O Μάξιμος Σενετάκης

“Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι. Εργάζομαι, μεγαλώνω τα παιδιά μου, αγωνιώ για το μέλλον της χώρας μου, αγωνίζομαι για να γίνει ο τόπος μας καλύτερος, όπως τον ονειρευόμαστε και όπως μας αξίζει. Θέλω να είμαι ενεργός πολίτης”. Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Μάξιμος Σενετάκης την υποψηφιότητά του για βουλευτής Ηρακλείου με τη ΝΔ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πατρίδα».

Τον συναντήσαμε σε ένα καφενεδάκι μισή ώρα αφότου επέστρεψε από την Αθήνα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ. Είχε λίγη ώρα για κουβέντα λίγο πριν φύγει για το Αρκαλοχώρι όπου θα εγκαινίαζε το εκλογικό του κέντρο. Θα συνέχιζε το βράδυ καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Ποια η πρώτη σας εντύπωση για το πρόγραμμα της ΝΔ;

Έχει γίνει πολλή δουλειά! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του δούλεψαν σκληρά για να φτιάξουν ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα. Στον “Σύγχρονο Κόσμο” μας παρουσίασε απλά τη σύνοψη. Οι εξειδικεύσεις ακολουθούν και είναι στη διάθεση όποιου πολίτη επιθυμεί να εμβαθύνει σε επιμέρους τομείς. Σε κάθε περίπτωση κοιτάμε την επόμενη μέρα. Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναισθάνεται το βάρος της ευθύνης που θα κληθεί, όπως όλα δείχνουν, να αναλάβει από τις 8 Ιουλίου. Δεν θα είναι εύκολο το έργο που έχουμε μπροστά. Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση. Χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις, που θα δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για παραγωγή νέου πλούτου, ο οποίος θα μοιραστεί δίκαια και αναλογικά σε όλους.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι είστε κόμμα της ΕΛΙΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς παραποιεί την πραγματικότητα και κινδυνολογεί. Επιχειρεί να βάζει διαχωριστικές γραμμές και να διχάζει. “Εμείς με τους πολλούς, εσείς με τους λίγους”. “Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Δυστυχώς, δεν κατάλαβε ούτε δείχνει να καταλαβαίνει πως αυτά τέλειωσαν στη συνείδηση των πολιτών. Οι πολίτες θέλουν ενότητα. Θέλουν σύνεση. Θέλουν μετριοπάθεια. Αντιλαμβάνονται ότι απέναντι τους είναι τα προβλήματα, όχι κάποιοι αόρατοι εχθροί. Άλλωστε είδαμε ποιοι έκαναν χατίρια στις ελίτ και βόλτες με τα κότερα της. Ας τελειώσουμε πια με την υποκρισία. Ας τελειώσουμε με το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και την δήθεν κοινωνική ευαισθησία της. Δεν είναι κοινωνική ευαισθησία να μοιράζεσαι επιδόματα φιλανθρωπίας και φτώχειας. Κοινωνική ευαισθησία σημαίνει να βοηθάς τους αδύναμους να γίνουν δυνατοί, να μορφωθούν, να έχουν ίσες ευκαιρίες. Αυτό δεν είναι αριστερό. Είναι βαθιά φιλελεύθερο. Και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο με την έννοια ότι είναι φίλος της ατομικής ελευθερίας του κάθε ανθρώπου και των ίσων ευκαιριών για όλους. Και αυτό μόνο ένα κράτος Δικαίου μπορεί να εξασφαλίσει.

Θεωρείτε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρατεύεται βασικές ατομικές ελευθερίες; Το αντίθετο υποστηρίζουν. Ότι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, το δικαίωμα αλλαγής φύλλου, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών κ.ά, είναι πρωτοπόρος.

Μην μπερδευόμαστε. Υπήρξαν βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν όσα λέτε. Σε κάθε περίπτωση δεν επιβλήθηκε κομματική γραμμή, αλλά ελεύθερη βούληση σε κάθε βουλευτή να εκφραστεί κατά συνείδηση. Από την άλλη όμως επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι είναι άλλο να σέβεσαι τις ιδιαιτερότητες του καθενός και άλλο να δέχεσαι να στις επιβάλλεις ως μόδα.

Εσείς πώς τοποθετήστε σε όλα αυτά; Είστε υπέρ ή κατά;

Εγώ είμαι υπέρ της πυρηνικής οικογένειας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που το δημογραφικό είναι ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος για την ύπαρξη του έθνους η παραδοσιακή οικογένεια πρέπει να προστατευτεί. Όχι να λοιδορείται ως δήθεν αναχρονισμός. Από κει και πέρα ο καθένας στη ιδιωτική του ζωή είναι ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά να μου επιβάλλει εμένα να γίνω όπως εκείνος, αυτό αγγίζει τα όρια του παραλογισμού για να μην πω ρατσισμού και ολοκληρωτισμού. Σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες κοινωνικών ομάδων, αλλά δεν μπορεί αυτές να επιβάλλονται στο σύνολο της κοινωνίας.

Γιατί είστε υποψήφιος;

Γιατί είμαι ενεργός πολίτης. Δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι ιδιαίτερο. Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι. Εργάζομαι, μεγαλώνω τα παιδιά μου, αγωνιώ για το μέλλον της χώρας μου, αγωνίζομαι για να γίνει ο τόπος μας καλύτερος, όπως τον ονειρευόμαστε και όπως μας αξίζει. Θέλω να είμαι ενεργός πολίτης. Και δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής.

Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και αφού το 2015 δεν καταφέρατε να επανεκλεγείτε, απείχατε από την ενεργό πολιτική;

Δεν ισχύει αυτό. Μετά τις εκλογές του 2015, βασικό μου μέλημα, πρώτη προτεραιότητα ήταν να ζήσω την οικογένειάμου. Επέστρεψα ενεργά στο εργοτάξιο. Άσκησα το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, όπως έκανα πάντα. Είμαι υπερήφανος και τυχερός που αυτά τα χρόνια κατάφερα να ολοκληρώσω μια σειρά από ιδιωτικά και δημόσια έργα. Είμαι υπερήφανος για αυτό που πετύχαμε με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου, ένα διαμάντι για την πόλη μας, ένα όνειρο ζωής όλων όσοι μεταφέρουν με ασφάλεια τους Ηρακλειώτες σε όλη την Κρήτη. Παράλληλα, ασχολούμουν με την πολιτική. Γύρισα όλον τον νομό, όπως είχα υποσχεθεί προεκλογικά. Πήγα παντού, σε κάθε χωριό. Συνάντησα ανθρώπους, άκουσα τα προβλήματά τους. Δεν απείχα σε καμία περίπτωση.

Ωστόσο, δεν σας είδαμε να παίρνετε θέση σε μια σειρά ζητήματα, όπως πρόσφατα στη στήριξη που παρείχε η ΝΟΔΕ στην υποψηφιότητα του Γιάννη Κουράκη για το Δήμο Ηρακλείου, έναντι της υποψηφιότητας του Βασίλη Λαμπρινού που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.

Δεν ισχύει αυτό. Πήρα θέση και η στάση μου εξαρχής ήταν έντιμη απέναντί τους και αυτό το γνωρίζουν και οι δυο. Όπως και οι δημότες αναγνωρίζουν ότι είναι δυο έντονες προσωπικότητες, με μεγάλη προσφορά στην πόλη. Και με δυνατότητες να προσφέρουν ακόμα περισσότερα. Το θέμα όμως ανήκει στο παρελθόν. Εκλογές έγιναν. Ο ηρακλειώτικος λαός μίλησε. Τώρα, πέρα από εύλογες, αλλά συγκυριακές πολιτικές αντιπαραθέσεις, προέχει το κοινό καλό. Στη βάση αυτή πορευόμαστε όλοι. Το ίδιο θα γίνει και την 7η Ιουλίου.

Ανησυχείτε για την εκλογή σας;

Ανησυχώ να δώσω τον αγώνα, όσο καλύτερα μπορώ. Να δείξω στους συμπολίτες μου ποιος είναι ο Μάξιμος Σενετάκης. Να εξηγήσω και να τους πείσω ότι μπορώ να τους εκπροσωπήσω επάξια στην επόμενη Βουλή. Πορεύομαι με οδηγό το έργο μου. Στα λόγια, ξέρετε, δεν είμαι και τόσο καλός. Για αυτό και το μήνυμα μου είναι “αντί λόγια, έργα.” Και θεωρώ πως πλέον και οι πολίτες, αυτό ζητούν από όσους διεκδικούν την ψήφο τους: έργα. Νομίζω ότι από ψεύτικα και μεγάλα λόγια, χόρτασαν. Και τώρα θέλουν προτάσεις, θέλουν λύσεις, θέλουν έργα. Και σε αυτόν τον τομέα πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω και αξίζει οι συμπολίτες μας να με εμπιστευτούν ξανά, όπως το έκαναν το 2012.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Κι εγώ σας ευχαριστώ!