ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΕΡΚΕΛ

Χωρίς… τσάι, αλλά με πολλή συμπάθεια πραγματοποιήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την κοινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υπεραμυνθεί των προσπαθειών της κυβέρνησής του και να καρπωθεί αποκλειστικά την έξοδο της χώρας από την εποχή των Μνημονίων. Αναφέρθηκε επίσης  στη διόγκωση του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό, την Τουρκία και το Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να ικανοποιήσει κι ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο, αναφέρθηκε χωρίς όμως να ζητήσει κάτι, στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε από την πλευρά της για μια κατ’ αρχήν δύσκολη συνεργασία μεταξύ εκείνης και του Αλέξη Τσίπρα, η οποία εξελίχθηκε όμως πολύ ομαλά, μόλις ο πρωθυπουργός δέχθηκε πρόθυμα να συμπλεύσει με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εξεύρεση όπως είπε της λύσης στο θέμα των Σκοπίων, για να τονίσει πως το όνομα Βόρεια Μακεδονία έρχεται να δώσει λύσεις και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΕΡΚΕΛ

Σε ερώτηση πάντως δημοσιογράφου για το αν υπήρξε συνδιαλλαγή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να του παρέχει οικονομικές ελαφρύνσεις, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση.

«Η Μέρκελ έρχεται σε μια Ελλάδα διαφορετική, θέλω να πιστεύω, από αυτήν της προηγούμενης επίσκεψής της» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει:

«Ο Ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά από μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα για τους πολίτες, ορισμένα ήταν άδικα.

Σήμερα βγαίνουμε από την κρίση με πληγές, αφήνουμε πίσω την εποχή των ελλειμμάτων και είμαστε πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν τη συναίνεση των πολιτών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις με την γερμανίδα καγκελάριο μετά το τέλος της συνάντησής  τους».

Σε σχέση με τα λοιπά θέματα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε:  «Επισήμανα στην καγκελάριο το πρόβλημα της διόγκωσης του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον ρόλο που έχουν στο φαινόμενο αυτό οι οικονομικές πολιτικές.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το πρόγραμμα, το μεταναστευτικό. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχουν η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι μοντέλο για μελλοντικές συμφωνίες».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε τις δηλώσεις της, αναφέροντας ότι την πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο τα πάντα ήταν διαφορετικά και ότι αναζητούνταν ένα κοινό σημείο αναφοράς για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

«Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας» υποστήριξε η καγκελάριος για να προσθέσει:

«Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Η ανεργία μειώθηκε, αλλά η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ακόμα πολύ υψηλή. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να είμαστε η τιμώμενη χώρα στη μεγάλη εμπορική έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ας μην ξεχνάμε τα 4.000.000 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών μόνο φέτος στην Ελλάδα. Στηρίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία»