Την απομάκρυνση του ΑΗΣ και την ενεργειακή προστασία του νησιού ζήτησαν όλοι οι φορείς
Την απομάκρυνση του ΑΗΣ και την ενεργειακή προστασία του νησιού ζήτησαν όλοι οι φορείς

Τέλος καλό, όλα καλα; Αυτό το ερώτημα απαντήθηκε και μέσα από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρνατουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Καλογερή, του  δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη αλλά και άλλων αρμοδίων, οι οποίοι ζητούν εδώ και χρόνια την απομάκρυνση του ΑΗΣ και την ενεργειακή προστασία της Κρήτης με σύγχρονες και πιο ασφαλείς μεθόδους.

Ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος έσπευσε μαζί με τον κ. Καλογερή στα Λινοπεράματα, με δηλώσεις του ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός ή και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας του. Ο κ. Αρναουτάκης  επικοινώνησε με τους αρμόδιους της ΔΕΗ για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και την τροφοδοσία του νησιού

«Ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε το ενδεχόμενο να έχουμε θύματα γιατί θα μπορούσε να είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Χρειάζεται με ηρεμία να δούμε τις επόμενες ενέργειες και πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά. Να δοθούν οι παροχές ρεύματος σε όλη την Κρήτη και να γίνει η αντικατάσταση των μηχανημάτων σύντομα».

Αναφορικά με την αποκατάσταση της ρευματοδότησης τόνισε πως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ τον ενημέρωσαν πως έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να δοθεί λύση. Σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση επεσήμανε πως το Λιμενικό εποπτεύει, ενώ είναι παρούσα και η Περιφέρεια Κρήτης. «Γίνεται απορρύπανση από το Λιμενικό, αλλά θα κάνουμε άμεσα μετρήσεις», σημείωσε κι έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλογερής τόνισε πως το σύστημα δεν έχει πάθει ζημιά μεγάλου οικονομικού κόστους και μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε πως οι δύο άλλες μονάδες της Κρήτης είναι έτοιμες να δώσουν ρεύμα. «Το περιστατικό είναι αφορμή να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και την τουριστική σεζόν».

Κ. Μαμουλάκης: «Να φύγει ο ΑΗΣ»

Να φύγει από τα Λινοπεράματα το εργοστάσιο της ΔΕΗ ζητά με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι αυτή τη φορά ήμασταν τυχεροί, γιατί δεν είχαμε κάποιο ατύχημα. «Αλλά μέχρι πότε θα είμαστε τυχεροί» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι ο ΑΗΣ πρέπει να φύγει από τα Λινοπεράματα  και οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις και να πάνε εκεί που προβλέπει ο νόμος».

Σε ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο facebook ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στ. Βοριάς ανέφερε ότι είναι ευτύχημα που δεν τραυματίστηκε κανείς άνθρωπος.

«Μέσα στην καλή τους τύχη, οι εργαζόμενοι εκείνη την ώρα έκαναν διάλειμμα, έπαιρναν το κολατσιό τους. Κι αυτό γιατί υπήρχε σε εξέλιξη η συντήρηση σε έναν δίπλα μετασχηματιστή. Θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε και θύματα, όπως καταλαβαίνετε. Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και καθοριστική και για αυτό θέλω να τους συγχαρώ»

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη Νίκος Λαγουδάκης αναφέρθηκε στο δύσκολο συμβάν που σημειώθηκε τονίζοντας πως «έσκασε ένας μετασχηματιστής» και ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν «υλικές ζημιές στα γραφεία της ΔΕΗ, από το ωστικό κύμα», ενώ επεσήμανε πως χάρη στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, της ΔΕΗ της Περιφέρειας Κρήτης και όλου του προσωπικού «αποφύγαμε τα χειρότερα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ και για όλη την περιοχή», δήλωσε, ενώ σημείωσε πως «όλο το προσωπικό της ΔΕΗ και οι πυροσβέστες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους», κατέληξε.

Δήλωση Αυγενάκη

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών,  στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και στην ανάγκη μετεγκατάστασης του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων αναφέρεται με δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ χθες.

«Καταρχάς, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι δεν είχαμε κανένα τραυματισμό ή οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη εξέλιξη για τους εργαζόμενους στη μονάδα.

Όπως διαπίστωσα και κατά την επίσκεψή μου, η διαδικασία της επισκευής εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό και σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση των περιοχών που αντιμετώπισαν πρόβλημα. Με αφορμή το σημερινό γεγονός επισημαίνουμε τη σημασία της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την καλωδιακή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών στις μονάδες παραγωγής ρεύματος και φυσικά την ανάγκη μετεγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας..

Τέλος, αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους της μονάδας και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και την αποκατάσταση της ζημιάς», είπε  ο κ. Αυγενάκης.

Θεοδωράκης: «Σημαντική η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα»

Σε ανάρτηση που έκανε στο twitter ο Σταύρος θεοδωράκης για το θέμα ανέφερε: «Το μπλακ άουτ στην Κρήτη δείχνει πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας απαιτεί εκσυγχρονισμό των υποδομών που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη & τον τουρισμό. Η Κρήτη θέλει έργα & όχι άλλα λόγια».