Κλείστε χωρίς δεύτερη σκέψη το τηλέφωνο! Μην «τσιμπάτε» στα σενάρια τρόμου που σκαρφίζονται τα μέλη της γνωστής σπείρας των απατεώνων, τα οποία εξαπατούν κυρίως ηλικιωμένους, αποσπώντας τους συντάξεις και οικονομίες.
Τα τελευταία 24ωρα οι απατεώνες με τις τηλεφωνικές απάτες έχουν επανακάμψει στο Ηράκλειο, όπως δείχνουν τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέσα σε δύο ημέρες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας 86χρονης από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν 6.000 ευρώ!!!
Η γιαγιά δυστυχώς πίστεψε το «παραμύθι» που της πλάσαραν με ασφυκτική ψυχολογική πίεση οι απατεώνες, ότι δηλαδή το παιδί της είχε προκαλέσει σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό ανήλικου. «Δίνεις τώρα τα λεφτά και η υπόθεση σταματάει εδώ».
Δεν της άφησαν κανένα περιθώριο να σκεφτεί ψύχραιμα και δεν της έκλειναν το τηλέφωνο μέχρι να βεβαιωθούν ότι η γιαγιά θα εκτελούσε κατά γράμμα τις εντολές τους. Η δύσμοιρη γερόντισσα σάστισε, πανικοβλήθηκε. Πήγε στην τράπεζα και κατέθεσε τις 6.000 ευρώ σε λογαριασμό που της υπέδειξαν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς, σε όλα τα προηγούμενα περιστατικά που είχαν καταγραφεί σε τοπικό επίπεδο, τα χρήματα αναλάμβαναν να βάλουν στο χέρι συνεργοί του κυκλώματος που βρίσκονταν στην Κρήτη.
Αν η γιαγιά διατηρούσε την ψυχραιμία της και έκλεινε επί τόπου το τηλέφωνο, η υπόθεση θα είχε κλείσει εκεί. Και θα είχε γλιτώσει την ταραχή και φυσικά τις οικονομίες της.
«Κλείστε επί τόπου το τηλέφωνο» συμβουλεύουν έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου. «Κλείστε τους το τηλέφωνο κατά πρόσωπο. Και μετά δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το οικείο σας πρόσωπο το οποίο επικαλούνται οι απατεώνες ότι δήθεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όσο πειστικοί και αν είναι-έχουν εξασκηθεί σε αυτό-μην τους δώσετε το περιθώριο να σας εξαπατήσουν».
Ιδανικά αναγνωρίζουν ότι η ενδεδειγμένη διαδικασία θα ήταν οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να κλείσουν ένα ραντεβού με τους απατεώνες δήθεν για να τους παραδώσουν τα χρήματα και στο ενδιάμεσο να ενημερώσουν την Αστυνομία. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ξέρουν ότι προέχει η προστασία των ίδιων των ηλικιωμένων, ζητούν απλά να κλείσετε το τηλέφωνο.
«Κωλόγερε, μας κατάλαβες»
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηλικιωμένου, ο οποίος αυτές τις ημέρες ενοχλήθηκε τηλεφωνικά από τους απατεώνες. Προσπάθησαν να τον πανικοβάλλουν για την επείγουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται στενό συγγενικό του πρόσωπο, όμως εκείνος δεν «τσίμπησε». Τους έστειλε από ‘κει που ήρθαν.
Συνειδητοποιώντας ότι αυτή η παρτίδα ήταν χαμένη, οι απατεώνες δεν έκρυψαν το πραγματικό τους πρόσωπο. «Κωλόγερε, μας κατάλαβες!» του είπαν και έκλεισαν το τηλέφωνο.
Οι Αστυνομικές Αρχές του Ηρακλείου και της Κρήτης κατ’ επέκταση βρίσκονται σε επιφυλακή, γνωρίζοντας από την εμπειρία τους, ότι οι δράστες δεν θα σταματήσουν εύκολα τη δράση τους.
Θα επιχειρήσουν εκ νέου να εξαπατήσουν όσους περισσότερους μπορούν, στο Ηράκλειο, στην ενδοχώρα και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως άλλωστε έχει συμβεί.
Τα δύο τελευταία 24ωρα έχουν επισήμως καταγραφεί δύο περιπτώσεις απάτης, κατάφεραν δηλαδή να αποσπάσουν χρήματα από ηλικιωμένους, και πολλές απόπειρες απάτης.
Ακόμα και στο κήρυγμα στις εκκλησίες
Στο πρόσφατο παρελθόν λόγω των «εκρηκτικών διαστάσεων» που είχε λάβει η δράση της συμμορίας, αστυνομικοί είχαν ζητήσει τη συνδρομή της τοπικής Εκκλησίας αφού το ζητούμενο ήταν να ενημερωθούν οι ηλικιωμένοι. Στο κήρυγμα της Κυριακής οι ιερείς ενημέρωναν τους πιστούς ώστε να έχουν το νου τους και να αποτρέψουν απάτες σε βάρος τους.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι ηλικιωμένοι να ενημερώνονται από συγγενικά τους πρόσωπα, τα παιδιά τους, εγγόνια, ανίψια καθώς οι ίδιοι είναι πιθανόν να έχουν πλήρη άγνοια και να βρεθούν προ εκπλήξεως.
Ακόμα όμως και να έχουν ακούσει κάτι, έχει μεγάλη σημασία να τους εξηγήσουν οι οικείοι τους τι ακριβώς συμβαίνει για να συνειδητοποιήσουν πλήρως την κατάσταση ώστε να είναι σε θέση να τη διαχειριστούν.
Δυστυχώς στο παρελθόν εξαπατήθηκαν και άτομα που είχαν διαβάσει εφημερίδες και παρακολουθούσαν ειδήσεις και παρ’ όλα αυτά την «πάτησαν». Είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι απατεώνες να τους εγκλωβίσουν. Δεν είναι και λίγο πράγμα μια μητέρα να σηκώνει το τηλέφωνο και από την άλλη άκρη ν’ ακούει μια τρεμάμενη και σπαραχτική φωνή «μαμά, έκοψα το πόδι μου σε τροχαίο, δώσε 10.000 ευρώ να με κάνουν καλά, μίλα τώρα με τον γιατρό….».
Ουρλιάζουν, κλαίνε προσποιούμενοι την κόρη τους, τον γιο τους ή το εγγόνι τους. Το πιο σύνηθες σενάριο είναι αυτό του τροχαίου, ότι δηλαδή έχουν προκαλέσει τροχαίο, έχουν τραυματίσει παιδί και θα οδηγηθούν στη φυλακή. Εμβόλιμα στη συζήτηση μπαίνει και άλλο πρόσωπο που παριστάνει τον αξιωματικό της Τροχαίας, τον δικαστή ή τον δικηγόρο.
Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ισχυρίζονται ότι το συγγενικό τους πρόσωπο έχει τραυματιστεί σοβαρά και για να μην ακρωτηριαστεί το πόδι του ή το χέρι του, θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα χρήματα. Σε κάποια άλλα περιστατικά ισχυρίζονταν ότι τα παιδιά τους χρωστούν στην εφορία και θα συλληφθούν αν δεν καταβάλλουν κάποιο χρηματικό ποσό.
Υπήρξε περίπτωση 59χρονης Κρητικιάς που πείστηκε και έδωσε 40.000 (!) για να γλιτώσει το παιδί της από τη φυλακή λόγω του σοβαρού τροχαίου που δήθεν είχε προκαλέσει.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου έχουν δουλέψει συστηματικά πάνω στη δράση αυτής της πολυμελούς σπείρας. Κατάφεραν μάλιστα να ταυτοποιήσουν δράστες και κίνησαν τις διαδικασίες για την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων. Πρόκειται για Βούλγαρους. Όλα δείχνουν ότι τα νήματα κινούνται από τη Βουλγαρία, εκεί βρίσκονται τα «κεφάλια».
Στην Κρήτη όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος βρίσκονται συνεργοί τους.