Ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια της Κρήτη. Ψυχρή αέρια μάζα στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας. Τοπογραφία.
Αυτοί ήταν οι τρεις κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοποείου Αθηνών και υπεύθυνο της μετεωρολογικής υπηρεσίας Meteo, Κώστα Λαγουβάρδο.
Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής διευκρινίζει πως οι τρεις αυτοί παράγοντες έδρασαν από κοινού και λειτούργησαν «συνεργατικά» για μεγάλο χρονικό διάστημα πέραν των 24 ωρών, «με αποτέλεσμα την εμμονή των φαινομένων, ιδίως των ισχυρών βροχοπτώσεων, για πολλές ώρες πάνω από την Κρήτη, με τα εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά του νησιού».
«Η εμμονή αυτή προκάλεσε τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στα δυτικά, με αποτέλεσμα τις πολύ σημαντικές καταστροφές» αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος, εξηγώντας ότι η ψυχρή αέρια μάζα σε ύψη περί τα 5.000 μέτρα ευνόησε την αστάθεια, αλλά και τη σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στην Κρήτη, τη θάλασσα, το βόρειο και το νότιο Κρητικό Πέλαγος.
Όπως αναφέρει επίσης, ο κ. Λαγουβάρδος, οι εκτεταμένες οροσειρές της Δυτικής Κρήτης, ευνόησαν ακόμα περισσότερο την αστάθεια και την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.
Ο κ.Λαγουβάρδος επεσήμανε ακόμη ότι «η προγνωσιμότητα του φαινομένου ήταν στην περίπτωση αυτή πολύ καλή, δηλαδή από το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή το πρωί, οι προγνωστικοί χάρτες της βροχής έδειχναν την πρωτοφανή ένταση του αναμενόμενου φαινομένου, για τον λόγο αυτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε εκδώσει σχετική προειδοποίηση, τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης».