Και στην Κρήτη εξεταστικό κέντρο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Θα πάψουν να είναι ιπτάμενοι και θα προσγειωθούν, επιτέλους, στην Κρήτη, όπως, άλλωστε, επιθυμούσαν.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε χθες η πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, κ. Μαίρη Κουλούρη, από τη γραμματεία του προέδρου του ΕΑΠ, θα λειτουργήσει στην Κρήτη περιφερειακό εξεταστικό κέντρο για όλες τις ετήσιες  θεματικές ενότητες.

Υπολογίζεται ότι δεν θα μετακινηθούν φοιτητές για 890 θεματικές ενότητες. Οι ημερομηνίες και ώρες των εξετάσεων  είναι οι ίδιες, όπως έχουν προαναγγελθεί, ενώ διευκρινίσεις για τους χώρους θα δοθούν αργότερα. Σημειώνεται πως στα εξαμηνιαία, το μόνο πρόγραμμα που έχει αναλάβει ευθύνη διενέργειας εξετάσεων είναι το τμήμα Δημιουργικής Γραφής. Ωστόσο , εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο και για άλλα τμήματα και αναμένεται απάντηση από τους ακαδημαϊκούς υπεύθυνους.

Η κ. Μαίρη Κουλούρη

«Ως σύλλογος, είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση για τη δημιουργία του εξεταστικού περιφερειακού κέντρου του ΕΑΠ που θα λειτουργήσει στην  Κρήτη και παράλληλα ανακουφισμένοι  από την απαλλαγή της οικονομικής  επιβάρυνσης που κάθε θεματική ενότητα απαιτούσε για μετάβαση στην Αθήνα», σημειώνει η κ. Κουλούρη.

Τονίζει πως κάποιοι φοιτητές με τρεις θεματικές ενότητες έπρεπε να μεταβούν στην Αθήνα τρεις φορές,  κάτι ιδιαίτερα δαπανηρό αλλά και εξαντλητικό.  «Κρίνουμε ιδιαίτερα θετικά την ανταπόκριση της Διοικούσας Επιτροπής στο αίτημα μας και ιδιαίτερα τη συνέπεια του προέδρου , κ. Βασίλη  Καρδάση, στις δεσμεύσεις του. Ξέρουμε ότι πιθανόν η απόφαση να δημιουργήσει αντιδράσεις  προς το ΕΑΠ από  άλλες περιφέρειες, όμως αυτό που εξ αρχής τονίσαμε είναι ότι το αίτημά μας έπρεπε να ικανοποιηθεί λόγω των γεωγραφικών μας ιδιαιτεροτήτων αλλά του μεγάλου αριθμού των φοιτητών μας. Τα επιχειρήματά μας  ευτυχώς ελήφθησαν υπόψη της Διοικούσας Επιτροπής», αναφέρει η κ. Κουλούρη.

Όπως είχε γράψει η «Π», ο κ. Καρδάσης είχε συνάντηση στις 24 Οκτωβρίου 2018 με τους φοιτητές της Κρήτης και είχε δεσμευτεί να μεριμνήσει για ορισμένα θέματα.

Οι φοιτητές είχαν, με επιστολή τους, κοινοποιήσει τα προβλήματα που τους απασχολούσαν. Για το θέμα των εξετάσεων, είχαν αναφέρει πως σε πολλά τμήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης οι φοιτητές θα αναγκαστούν να μεταβούν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση κόστους των σπουδών από έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

«Αν αυτό γίνεται για δύο και τρεις θεματικές ενότητες είναι δυσβάσταχτο και αποθαρρυντικό για την ομαλή και επιτυχή διεκπεραίωση των σπουδών. Αυτό επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά και για την επιλογή – εγγραφή σπουδαστών σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα.

Λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά και για την επιλογή σε εγγραφή ηλεκτρονικών τμημάτων με πιθανό αποτέλεσμα να μην στηριχτεί μια σημαντική λειτουργία αναβάθμισης του ΕΑΠ. Τονίζουμε ακόμα ότι λόγω της γεωγραφικής μας θέσης οι δυσκολίες μετάβασης δεν συγκρίνονται με ανάλογες περιπτώσεις της υπόλοιπης μη νησιωτικής Ελλάδας.

Ζητούμε επομένως την εξεύρεση λύσης για τους φοιτητές προκειμένου η γραπτή εξέταση να γίνει σε πόλη της Κρήτης, ιδιαίτερα σε τμήματα όπου λειτουργεί και τμήμα δια ζώσης. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσκολία για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των γραπτών που θα μεταφερθούν, το Δ.Σ. του συλλόγου είναι στη διάθεσή σας για την εξεύρεση λύσης όπως παρουσία αντιπροσώπου στο σφράγισμα φακέλων, σκανάρισμα των γραπτών κατά την παράδοση από τον φοιτητή, εκπροσώπηση κατά τη μεταφορά και παράδοση των γραπτών στον καθηγητή του μαθήματος», αναφερόταν στην επιστολή.