“Πράσινο φως” για τη μεγάλη επένδυση

Με την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης προχωρά και επίσημα η μεγαλύτερη δρομολογημένη επένδυση της χώρας, υπό την κωδική ονομασία «Elounda Hills» που αναμένεται να υλοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

Όπως έχει γράψει αναλυτικά η «Π» παρουσιάζοντας το πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για το «Elounda Hills», η επένδυση θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς κατοικίες, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, κοινόχρηστους χώρους, μέχρι και … δάσος. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος, που για πρώτη φορά στα χρονικά των ιδιωτικών επενδύσεων στην Κρήτη, η επένδυση υποστηρίχθηκε από τον ίδιο τον γενικό διευθυντή Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναπολέοντα Αυγουστή, ο οποίος και υλοποίησε την παρουσίαση του έργου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την επένδυση εκφράζοντας θετική γνώμη για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης.

Στις αναφορές που πραγματοποίησε για το έργο ο περιφερειάρχης Κρήτης, τόνισε πως πρόκειται για μια ποιοτική επένδυση που έχει ανάγκη το νησί και θα μπορέσει να δώσει ανάπτυξη, απασχόληση, αλλά και κοινωνική συνοχή.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τελική τοποθέτηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, ο οποίος και υποστήριξε πως η επένδυση στηρίζει την ανάπτυξη του νησιού, αλλά και συμβάλει στην προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού αποθέματος και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Και από την αντιπολίτευση όμως εκφράστηκαν θετικές γνώμες σε σχέση με το εγχείρημα, αφού ο νέος υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, μίλησε για μια σημαντική επένδυση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Ο κ. Μαρκογιαννάκης έθεσε επίσης το ζήτημα ανάπτυξης της Κρήτης και στο νότιο τμήμα της, εκτός από την ανάπτυξη στον βορρά.

Και ο Μιχάλης Κλάδος από την πλευρά της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας» μίλησε για μια σημαντική επένδυση, για την οποία ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής.  Αντίθετος στην επένδυση δήλωσε ο Στέλιος Ορφανός, τονίζοντας πως φορέας της ανάπτυξης οφείλει να είναι ο λαός ο οποίος και πρέπει να απολαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά.

Η θέση της «Ανυπότακτης Κρήτης» και του Γιώργου Πιαγκαλάκη ήταν πως η επένδυση είναι μια τεράστια επένδυση που ξεφεύγει από οποιοδήποτε έλεγχο και αφήνει ανεξέλεγκτη εντελώς την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κριτσωτάκης υποστήριξε πως η ανάπτυξη μιας τέτοιας επένδυσης θα είναι καταστροφική, καθώς το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο θα επιβαρύνει σημαντικά το πρόβλημα υδροδότησης της ανατολικής Κρήτης, όπως επίσης και το περιβάλλον συνολικότερα. Ο κ. Κριτσωτάκης υποστήριξε ακόμα ότι τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια είναι που οδήγησαν στην κρίση, όποτε και πρέπει να απομακρυνθούμε συνολικά από αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, η ολοκλήρωσή της αναμένεται μέσα σε οχτώ χρόνια από την έναρξη των εργασιών, ενώ η χρηματοδότησή της θα γίνει από ιδία κεφάλαια των εταίρων και τραπεζικό δανεισμό της τάξεως του 45 % – 55 %. Η επένδυση αναπτύσσεται από την κοινοπραξία Mirum Hellas, με επικεφαλής τον Ρώσο επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Η επένδυση θα αναπτυχθεί εντός των ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου στην περιοχή Πλευρά, έκτασης 768.673,73 τετραγωνικών μέτρων. Από αυτά, σχεδόν 700 στρέμματα αφορούν δημιουργία ιδιοκτησιών της Mirum Hellas, πάνω από 53 στρέμματα αφορούν δασική έκταση εντός της επένδυσης και 20 στρέμματα ειδικά διαμορφωμένη παραλία.Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα που έχει κατατεθεί, στην επένδυση περιλαμβάνονται ζώνη ανάπτυξης παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, περιοχή παραλίας, με μαρίνα και παράκτιο μέτωπο και δασικές περιοχές.

Έτοιμος και αισιόδοξος δηλώνει ο Στ. Αρναουτάκης

Έτοιμος για το 2019 αλλά και για τις αυτοδιοίκητες εκλογές του Μάϊου εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο εισήγησης του στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το 2018.  Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να εκτοξεύσει το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων από τα 10 στα 70 εκατομμύρια, διευκρινίζοντας πως οι διεκδικήσεις δεν σταματούν ποτέ.

«Διεκδικούμε συνεχώς πόρους και από τις δημόσιες επενδύσεις και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από άλλα επενδυτικά προγράμματα» δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, τονίζοντας πως η Κρήτη ενωμένη μπορεί να καταφέρει ακόμα περισσότερα.  Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να τονίσει πως το 2018 κλείνει χωρίς να υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα και καμία οφειλή από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ παράλληλα υπάρχει ένας αναλυτικός και πλήρης σχεδιασμός για το 2019.  Έντονες αναφορές έκανε ο Σταύρος Αρναουτάκης και σε όλα τα δημόσια έργα της Κρήτης, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην υλοποίηση του βόρειου οδικού άξονα. Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε για πολλοστή φορά να επαναλάβει πως αν οι αρμοδιότητες για τον ΒΟΑΚ δεν ανήκαν στο Υπουργείο αλλά στην Περιφέρεια, θα είχαν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες, θα υπήρχαν όλες οι απαραίτητες μελέτες και το έργο θα προχωρούσε κανονικά χωρίς καμία σκιά.  Αναφορές έγιναν ακόμα στην οδική ασφάλεια ολόκληρης της Κρήτης, με την επισήμανση ότι πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή η κατακύρωση των εργολάβων για τις παρεμβάσεις που αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε 452 επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου και που θα αγγίξουν συνολικά τα 35 εκατομμύρια ευρώ.  Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε επίσης στα έργα που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Κρήτη και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ανακοινώθηκε επίσης η έγκριση περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ηρακλείου.

Πού διαφωνεί το ΤΕΕ/ΤΑΚ με το έργο στην Ελούντα

Σε τέσσερις κύριους άξονες στηρίζει  τις ενστάσεις του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, παράρτημα Ανατολικής Κρήτης αναφορικά με την επένδυση του “Elounda Hills”.

Σε ένα μακροσκελέστατο κείμενό του, το ΤΕΕ / ΤΑΚ αναφέρει ως κύριες ενστάσεις του την αλλαγή των πολεοδομικών διατάξεων της συγκεκριμένης έκτασης, την απουσία χωροταξίας στο σύνολο της έκτασης, την έλλειψη σεβασμού στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της έκτασης, αλλά την απουσία δημόσιου χώρου και ελεύθερης χρήσης από τους δημότες.

Όπως αναφέρει στο κείμενό του το Τεχνικό Επιμελητήριο, για την υλοποίηση της επένδυσης χρειάζεται τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής και αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο επίσης προτείνει τη δημιουργία διαφορετικών ζωνών εντός της επένδυσης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του οικοπέδου με σκοπό να προσδοθεί η αίσθηση χωροταξίας ως προς τη διαφοροποίηση των χρήσεων.

Το ΤΕΕ διαπιστώνει ακόμα ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα αλλοιώσουν τελείως τα χαρακτηριστικά της περιοχής, επισημαίνοντας πως αντίστοιχες λογικές ανάπτυξης έχουν αποτύχει παταγωδώς στο παράκτιο μέτωπο της Ισπανίας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο τονίζει ακόμα ότι παρά το γεγονός ότι το 50 % των εκτάσεων θα αποτελούν κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, αυτοί δεν θα είναι ελεύθεροι προς το κοινό, αλλά θα διαχειρίζονται από την εταιρεία και θα υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση τόσο σε αυτούς, όσο και στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.  «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η διαδικασία αδειοδότησης η οποία ακολουθεί τα οριζόμενα του νόμου 3894 / 2010 «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» (γνωστός ως νόμος Fasttraack) οδηγεί εξ ορισμού σε καταστρατήγηση κάθε χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού» αναφέρεται καταληκτικά στο κείμενο του Τεχνικού Επιμελητηρίου όπου και προστίθεται:  «Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την παραπάνω αδειοδότηση, η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και η διαβούλευση της μελέτης έγινε μόνο για 16 μέρες (11 με 27 Δεκεμβρίου) όπου μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εορτές και αργίες δημιουργώντας ασφυκτικά περιθώρια για ουσιαστική εμβάθυνση στη μελέτη από τους φορείς και πολίτες και άρα ουσιαστική διαβούλευση».