Η Κρήτη ετοιμάζεται να μπει πιο δυναμικά και οργανωμένα στον χάρτη των προορισμών του εναλλακτικού τουρισμού αξιοποιώντας τα υπέροχα μονοπάτια της.
Το “κλειδί” για να γίνει το πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα είναι η πιστοποίησή τους με ευρωπαϊκά πρότυπα και η ένταξή τους στο δίκτυο της Ένωσης Κορυφαίων Ευρωπαϊκών Μονοπατιών “Best of Europe” που αριθμεί περισσότερα από 600.000 μέλη.
Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε καταρχάς τα μονοπάτια των Δήμου Χερσονήσου και Αμαρίου η εκπρόσωπος της Ένωσης η οποία έχει αρχίσει ήδη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας, είπε στην “Π”: «Το θέμα αυτό το αντιμετωπίζουμε σφαιρικά και σύντομα θα οργανώσουμε και συναντήσεις εργασίας με εμπλεκόμενους στον εναλλακτικό τουρισμό με ανθρώπους που οργανώνουν πεζοπορίες κ.λπ. για να αποδώσει όσο γίνεται καλύτερα».
“Θα τα διαφημίσουμε και θα φέρουμε κόσμο”
«Γιατί ο σκοπός μας δεν είναι να βάλουμε ένα ταμπελάκι στα μονοπάτια που να λέει ότι είναι πιστοποιημένα, αλλά να διαφημίσουμε αυτό που κάνουμε στο εξωτερικό και να προσελκύσουμε κόσμο που ενδιαφέρεται. Θέλουμε και ένα σχέδιο βιώσιμο, σωστά αξιοποιημένο που θα έχει μέλλον», τόνισε.
Η αρχή έγινε στο πλαίσιο της της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, μετά την υπογραφή του Συμφώνου μεταξύ των δύο πλευρών.
Έτσι, ως εξέλιξη του Συμφώνου που υπογράφηκε στο περιθώριο της έκθεσης του Βερολίνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη, του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτη, κ. Νίκου Ραπτάκη και της κ. Liane Jordan, διευθύντριας Ποιότητας του Γερμανικού Συνδέσμου Πεζοπορίας και εκπροσώπου της Ένωσης Κορυφαίων Ευρωπαϊκών Μονοπατιών «Best of Europe».
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προετοιμασία της διαδικασίας για ένταξη των περισσότερων δυνατών μονοπατιών σε αυτό το κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο. Όπως αποφασίστηκε, θα γίνει μια πρώτη επιτόπια αυτοψία κάποιων μονοπατιών σε διάφορους δήμους του νησιού και σε δεύτερο χρόνο, πριν το καλοκαίρι – θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη των μονοπατιών στο δίκτυο αυτό και την ανάδειξή τους.
«Σκοπός μας είναι να πιστοποιηθούν τα μονοπάτια με ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να είναι πιο προσιτά στους επισκέπτες. Να πληρούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές αφού η πιστοποίηση είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του εναλλακτικού τουρισμού και τελικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να καρποφορήσει μια προσπάθεια για τη βιωσιμότητα του εναλλακτικού τουρισμού.
Δεν είναι απλά μια δράση φυσιολατρικού χαρακτήρα. Αποτελεί έναν σχεδιασμό στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του εναλλακτικού τουρισμού και με τη ισόρροπη ανάπτυξη και στήριξη της ενδοχώρας.
Μέσα από τα πιστοποιημένα μονοπάτια που θα μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε ευρωπαϊκές διαδρομές θα έχουμε τη σύνδεσή τους και με θεματικές διαδρομές γενικότερα, όπως πολιτιστικές και γαστρονομικές», σημειώνει ο κ. Βαμιεδάκης.
Μονοπάτια δύο κατηγοριών
Τα μονοπάτια της Κρήτης για να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στα ολοκληρωμένα μονοπάτια, τα οποία έχουν μήκος περίπου 50 χλμ και μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται διάφορες φυσιολατρικές και θεματικές δραστηριότητες.
Ενώ θα υπάρχουν και τα βραχέα μονοπάτια που θα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για οικογενειακούς περιπάτους, έχοντας μήκος από 2 ως 10 χλμ. Μονοπάτια που θα προορίζονται για οικογένειες, αλλά και περιπατητές που δεν είναι τόσο μυημένοι σε αυτή τη δραστηριότητα.
«Σκοπός μας είναι μετά από την προετοιμασία που θα γίνει με τους τοπικούς φορείς, να διοργανωθούν πιο εξειδικευμένα workshops στην Ελλάδα, στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τους αντίστοιχους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στον περιπατητικό τουρισμό για να μπορέσει να γίνει η κατάλληλη προβολή και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.
Μην ξεχνάμε ότι ο περιπατητικός τουρισμός έχει μια τεράστια κίνηση στη Γερμανία και ο τζίρος που δημιουργείται σε ετήσια βάση είναι 7.4 δισ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Βαμιεδάκης.