμε τα μέλη ή τα στελέχη των παρατάξεων μας, εκλεγμένα ή μη, αλλά για να διοικηθούν οι επιχειρήσεις αυτές από τους καταλληλότερους γι αυτό.

Η «ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.», η οποία απορρόφησε τη ΔΕΠΤΑΗ, καλείται να λειτουργήσει και να αξιοποιήσει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο . Η επιλογή ενός σημαντικού Ηρακλειώτη ως καλλιτεχνικού διευθυντή την οποία επικροτήσαμε, επιβάλλει ανάλογη επιλογή διευθύνοντος συμβούλου αλλά και τον ορισμό ανάλογου βεληνεκούς Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου στη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε .η οποία πρέπει να αλλάξει επωνυμία και διακριτικό τίτλο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους.

Η διοίκηση αυτή, αναπόφευκτα θα επηρεάσει, αν δεν καθορίσει την πολιτιστική μας πολιτική, για την οποία πρέπει να διαθέσουμε και να αξιοποιήσουμε σημαντικούς ίδιους πόρους, για τη δημιουργία σημαντικών γεγονότων, παράλληλα με την αξιοποίηση του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού.

Το Ηράκλειο μπορεί να εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό, μέσω του πολιτισμού και του αθλητισμού, υπάρχουν σημαντικές υποδομές γι αυτό, απαιτείται μόνον σχεδιασμένη συμπλήρωση και ανάπτυξη τους αλλά και στοχευμένες επενδύσεις.

Μελετώντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος μας διαθέτει σημαντικούς ίδιους πόρους από τους οποίους καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος Στον πολιτισμό και τον αθλητισμό διατίθενται σημαντικά ποσά, τα οποία διαχειρίζονται πέντε ή έξι διαφορετικές δομές (αντιδημαρχία πολιτισμού, ΔΕΠΤΑΗ, ΔΟΠΑΘΜΑΗ, ΔΗΚΕΗ, αντιδημαρχία παιδείας, αντιδημαρχία εθελοντισμού, εντεταλμένος σύμβουλος για τον τουρισμό κ.λ.π.) Έτσι ενώ γίνονται σημαντικά γεγονότα και δαπανώνται απροσδιόριστοι πόροι γι αυτό, το αποτέλεσμα δεν είναι κατά την άποψη μας ανάλογο ούτε των δαπανών, ούτε της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια, χωρίς να στηρίζονται  όσο θα έπρεπε τοπικές πρωτοβουλίες.

Η διοίκηση του πολιτιστικού κέντρου (της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.) σε συνεργασία με την αντιδημαρχία πολιτισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο γι αυτό».