Στα παιδικά του χρόνια, τη δεκαετία του 1950, στη Βιάννο, συνήθιζε να αγναντεύει τον πεντακάθαρο ουρανό τις νύχτες, χωρίς ούτε ένα σημαδάκι ηλεκτρικού φωτός έως τα άκρη του ορίζοντα από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Αυτή η συνήθεια ήταν αρκετή για να του δημιουργήσει την έντονη επιθυμία αναζήτησης των μυστικών του σύμπαντος.
Πριν από 33 χρόνια, λοιπόν, ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει ένα όραμα πραγματικότητα και να αρχίσει τη λειτουργία του το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.
Χθες, έγινε τελετή ονοματοδοσίας του ξενώνα της δομής στον Ψηλορείτη, κατά την οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα τίμησε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννη Παπαμαστοράκη.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κ. Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Γραμματικάκης, καθώς και μέλη από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, διευθυντές Ινστιτούτων του ΙΤΕ, πρόεδροι Τμημάτων του Π.Κ. καθώς και κάτοικοι των Ανωγείων.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, τόνισε πως ο κ. Παπαμαστοράκης «είναι ο ιδρυτής του τομέα της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι ένδειξη αναγνώρισης στο τεράστιο έργο που έχει κάνει ο Ιωάννης Παπαμαστοράκης, όλα αυτά τα χρόνια.
Ανέδειξε τη σημασία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στην επιστήμη της Αστροφυσικής στην Ελλάδα, σημασία καθοριστική μιας και είναι το μοναδικό τέτοιου είδους επιστημονικό όργανο, αστεροσκοπείο, στον ελληνικό χώρο, που έχει συνδέσει την Ελλάδα με άλλα ερευνητικά κέντρα και ομάδες ερευνητικές του εξωτερικού που κινούνται στον τομέα της Αστροφυσικής και έχει διεθνοποιήσει την έρευνα της Αστροφυσικής στη χώρα μας».
Ο κ. Τσακαλίδης πραγματοποίησε και τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το νέο όνομα του ξενώνα.
Ο δήμαρχος Ανωγείων τόνισε πως η «απόδοση τιμής στον Γιάννη Παπαμαστοράκη, να δοθεί το όνομά του στον ξενώνα του Αστεροσκοπείου, είναι δίκαιη και η ελάχιστη που του αξίζει. Γιατί επιστήμονες του ήθους, της αξίας και της αποτελεσματικότητας του τιμώμενου κοσμούν ως εμβληματικές μορφές την πανεπιστημιακή κοινότητα και την επιστημονική έρευνα στη χώρα μας».
Αναφέρθηκε, ακόμα, στον καθοριστικό ρόλο του π. υπουργού κ. Φωτάκη στην ίδρυση το Ινστιτούτου Αστροφυσικής.
«Επόμενος στόχος μας η υλοποίηση της ιδέας μας, της δημιουργίας του “Αστεροσχολείου”, που υιοθέτησε αρχικά ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο και στοχεύει στην προσπάθεια ανοίγματος της επιστήμης σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας, ευελπιστούμε ότι θα το υιοθετήσει και ο περιφερειάρχης μας για να γίνει πράξη».
Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως «επειδή ο καθηγητής είναι και επίσημος κα casual θα ήθελα να του κάνω δώρο μία γραβάτα με το νέο λόγκο του Αστεροσκοπείου για τις νέες διαλέξεις του, και ένα καπέλο για τους περιπάτους του».
Στην εκδήλωση, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα και διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, κ. Βασίλης Χαρμανδάρης τόνισε πως «ο τιμώμενος καθηγητής και ερευνητής δημιούργησε το Αστεροσκοπείο, το οποίο αν δεν υπήρχε δεν θα είχαν οι επιστήμονες τα όργανα για να κάνουν την έρευνα και τις εργασίες εκείνες, ώστε να πειστεί η Πολιτεία πως κάτι καλό γίνεται στον Σκίνακα, έτσι ώστε να βοηθήσει με διάφορους τρόπους να αναπτυχθεί περισσότερο η έρευνα στον τομέα της Αστροφυσικής».
«Ο καθηγητής Γ. Παπαμαστοράκης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο έχουν και άλλοι συνάδελφοι της πρώτης γενιάς των ανθρώπων που βοήθησαν στο να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης» ανέφερε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου: «Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ότι όχι μόνο δούλεψαν και δουλεύουν ερευνητικά για την παραγόμενη γνώση αλλά λειτουργούν και καταλυτικά ώστε να κάνουν τους δίπλα τους καλύτερους, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, τις οποίες και στηρίζουν.
Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης ήταν και είναι ιδιαίτερα χαρισματικός σε αυτόν τον τομέα. Μπόρεσε να συγκεράσει διαφορετικούς φορείς, Γερμανούς, ερευνητικά ιδρύματα, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους και να δημιουργήσει ο ίδιος ουσιαστικά αυτό τον χώρο του Σκίνακα και όλα τα μέλη του Ινστιτούτου και της πανεπιστημιακής κοινότητας το αναγνωρίζουμε και του παραδίδουμε δίπλωμα τιμής».
Για τον τιμώμενο μίλησε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η οποία εξήρε το έργο και την προσωπικότητα του Ιωάννη Παπαμαστοράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ασχολήθηκε, επί σειρά ετών στο Ινστιτούτο Max-Planck, με την εξερεύνηση του γειτονικού διαστημικού χώρου μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων: «Όλοι είμαστε υπερήφανοι για τα πνευματικά και επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε μία συνεχή συνεργασία διότι έχει γίνει πεποίθηση όλων μας ότι μόνο όποιος επενδύει στη γνώση έχει μέλλον, είτε είναι άτομο είτε λαός.
Με την έννοια αυτή, η Περιφέρεια συνεργάζεται και θα συνεργαστεί στο μέλλον με τα πνευματικά ιδρύματα του νησιού, τα οποία τα θέλουμε δίπλα μας για το καλό του νησιού και των πολιτών.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Παπαμαστοράκης, όλα αυτά τα χρόνια δίδαξε χιλιάδες φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, δίδαξε επιστήμη, όμως με τη στάση και την επιστημοσύνη του και την ίδρυση του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, δίδαξε και όλους τους αυτοδιοικητικούς, ότι στα χρόνια της κρίσης αρκεί η επιμονή, η υπομονή και η θέληση ενός μόνο ανθρώπου για να γίνει η διαφορά.
Γι’ αυτό τον λόγο και όλοι λέμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον καθηγητή, ευχόμενοι παράλληλα να γίνει παράδειγμα για τη νεολαία, για τους ακαδημαϊκούς και τους επιστήμονες, ώστε να πάει καλύτερα η χώρα και τα νιάτα της Ελλάδας».