“Ήταν πολύ οδυνηρές οι μέρες που περάσαμε” κατέθεσε η Κατίνα - Άννα Λεμπιδάκη
“Ήταν πολύ οδυνηρές οι μέρες που περάσαμε” κατέθεσε η Κατίνα - Άννα Λεμπιδάκη

Μπορεί να κατέβαλε προσπάθεια να αποφύγει τους συναισθηματισμούς, όμως υπήρξαν στιγμές που κάτι τέτοιο ήταν πέρα από τις δυνάμεις της. Δεν παύει να είναι η μητέρα του ανθρώπου που επί έξι μήνες κρατούνταν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς να ξέρει τι τους ξημερώνει το αύριο. Υπήρξαν στιγμές που τα μάτια της Κατίνας-Άννας Λεμπιδάκη βούρκωσαν στη διάρκεια της κατάθεσής της.

Με φωνή «σπασμένη» από την συναισθηματική φόρτιση περιέγραψε στο δικαστήριο τον γολγοθά που βίωσε η ίδια και η οικογένειά τους διαρκούσης της απαγωγής. «Καμία μάνα να μην ζήσει αυτό που έζησα.

Καμία οικογένεια να μην βιώσει αυτό που βιώσαμε. Ζήσαμε έξι εφιαλτικούς μήνες, χωρίς να ξέρουμε αν ζούσε, τι βίωνε, πώς το βίωνε. Είμαι μάνα και αυτοί οι μήνες δεν θέλω να έρχονται καθόλου στο μυαλό μου».

Η μητέρα του Μιχ. Λεμπιδάκη τόνισε ότι ως οικογένεια έχουν αποφασίσει να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους. «Δεν ρώτησα προσωπικά το παιδί μου για όσα πέρασε». Ο πόνος της, όσο και αν προσπαθεί να τον «πνίξει» μέσα στο ακροατήριο, αποτυπώνεται στην περιγραφή της: «Ήταν δεμένος έξι μήνες με ένα μέτρο αλυσίδα.

Όταν τον είδα νόμιζα ότι ήταν βαριά άρρωστος από το κίτρινο χρώμα που είχε. Ήταν σε άθλια κατάσταση, αξύριστος, με μαλλιά μακριά, αδύνατος, έχασε 17 κιλά από την αγωνία και το άγχος του».

Η κ. Λεμπιδάκη περιέγραψε και το μαρτύριο που έζησαν οικογενειακώς στις 45 ημέρες που οι απαγωγείς διέκοψαν κάθε επικοινωνία με την οικογένεια ως μέσο ασφυκτικής πίεσης. «Ήταν πολύ σκληρό. Ήταν οδυνηρές ημέρες. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου φοβόμουν για τη ζωή του».

Στις ερωτήσεις της έδρας αν υποψιάζονται ποιος από το περιβάλλον τους (και το εργασιακό) μπορεί να παρείχε τις κρίσιμες πληροφορίες στους απαγωγείς, απάντησε ότι δεν μπορεί να υποψιαστεί κανένα ενώ επισήμανε ότι η ίδια δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Στην αναφορά της μητέρας ότι αναμένουν από το σεβαστό δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη, η πρόεδρος σχολίασε: «Και τα δύο παιδιά σας είναι πανέξυπνα, με ιδιαίτερη ευφυία. Αν δεν βοηθήσετε εσείς πώς θα καταλήξει το δικαστήριο;». Μάλιστα η πρόεδρος ρώτησε την μάρτυρα αν έχουν δεχτεί απειλές από την έναρξη της δίκης με την μητέρα να απαντάει: «Όχι δεν έχουμε δεχθεί».

Η κ. Λεμπιδάκη είναι μία ευγενική φυσιογνωμία και σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης της κράτησε ήπιους τόνους. Υπήρξε όμως μία στιγμή που σε έκανε να νιώσεις ότι η οργή κοχλάζει μέσα της. Μία… κεκαλυμμένη μητέρα-λέαινα για την προστασία του παιδιού της.

Το ύφος της έγινε κοφτό και η φωνή της πιο δυνατή στις ερωτήσεις συνηγόρου υπεράσπισης που προσπαθούσε να αποσπάσει από τη μάρτυρα έναν θετικό λόγο για την «καλή συμπεριφορά» κάποιων εκ «φροντιστών» του απαχθέντος. «Για ανθρώπους που δέχθηκαν να φυλάνε έναν άνθρωπο έξι μήνες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, με ένα μέτρο αλυσίδα, περιμένετε εγώ σαν μάνα να πω ότι του φέρθηκαν καλά; Εγώ δεν θα το πω!».

 

Διαβάστε τα αναλυτικά ρεπορτάζ: