Το Σωματείο Εργαζομένων, αφού διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία των ΜΑΤ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, μετά την επίσκεψη του αναπλ. υπουργού Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωσε επισημαίνονας: “Ο αναπληρωτής υπουργός όταν υποχρεώθηκε από τους εργαζόμενους να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική του Υπουργείου, προκλητικά ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν βγάζει κόσμο από το σύστημα υγείας άλλα βάζει».
Είπε εν γνώσει του ψέματα, αφού ήδη απολύθηκαν εργαζόμενοι στη φύλαξη, εργαζόμενοι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και μπλοκάκι κ.ά. Ελάχιστες είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ διευρύνεται το πλήθος των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (περίπου 600 συνολικά).
Προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά, συστηματική είναι η εκμετάλλευση της δουλειάς εκατοντάδων νέων παιδιών (η μαγιά των αυριανών συναδέλφων μας). Ο αναπληρωτής υπουργός σκόπιμα προβάλλει ως νέες προσλήψεις τη μετατροπή των εργολαβικών σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ώστε να δείχνει ότι έχει φέρει νέο προσωπικό.
Σε ποιες προσλήψεις αναφέρεται αφού οι διπλοβάρδιες συνεχίζονται, χρωστούνται άδειες στο προσωπικό και οι εργαζόμενοι, πολλές φορές, υποχρεώνονται να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα; Είναι τόση η ισορρόπηση του συστήματος που στο ΠαΓΝΗ (όπως σε όλη την Κρήτη) είναι κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Τα κενά στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι 2.000.
Σύμφωνα με τους κουτσουρεμένους οργανισμούς του 2012, μόνο στο ΠαΓΝΗ οι κενές οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών είναι 645. Είναι κοροϊδία να λέγεται ότι ενισχύθηκε το σύστημα με εργαζόμενους και γιατρούς ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ και ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και να ετοιμάζονται παράλληλα να δουν την πόρτα της εξόδου δεκάδες άλλοι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.
Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Συγκεκριμένα οι κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 300, στη διοικητική 140, στην τεχνική 40 και στην ιατρική 70 ενώ παράλληλα οι συνάδελφοι που λείπουν με μετατάξεις ή σε μακροχρόνιες άδειες είναι 100 άτομα”.
Το Σωματείο προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του.
Υποσχέσεις στα όρια της κοροϊδίας
Εξάλλου, στο υπόμνημα το Σωματείο Εργαζομένων του Βενιζελείου υπενθυμίζει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τι υποσχέθηκε και δεν έκανε. Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Για μια ακόμη φορά σάς εκφράζουμε τις έντονες αντιδράσεις μας για τα εξής:
- Η εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης για τον διοικητικό διαχωρισμό των δύο Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ Γ.Ν. έχει καθυστερήσει υπερβολικά παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις σας για άμεση επίλυση του ζητήματος. Απορίας άξιο επίσης παραμένει το ερώτημα γιατί ενώ κάποια νομοσχέδια κατατίθενται και ψηφίζονται με τη μορφή του κατεπείγοντος, το δικό μας ζήτημα το καθυστερείτε εδώ και χρόνια, επικαλούμενοι διαρκώς νομικά κωλύματα;
- Στις 23.9.2018 το Βενιζέλειο δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα, καθώς η πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις διοικητικές και τεχνικές μας υπηρεσίες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα λειτουργίας, τόσο χωροταξικά όσο και λειτουργικά. Δυστυχώς παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις σας, στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28.9.2018, παρουσία τής Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αλλά και του νοσοκομείου, τέσσερεις μήνες μετά οι υπηρεσίες λειτουργούν ακόμα διαμελισμένες σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μας προβλέψεις ότι δεν θα υπάρξει σωστός συντονισμός και διαχείριση της κρίσης. Το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν σταμάτησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο υπέρμετρο φιλότιμο του προσωπικού και όχι στους σχεδιασμούς επί χάρτου της Διοίκησης.
- Στην εν λόγω συνάντηση επίσης σας αναφέραμε, για μια ακόμη φορά, το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων παρελθόντων ετών, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωσή σας ότι θα το επιλύσετε άμεσα. Μάλιστα επιδείξατε χαρακτηριστική έκπληξη, θεωρώντας ότι το θέμα είχε λυθεί. Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν, 4 μήνες μετά, ότι ακόμη εκκρεμεί, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις σας.
- Οι ελαστικές μορφές εργασίας, τις οποίες πλέον έχετε παγιώσει για την αποτροπή κατάρρευσης του συστήματος Υγείας, επί της ουσίας δεν λύνουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Αντίθετα προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στο προσωπικό και τις υπηρεσίες”.