Στοίχημα για το ΤΕΙ Κρήτης είναι η πανεπιστημιοποίησή του να γίνει πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Το παραπάνω αναφέρει στην «Π» ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νίκος Κατσαράκης, ο οποίος τονίζει πως η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής είναι κάτι πολύ θετικό, όχι μόνο για το Ίδρυμα, αλλά για όλη την ανώτατη εκπαίδευση της Κρήτης, αφού το νησί αποκτά ένα τρίτο Πανεπιστήμιο που θα στηριχτεί στο ΤΕΙ Κρήτης, στα γνωστικά αντικείμενα τα οποία θεραπεύει το Ίδρυμα και σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν συμπληρωματικά του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
«Είναι πολύ σημαντικό για μας να προλάβουμε να νομοθετηθεί το πόρισμα της επιτροπής και να είμαστε ως Πανεπιστήμιο στο μηχανογραφικό το 2019, αλλιώς θα έχουμε άλλη μια φουρνιά φοιτητών σε μεταβατικό στάδιο και αυτό δεν είναι φρόνιμο. Είναι σημαντικό όλη η Κρήτη, φορείς, αυτοδιοίκηση, βουλευτές να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες το πόρισμα, που ήδη συντάσσεται, θα έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.
Τα μέλη της επιτροπής καταλήγουν, σχεδόν ομόφωνα, σε πολλά ζητήματα και είναι κοινή γραμμή ότι το ΤΕΙ Κρήτης εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα αναβαθμισμένο Ίδρυμα με νέους καθηγητές, μία δυναμική, και προχωρά πλέον απρόσκοπτα η ένταξή του στον πανεπιστημιακό τομέα.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό» σημειώνει ο κ. Κατσαράκης.
Σε ερώτηση της «Π» τι θα γίνει με τα τμήματα του ΤΕΙ που έχουν συναφές αντικείμενο με τα άλλα δύο Ιδρύματα του νησιού, ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως, για παράδειγμα, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ με το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου, που εδρεύουν και τα δύο στο Ηράκλειο, δεν ταυτίζονται σε καμία περίπτωση, έχουν διαφορετικά προγράμματα σπουδών, το ένα είναι Τμήμα Μηχανικών και το άλλο Επιστήμης.
Όσο αφορά στα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως δεν έχουν συναφές αντικείμενο με του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Σημειώνει πως σε καμία περίπτωση το Ίδρυμα δε θα δεχόταν να γίνουν τροποποιήσεις εις βάρος του, πόσο μάλλον από τη στιγμή που τα άλλα δύο Ιδρύματα δεν προσήλθαν στον διάλογο. Σημειώνει, ακόμα, πως υπάρχουν τομείς, όπως είναι η γεωπονία, όπου δε συναντάμε καμία επικάλυψη.
Το θέμα των επικαλύψεων θα αναλύεται στο πόρισμα που θα κατατεθεί, ήδη η επιτροπή έχει καταλήξει στο ακαδημαϊκό οργανόγραμμα του Ιδρύματος, έχει αξιολογήσει τον ακαδημαϊκό του φάκελο, έχει ασχοληθεί με θέματα έρευνας, διετών σπουδών και άλλα ζητήματα.
Ο κ. Κατσαράκης θεωρεί πως ίσως θα ήταν καλύτερο για την Κρήτη αν προέκυπτε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, κάτι που δεν κατέστη δυνατό αφού το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν θέλησαν να συνεργαστούν. Δεδομένων, όμως, των συνθηκών, οι εξελίξεις είναι θετικές για το νησί, «η Κρήτη αντιμετωπίζει μία κατάσταση που είναι ιδιαίτερα σημαντική, αναδεικνύεται ότι είναι ένας κόμβος ακαδημαϊκός, πολλές άλλες περιφέρειες θα ζήλευαν» αναφέρει.
«Αυτή τη στιγμή η επιτροπή έχει καταλήξει αλλά δεν έχουμε τον νόμο. Πρέπει όλοι, χωρίς παρωπίδες και μικροκομματικά συμφέροντα, να στηρίξουμε το Ίδρυμα γιατί είναι καλό για την Κρήτη» τονίζει και προσθέτει πως «είναι προς όφελος δικό μας, της ανώτατης εκπαίδευσης εδώ και των φοιτητών που δε θα είναι πια δύο ταχυτήτων με πτυχία ΠΕ και ΤΕ».
Σε ερώτηση της «Π» τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλαιών και νέων αποφοίτων, ο κ. Κατσαράκης αναφέρει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα λυθούν στον νόμο. Θα υπάρχει, όμως, διαχωρισμός εκείνων που αποφοίτησαν πριν ή μετά από την πανεπιστημιοποίηση του Ιδρύματος.
Όσο αφορά σε όσους φοιτούν αυτή τη στιγμή σε Τμήματα του ΤΕΙ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να πάρουν αναβαθμισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο με επιπλέον μαθήματα.