Thomas Cook

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινά πρόγραμμα στήριξης για τους πελάτες της Thomas Cook στην Ελλάδα

  • Η Thomas Cook προχώρησε σε παύση λειτουργίας, επομένως, όλα τα πακέτα διακοπών έχουν ακυρωθεί
  • Η βρετανική κυβέρνηση εγγυάται τις πληρωμές των ξενοδοχείων για τους πελάτες που καλύπτονται από το σχήμα ATOL
  • H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ξεκινά πρόγραμμα επαναπατρισμού των πελατών της Thomas Cook. O Όμιλος της Thomas Cook, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου και της αεροπορικής εταιρείας, προχώρησε σε παύση λειτουργίας.Όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών έχουν ακυρωθεί.  Περίπου 150.000 πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή.

Η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί ότι όταν μια επιχείρηση με μακρά ιστορία προχωρά σε παύση λειτουργίας, δημιουργείται ανησυχία σε πελάτες, εργαζομένους, ξενοδόχους και άλλους συνεργάτες, την οποία αναγνωρίζει και λαμβάνει σοβαρά υπόψη της.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στη Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού των πελατών της Thomas Cook στη Βρετανία από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου.

Η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει διασφαλίσει τα αεροσκάφη που χρειάζονται για την επιχείρηση επαναπατρισμού.  Έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η Thomas Cook για τα πακέτα διακοπών της ώστε να τους ενημερώσει ότι το κόστος της παραμονής καλύπτεται από το σχήμα ATOL.

Στην ιστοσελίδα www.thomascook. caa.co.uk την οποία διαχειρίζεται και ενημερώνει η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, είναι διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις πτήσεις επαναπατρισμού καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη των εξόδων παραμονής που αφορούν και όσους καλύπτονται από το σχήμα ATOL και όσους δεν καλύπτονται.

Δεδομένης της μεγάλης κλίμακας της κατάστασης, κάποιες αλλαγές είναι αναπόφευκτες, ωστόσο η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στοχεύει στην πραγματοποίηση των πτήσεων επαναπατρισμού με τη μικρότερη δυνατή απόκλιση από τις αρχικές πτήσεις.

Οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακαλούνται να επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες της πτήσης τους στην ειδική ιστοσελίδα, www.thomascook.caa.co.uk προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επισκέπτονται την ειδική ιστοσελίδα www.thomascook.caa.co.uk.

 

Ανδρέας Ανδρεάδης: Χρειάζεται ψυχραιμία και συνεργασία

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης
Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης

Σχολιάζοντας την πτώχευση του κορυφαίου τουρ οπερέιτορ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρει:

“Κάποιες προσωπικές σκέψεις για την διαχείριση της χρεοκοπίας Thomas Cook: Ο τουρισμός μας ποτέ μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε παρόμοιου μεγέθους mega χρεωκοπία.

Δύσκολη περίπτωση με τεράστιο κόστος και πολλές παρενέργειες που απαιτεί ψυχραιμία και καλή συνεργασία όλων των πλευρών.

Πάνω από όλα, σε αυτήν την δύσκολη στιγμή, ο τουριστικός κόσμος οφείλει να διαχειριστεί με σεβασμό και γενναιοδωρία την ποιοτική φιλοξενία των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που βρίσκονται στην χώρα μας. Οι ίδιοι αύριο θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του τουρισμού μας”.

 

Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους στην Ελλάδα

Το μεγάλο «κανόνι» της Thomas Cook θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και στην αγορά εργασίας.  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 22.000 εργαζόμενοι της Thomas Cook σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2018 -σε συνάντηση που είχε με την τότε υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά- ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook Πίτερ Φανκχάουζερ. Ο CEO της Thomas Cook είχε υποστηρίξει ότι οι εργαζόμενοί της στην Ελλάδα είναι πάνω από 1.000. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ωστόσο, η Thomas Cook απασχολεί στην Ελλάδα πάνω από 1.200 ανθρώπους, που πλέον θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα εργασία.

 

Δάκρυα εν πτήσει για τη  χρεοκοπία της Thomas Cook

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης της Thomas Cook, καθώς μέλος του πληρώματος ανακοίνωνε προς τους επιβάτες τη χρεοκοπία της εταιρείας. «Ηταν απρόσμενο, δεν ήταν αναγκαίο. Σας ευχαριστούμε πολύ, είστε θαυμάσιοι» ακούγεται από τα μεγάφωνα του αεροσκάφους.

Η βρετανική εταιρεία οργάνωσε το 1841 το πρώτο οργανωμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα aller-retour με τρένο από το Λέστερ στο Λουμπόροου της κεντρικής Αγγλίας για 500 άτομα με προσυμφωνημένη ενιαία ταρίφα. Πλέον υπό άμεση απειλή βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας, οι 9.000 εκ των οποίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.