στην κάλπη

Τις κινήσεις στρατηγικής και τον πολιτικό τους σχεδιασμό χαράσσουν από την αρχή οι βασικοί διεκδικητές του δευτέρου γύρου σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Κι ενώ σε πολλούς από τους Δήμους της ενδοχώρας εκτός Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, φαίνεται πως η εκλογή δημάρχου θα είναι σχετικά άνετη, λόγω ποσοστών, κανένας δεν εφησυχάζει και κανείς δεν θεωρεί πλέον τίποτα δεδομένο.

Οι εποχές των επίσημων στηρίξεων έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μερικά μόνο εικοσιτετράωρα πριν από τις δεύτερες κάλπες, κανένας από τους υποψήφιους της ενδοχώρας που δεν κατάφεραν να περάσουν σε δεύτερο γύρο εκλογών, δεν έχει δηλώσει ανοιχτή στήριξη υπέρ κάποιου υποψήφιου.

Η δυσκολότερη μάχη για τους μικρότερους Δήμους φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο, αφού οι δύο βασικοί διεκδικητές της δημαρχίας, Γιάννης Μαστοράκης και Γιάννης Σέγκος, έχουν μοιραστεί προς το παρόν ποσοστά και εντυπώσεις, με κανέναν να μην γνωρίζει το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι την Κυριακή.

Σαφέστατα ο ρόλος Διαμαντάκη, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλά ποσοστά της τάξης του 17%, φαίνεται πως θα κρίνει τελικά το ποιος θα είναι ο αυριανός δήμαρχος. Οπωσδήποτε μεγάλο ρόλο θα παίξει επίσης η αποχή της πρώτης Κυριακής που άγγιξε το 30%, που αν διαφοροποιθεί αυτή την Κυριακή θα δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Σκληρή μάχη θα δοθεί επίσης και στον Δήμο Φαιστού, με τους Γρηγόρη Νικολιδάκη και Γιάννη Νικολακάκη, να διεκδικούν τη θέση του Δήμαρχου. Κι ενώ σε ένα θεωρητικό πλαίσιο, η επικράτηση Νικολιδάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί ευκολότερη, οι συσχετισμοί δεν αποδεικνύουν αυτό, αφού μέχρι στιγμής κανένας από τους άλλους δύο ισχυρούς ρυθμιστές σε επίπεδο δεύτερου γύρου, (Γιάννης Μαθιουδάκης και Μαρία Πετρακογιώργη), δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά.

Σε ανακοίνωση του μάλιστα ο Γιάννης Μαθιουδάκης φαίνεται να κρατά μια εντελώς αποστασιοποιημένη στάση και από τους δύο διεκδικητές, χωρίς να προσφέρει ανοιχτή στήριξη σε κανέναν.

Πιο εύκολα θεωρούνται τα πράγματα σε επίπεδο Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου ο Ζαχαρίας Καλογεράκης έχασε την απόλυτη αυτοδυναμία για μόλις 41 ψήφους. Στον συγκεκριμένο Δήμο, η αναμέτρηση της Κυριακής θεωρείται αναμέτρηση τιμής, με το σύνολο των υποψηφίων Καλογεράκη να πιστεύουν πως η δεύτερη Κυριακή δεν χάνεται.

Ο Μανώλης Φραγκάκης βέβαια, δεν μοιάζει καθόλου διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα, ενώ εμφανίζεται έτοιμος για την απόλυτη μάχη ανατροπής την ερχόμενη Κυριακή, πιστεύοντας ότι η επικράτησή του δεν είναι ανέφικτος στόχος.

Εύκολο σχετικά έργο αναμένεται να έχει και ο Μιχάλης Κοκολάκης στη Γόρτυνα, ο οποίος με ποσοστά της τάξης του 45% εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για τη δεύτερη Κυριακή, έναντι του νυν Δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη, τα ποσοστά του οποίου έχουν πέσει στο 27%.

Παρόλα, αυτά, η εμπειρία Σχοιναράκη, αλλά και οι μηχανισμοί που έχει αναπτύξει, δεν υποδηλώνουν ένα παιχνίδι με έναν μόνο παίκτη, αφού ο νυν δήμαρχος είναι έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα.