κατηγορούμενοι στη δίκη Λεμπιδάκη

Έτοιμοι και για άλλες απαγωγές, αν όλα πήγαιναν καλά, ήταν σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη. Και για τους «12» πρότεινε ενοχή, αιτιολογώντας το σκεπτικό της.

Ειδικότερα:

-για τον 44χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας, πρότεινε την ενοχή του για την κατηγορία της αρπαγής (για το χρονικό διάστημα από 10 Αυγούστου έως 2 Οκτωβρίου 2017), για απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης. Για τον 44χρονο ανέφερε ότι ήταν εκείνος που είχε την εν γένει εποπτεία της παρακράτησης του Μιχ. Λεμπιδάκη στο τελευταίο κρησφύγετο. Επιπλέον τον χαρακτήρισε ως «ενδιάμεσο».

-για τον 41χρονο από τη Θεσσαλονίκη, τελευταίο φύλακα, πρότεινε ενοχή για την αρπαγή και την εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή ένταξης.

-για τον 45χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία (επέβαινε στο μοιραίο όχημα που ελέγχθηκε κινούμενο στον ΒΟΑΚ) ενοχή για απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης.

-ομοίως πρότεινε και για τον 23χρονο Σφακιανό, ο οποίος επίσης επέβαινε στο ίδιο όχημα που υποβλήθηκε σε έλεγχο από περιπολικό της Τροχαίας ΒΟΑΚ.

-για τον 47χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «παππού» (ήταν οδηγός του προαναφερόμενου οχήματος) πρότεινε ενοχή για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης και κατοχή πολεμικού τυφεκίου. Ο 47χρονος ήταν ο ιδιοκτήτης του αγροτικού στο οποίο επέβαιναν ο 45χρονος επιχειρηματίας από το Ρέθυμνο και ο 23χρονος Σφακιανός και κατηγορούνται ότι εν κινήσει απέστειλαν μηνύματα διαπραγμάτευσης στην οικογένεια Λεμπιδάκη.

Τους αποδίδεται η 20ή επικοινωνία διαπραγμάτευσης. Επιπλέον στον «παππού» αποδίδεται ο ρόλος του φύλακα-φροντιστή-φρουρού σε τέσσερα κρησφύγετα. Επίσης στο τελευταίο κρησφύγετο, δηλαδή στη μάντρα του 44χρονου, κλήθηκε να πάει προκειμένου να κάνει μπάνιο στον απαχθέντα, προερχόμενος από το μαντρί με τους ψύλλους.

-για τον 61χρονο μεσίτη πρότεινε ενοχή για απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης. Η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο μεσίτης ενήργησε κατόπιν εντολών μέσω του 46χρονου ακτιβιστή και του 44χρονου ιδιοκτήτη της μάντρας. Σε βάρος του υπάρχουν, όπως είπε, άπειρα αποδεικτικά στοιχεία.

-για τον 46χρονο ακτιβιστή, τον αποκαλούμενο «Ευγένιο», πρότεινε ενοχή για αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης και όχι της διεύθυνσης όπως του αποδίδεται. «Δεν αποδείχθηκε διεύθυνση. Η στρατολόγηση αυτή έγινε κατ’ εντολή. Ήταν κατά κάποιο τρόπο σύνδεσμος».

-για τον 40χρονο στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του αποκαλούμενου «Φιλόσοφου», φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, πρότεινε ενοχή για αρπαγή και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης. Ο 40χρονος αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, ωστόσο η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος «δικαιώνει και τον τίτλο του “Φιλόσοφου” όπως φάνηκε μέσα από την απολογία του, δείχνοντας ότι διαθέτει ένα μορφωτικό επίπεδο».

-για τον 39χρονο κρητικής καταγωγής που διαμένει στην Αθήνα και είναι πρώην γαμπρός του 46χρονου στον οποίο αποδίδεται ηγετικός ρόλος, η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης.

-για τον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να έχει ηγετικό ρόλο (διαμένει την τελευταία δεκαετία στην Αθήνα) πρότεινε ενοχή για απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης και διεύθυνσης. «Δεν αποδείχθηκε δυστυχώς η συμμετοχή του σε άλλα στάδια». Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο 46χρονος είναι εκείνος που έκανε  την 1η και την 2η επικοινωνία με την οικογένεια. «Είναι αυτός που έδωσε το στίγμα και έθεσε τους όρους, είναι αυτός που έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Επειδή στο όνομα του 46χρονου δεν έχει καταχωρισθεί καμία τηλεφωνική σύνδεση και συσκευή (όσα χρησιμοποιούσε ήταν «πακιστανικά») η εισαγγελέας σχολίασε: «Είναι ηλίου φαεινότερο τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια. Δεν καταλείπει καμία αμφιβολία ότι είχε αρχηγικό ρόλο». Μάλιστα, επικαλούμενη απόσπασμα της απολογίας του 46χρονου, στην οποία ο κατηγορούμενος ανέφερε «εμένα δεν με έχετε πουθενά», η κ. Δούρου τόνισε: «Μόνο τους αρχηγούς δεν τους έχουν πουθενά. Οι αρχηγοί δεν θα κάνουν την μπακαλοδουλειά. Δεν θα θέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο. Αυτές τις δουλειές τις αναθέτουν σε άλλους».

-για τον αδερφό του 46χρονου, ηλικίας 41 ετών, ο οποίος επίσης διαμένει στην Αθήνα, πρότεινε ενοχή για απλή συνέργεια σε αρπαγή και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης.

-για τον 49χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία (ξάδερφο του τρίτου κατηγορούμενου) πρότεινε ενοχή για απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή συγκρότησης.

 

Πώς είδαν την πρόταση οι δικηγόροι

Τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι συνήγοροι υπεράσπισης με τις αγορεύσεις τους που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, αφού προετοιμαστούν με τη σειρά τους, μετά και τη διεξοδική πρόταση της εισαγγελέως έδρας.

«Για πολλούς από τους κατηγορούμενους η εισαγγελική πρόταση διέπραξε το διυποκειμενικά αδιανόητο, ζήτησε  όχι την ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά την ενοχή μεγάλης έκτασης διαφόρων περιοχών (Πειραιάς, νότια Κρήτη κ.λπ.) και στη συνέχεια όσων κατηγορουμένων βρέθηκαν ή διήλθαν από αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της ερευνώμενης απαγωγής! Επομένως ο καθένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που δεν βρέθηκε ή δεν πέρασε από τις «ένοχες» κατά την εισαγγελική πρόταση περιοχές» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Διονύσης Βέρρας.

Σε σχόλιό του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Γιώργος Στειακάκης δήλωσε: «Η εισαγγελική πρόταση ήταν αναλυτική και εμπεριστατωμένη, ασχέτως αν διαφωνεί κάποιος με τη στερεότητα όλων των συλλογισμών και συμπερασμάτων. Άλλωστε πρόκειται για εισήγηση προς το Δικαστήριο, όπως και οι αγορεύσεις των συνηγόρων που θα ακολουθήσουν, και η τελική κρίση ανήκει στο Δικαστήριο που τα συνεκτιμά και τα αξιολογεί όλα».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης ανέφερε σχετικά με την εισαγγελική πρόταση: «Ήταν μια εξαιρετικά αναλυτική πρόταση, προϊόν επίπονης μελέτης από πλευράς της δικαστικής λειτουργού, ανεξάρτητα του αν συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε,  τόσο σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά όσο και με τους νομικούς χαρακτηρισμούς που προσέδωσε. Οι όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις μας θα προβληθούν κατά το στάδιο των αγορεύσεών μας και ευχόμαστε το Δικαστήριο να εξατομικεύσει τις όποιες ποινικές ευθύνες σε όσους τούς αντιστοιχούν όπως προς τιμήν της έκανε η κ. εισαγγελέας και να μην υιοθετηθεί άκριτα το κατηγορητήριο».