Η πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, στην Αθήνα, την ημέρα ακριβώς που η σκοπιανή Βουλή υπερψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει εναργέστατα το αμέριστο ενδιαφέρον -την αγωνία, θα λέγαμε- της Δύσης και των ισχυρών της Ευρώπης για την υπερψήφισή της  ΚΑΙ από τα δυο Κοινοβούλια, Ελλάδας και Σκοπίων.

Δεν ήλθε χειμωνιάτικα στη χώρα μας η κα Μέρκελ επειδή μας αγαπά. Αντίθετα, ήταν και είναι γνωστή η αποστροφή της εναντι των Ελλήνων, καθώς ήταν η ίδια, που, πριν από δυο μόλις χρόνια, αποκαλούσε συλλήβδην τους Έλληνες “τεμπέληδες”!

Ήταν ή ίδια, που, μαζί με τον -πανίσχυρο τότε- Υπουργό της επί των Οικονομικών, συζητούσαν φανερά και σοβαρά το GREXITως τη μόνη λύση για να σωθεί η Ευρώπη (!) και που, επί Πρωθυπουργίας της, η γερμανική Ευρώπη και το Δ.Ν.Τ. φόρτωσαν τους Έλληνες με τέσσερα μνημόνια, μετέτρεψαν τη χώρα μας σε προτεκτοράτο τους, κατέστησαν τους Έλληνες είλωτες και δεσμώτες τους και δέσμευσαν ολόκληρο τον πλούτο της Ελλάδας (υπέργειο, υπόγειο και υποθαλάσσιο) για την επόμενη εκατονταετία.

Δεν έφθασε στη χώρα μας μέσα στο καταχείμωνο για να μας παρακαλέσει και να μας καλοπιάσει. Έφθασε σαν αφέντισσα για να υποδείξει τι θα κάνουμε και να δώσει εντολές στους υπηκόους της! Εν είδει διαγγέλματος απευθύνθηκε στους Έλληνες και την Αντιπολίτευση, στη συνέντευξη που έδωσαν με τον πρωθυπουργό, και έκανε σε όλους μας μαθήματα “εθνικού συμφέροντος” (!) λέγοντάς μας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή και πρέπει να ψηφισθεί απ’ τη Βουλή, “γιατί είναι θέμα εθνικό για την Ελλάδα”! Θεώρησε, δηλαδή, τους Έλληνες ανίκανους ν’ αντιληφθούν το πραγματικό εθνικό συμφέρον τους και ήλθε να μας το επιβάλλει!

Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης, άλλωστε, αριστερός πολιτικός ο ίδιος, που πρωτοστατούσε άλλοτε στα συλλαλητήρια και ξεσήκωνε τον κόσμο -το 2015, έτος εκλογών- με τα επαναστατικά τσιτάτα του (“go back, Κα Μέρκελ”, “go back, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης” και άλλα, εξίσου ηχηρά, παρόμοια), μόλις λίγους μήνες αργότερα πάτησε το πόδι του ως πρωθυπουργός, πλέον, στο Βερολίνο, μεταβλήθηκε σ’ έναν καλό και επιστήθιο φίλο της Γερμανίας, όπως τού υπενθύμισε προχθές -και τον συνεχάρη γι’ αυτό- η κυρία Καγκελάριος, ενώ τού εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη της για τη θετική στάση που τήρησαν εξαρχής ο ίδιος και το κόμμα του στο θέμα των Σκοπίων!

Η Γερμανίδα πρωθυπουργός, με την άφιξή της, επέβαλε στην Ελλάδα τις εντολές των ισχυρών της Ε.Ε. και των Διεθνών Οργανισμών για την ψήφιση από τη Βουλή αυτής της Συμφωνίας. Οι Έλληνες, οι ηγεσίες μας -πολιτειακή και πολιτική- την υποδέχθηκαν όπως επιβάλλουν τα διεθνή θέσμια και η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία!

Η ίδια, όμως, αν και εύχαρις αποδέκτης των φιλικών ελληνικών αισθημάτων, επέμεινε, με την ηχηρά σιωπή της (!), στη σταθερή άρνηση της Γερμανίας να μας καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις απ’ τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επισήμως επανέφεραν το αίτημα αυτό! Είπαμε, όμως, η κυρία Καγκελάριος επισκεύθηκε την Ελλάδα σαν αφέντισσα, για να δώσει τις εντολές στους υπηκόους της και όχι για να παραχωρήσει τίποτα σ’ αυτούς. Η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι “φίλοι” και εταίροι μας τα θέλουν όλα, μονά – ζυγά, δικά τους!

Μπορεί με το ταξίδι της αυτό να επιτέλεσε τη αποστολή της, να έδωσε τις “συμβουλές και υποδείξεις” τής “φίλης” Γερμανίας στον πειθήνιο πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του. Μπορεί να γεύθηκε την πλουσιοπάροχη ελληνική φιλοξενία και να απήλθε έμπλεως ευτυχίας για το επιτυχές ταξίδι της και (από) τις δουλικές υποκλίσεις που της επεφύλαξαν Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός στο διήμερο της παραμονής της στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες, όμως, είμαστε περήφανος λαός. Δεν είμαστε υποτελείς, δεν είμαστε ραγιάδες ούτε της Γερμανίας, ούτε των λοιπών εταίρων μας στην Ενωμένη Ευρώπη, ούτε και θα δεχθούμε ποτέ τετελεσμένα. Καλά θα κάνουν, λοιπόν, να το αντιληφθούν αυτό και να το χωνέψουν, τόσο οι απανταχού άσπονδοι «φίλοι μας», όσο και οι σημερινοί κυβιστητήρες κυβερνητικοί ταγοί μας!

 

*Ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης είναι δικηγόρος ε.τ.