στην κάλπη

Ενώπιος – ενωπίω θα βρεθούν αύριο στις κάλπες οι βασικοί διεκδικητές των δημαρχιακών θώκων στους πέντε μεγάλους δήμους του νομού, εκτός του Δήμου Ηρακλείου.

Οι Μανώλης Κοκοσάλης στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και Μηνάς Σταυρακάκης στον Δήμο Βιάννου με ποσοστά 90,17 % και 67,03 % αντίστοιχα, είναι οι μόνοι διεκδικητές των δήμων που εξελέγησαν δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή.

Με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής, εκτός Δήμου Ηρακλείου, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μεταφέρεται στους δύο μεγάλους όμορους Δήμους, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, στους οποίους τα ποσοστά των βασικών διεκδικητών παραμένουν μοιρασμένα.

Ειδικότερα για το Μαλεβίζι, ο νυν δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης συγκέντρωσε ποσοστά της τάξεως του 43,10 % με τον Μενέλαο Μποκέα να τον φθάνει σε ψήφους κατακτώντας ποσοστά 42,59 % και μετατρέποντας σε ντέρμπι την αυριανή εκλογική διαδικασία.

Στον Δήμο Χερσονήσου αντίστοιχα, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης με ποσοστά 40,03 % «ένιωσε την ανάσα» του Γιάννη Σέγκου, ο οποίος ανέβηκε στο 39,41 %.

Τα νούμερα προμηνύουν ντέρμι, ενώ και οι δύο διεκδικητές μετρούν δυνάμεις, αναζητώντας παράλληλα ψήφους κυρίως από τη «δεξαμενή Διαμαντάκη» που έφθασε στο 17 % και θεωρείται ρυθμιστής του τελικού αποτελέσματος.

Κατεβαίνοντας προς την ενδοχώρα, οι μάχες δεν είναι τόσο σκληρές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί με ευκολία να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Θεωρητικά, το 49,57 % του Ζαχαρία Καλογεράκη στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και οι μόλις 50 ψήφοι απόσταση από την αυτοδυναμία, έναντι του 42,59 % του Μανώλη Φραγκάκη, δίνουν μια φαινομενική τουλάχιστον αριθμητική υπεροχή στον νυν δήμαρχο για επανεκλογή.

Όμως αύριο οι κάλπες ανοίγουν με μηδέν ψήφους εντός, οπότε τίποτα δεν έχει κριθεί και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Στη Μεσσαρά, οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και οι εκλογές πραγματοποιούνται με άλλους όρους σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Ειδικότερα, στον Δήμο Γόρτυνας, τα ποσοστά της τάξης του 45,28 % του Μιχάλη Κοκολάκη, έναντι του 27,09 % του νυν δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη, υποδηλώνουν μια αυξημένη πιθανότητα για αλλαγή σκυτάλης.

Βέβαια ο νυν δήμαρχος τις τελευταίες ημέρες, ενημερώνει διαρκώς για το έργο που υποστηρίζει ότι έχει υλοποιήσει και κοινοποιεί όσα έγιναν επί των ημερών του, δίνοντας μια μεγάλη μάχη για ανατροπή των ποσοστών και παραμονή του στη δημαρχία.

Στον Δήμο Φαιστού, τα δεδομένα δικαιολογούν ίσως την πιο αμφίρροπη μάχη της ενδοχώρας.

Το 29,02 % του Γρηγόρη Νικολιδάκη και το 26,32 % του Γιάννη Νικολακάκη, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε έναν δύσκολο αγώνα επικράτησης ως το τελικό αποτέλεσμα.

Όσοι γνωρίζουν βέβαια την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα θα δώσει μεγάλη διαφορά στον πρώτο, χωρίς ωστόσο κάτι να επιβεβαιώνεται προτού κλείσουν οι αυριανές κάλπες.