Ολα τα καυτά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι
Ολα τα καυτά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι

Η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τουρισμό και πολιτισμό είναι μονόδρομος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έγινε προχθές στο Τυμπάκι υπογράμμισε  την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προέδρευσε  σύσκεψης με εκπροσώπους Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, το Προεδρείο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και Εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Μεσσαράς στην αίθουσα του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, στο πρώην Δημαρχείο Τυμπακίου.

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα έθεσαν στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια σειρά από κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο με έμφαση στα τοπικά προϊόντα, τα επίπεδα παραγωγής και τις προοπτικές που υπάρχουν στις αγορές. Οι υπέρογκοι φόροι και εισφορές, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, η μη καταβολή αποζημιώσεων, καθώς και η ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, αποτελούν τα βασικά αιτήματα των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής.

Κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν ακόμα η δημιουργία έργων υποδομής, τα οποία είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν για να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, το οποίο οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα διεκδικούν τονίζοντας ότι είναι μια σπουδαία αναπτυξιακή παρέμβαση, η οποία εφόσον υλοποιηθεί, μπορεί να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις μιας κατακόρυφης ανάπτυξης του κλάδου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης ζήτησε να στηριχθούν έμπρακτα οι συνεταιρισμοί και να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς, ενώ η κ. Θεανώ Βρέντζου σημείωσε:  «όραμά μας είναι να γίνει η Κρήτη βιολογικό νησί για να μπορεί να ζει καθένας αξιοπρεπώς».

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των αγροτών και των φορέων για τα οποία τόνισε ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί, αλλά, όπως είπε, η ΝΔ  είναι σε θέση να δώσει σύντομα λύσεις. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του στις επόμενες εκλογές θα είναι Κυβέρνηση. Όπως είπε: «γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά έχουμε τις ικανότητες να τα καταφέρουμε. Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει έντιμη συνεργασία όλων των φορέων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι το κόμμα του μπορεί να δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις  για την αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων και της προστιθέμενης αξίας τους. Σημείωσε ακόμα ότι για τον ίδιο είναι μονόδρομος η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τουρισμό και πολιτισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στη φορολογία, τόνισε ότι οι αυξήσεις δημιουργούν φοροδιαφυγή και ανεργία. Η εργασία τότε παύει να αποτελεί κίνητρο κι ενισχύει τη μαύρη εργασία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «να κρατήσετε τη δέσμευση μου για μείωση της φορολογίας, μείωση ΕΝΦΙΑ κατα 30% σε βάθος διετίας, μείωση της φορολογία 29-20% επιχειρήσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο τη στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, με 10% φορολογικό συντελεστή. Όπως είπε: «τα συνεργατικά σχήματα θα πρέπει να εισάγουν την καινοτομία και την εκπαίδευση. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση της νέας γενιάς των αγροτών και την επανεκπαίδευση των παλαιότερων».