συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου

Με τον πρωθυπουργό και τα στελέχη του να υποστηρίζουν πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη του και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να διαμηνύει πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι έτοιμοι να φύγουν από την κυβέρνηση, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξ;hς του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σήμερα θα ζητήσει από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να μην γίνει σύμμαχος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα λοιπά κόμματα που Τσίπρας και Καμμένος «έχουν πολεμήσει». Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα εκτίμησε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρά τα όσα δηλώνει δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη του και θα επιλέξει να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό, στηρίζοντας τους πολιτικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην αποχωρήσει το κόμμα του – ή τουλάχιστον όσα στελέχη έχουν απομείνει να τον στηρίζουν- από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί και στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, στο πλαίσιο του οποίου ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως είναι η τελευταία φορά που παραβρίσκεται σε αυτό ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM, ανέφερε πως μόλις έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποχωρήσουν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Κατσίκης τόνισε επίσης ότι εφόσον φέρει πρόταση εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν. Οι δηλώσεις Κατσίκη έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς εκτιμάται ότι ο βουλευτής γνωρίζει πολύ καλά τις κινήσεις Καμμένου.

Στο μεταξύ, πηγές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστηρίζουν πως τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Κώστας Κατσίκης οδηγούν την κατάσταση στα άκρα, επειδή γνωρίζουν πως στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελέγξει περισσότερους από 150 βουλευτές και άρα δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Πάνος Καμμένος δεν θα φθάσει στις κόκκινες γραμμές του, εφόσον ο πρωθυπουργός του διασφαλίσει δύο προϋποθέσεις:

Η μία σχετίζεται με την απομάκρυνση όλων των μελών της ομάδας του από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη θέλησή τους και η δεύτερη, με το να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών τον Μάρτιο στη Βουλή όπως αρχικά είχε δεσμευθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να έχει πρόβλημα στο να απομακρύνει τα στελέχη του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα, έχει όμως σοβαρό πρόβλημα στο να καθυστερήσει να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή. Με βάση τις ενδείξεις, το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι προδιαγεγραμμένο.

Όπως υποστήριζαν ωστό σο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας χθες, από αυτή τη συγκυβέρνηση οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα τίποτα, οπότε δεν θα είναι έκπληξη μια συνθήκη στην οποία Καμμένος και Τσίπρας θα συμφιλιωθούν για να κρατήσουν τις καρέκλες τους.