η δίκη της απαγωγής Λεμπιδάκη

Σχετικά με το πώς περνούσε τον χρόνο του, δεν είχε και πολλές επιλογές: Κάποιες εφημερίδες, ειδήσεις στην τηλεόραση (αν λειτουργούσε η συσκευή στα διαφορετικά κρησφύγετα) και κάποια βιβλία που ζητούσε να του αγοράσουν. Το πρώτο βιβλίο που ζήτησε να του φέρουν ήταν το «Εμφύλια πάθη: 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο».

Άλλες φορές πάλι έπαιζε τάβλι με τον «τσιγαράκια», όπως τον αποκαλούσε-διευκρίνισε ότι δεν βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων-ή έπαιζε ξερή με τον 46χρονο ακτιβιστή από τον Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «Ευγένιο», ο οποίος τον νικούσε, όπως ανέφερε κατ’ επανάληψη. Υπήρχαν και φορές που συζητούσε με τους «φροντιστές» περί ανέμων και υδάτων, όπως για παράδειγμα με τον αποκαλούμενο «φιλόσοφο», τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν μορφωμένο άνθρωπο.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης υποστήριξε ότι η συμπεριφορά όλων απέναντί του ήταν ανθρώπινη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο κατηγορούμενους, στον 47χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, τον οποίο αποκαλούσε «παππού», επειδή πίστευε ότι ήταν 65 ετών, και στον 46χρονο ακτιβιστή από το Ρέθυμνο, τον «Ευγένιο»: «Σε δύσκολες στιγμές για μένα, μου κράτησαν το χέρι, για να με παρηγορήσουν» είπε.

Ο επιχειρηματίας θέλησε να πει κάποια πράγματα μόνο για όσους κατηγορούμενους ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στην απαγωγή, στηριζόμενος ακριβώς στην ομολογία τους. Για τους υπόλοιπους δεν είπε κουβέντα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να τους αναγνωρίσει και δεν θέλει να κάνει εικασίες. «

Δεν είμαι σε θέση να πω για κανέναν άνθρωπο ότι εντόπισα την παρουσία του» είπε χαρακτηριστικά.  Για τον 44χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας ανέφερε ότι διαρκούσης της απαγωγής ο κατηγορούμενος τού είχε εξομολογηθεί ότι δεν είναι μέλος του κυκλώματος και ότι ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή τον εκβίαζαν. «Μου είπε ότι είχε κάνει κάτι στο παρελθόν, το οποίο θα τον ντρόπιαζε στην κοινωνία». Ευχήθηκε πάντως να βρει τη δύναμη να το αποκαλύψει στην απολογία του.

Παραδέχτηκε ακόμα ότι παραμονές της απελευθέρωσής του από την Αστυνομία ο 44χρονος του πρότεινε να κάνει τον άρρωστο, καθώς φοβόταν ότι θα τον μετακινήσουν σε άλλο κρησφύγετο επειδή οι διαπραγματεύσεις ήταν αδιέξοδες. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι του είχε εμπιστευτεί μία επιστολή να την ταχυδρομήσει στην οικογένειά του.

Για τον τελευταίο «φύλακα-φροντιστή» που συνελήφθη στη μάντρα, ανέφερε ότι έδειχνε φοβισμένος για να μην συλληφθεί. Παραδέχτηκε ότι του είχε προτείνει χρήματα για να τον βοηθήσει, αλλά ο «φύλακας» δεν δέχτηκε επειδή φοβόταν.  Για τον 47χρονο «παππού» υποστήριξε ότι εντοπίζει την παρουσία του σε τέσσερα κρησφύγετα. Μάλιστα την 1η Απριλίου, τα πρώτα 24ωρα της αρπαγής,  εμφανίστηκε ενώπιόν του ως «φροντιστής».

«Είχε την ευγένεια να έρχεται σε δύσκολες στιγμές για μένα και να με βοηθάει με τον τρόπο του». Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «ακολουθούσε κατά γράμμα, περισσότερο και από άλλους, εντολές και οδηγίες».  Για τον 61χρονο μεσίτη, τον μεγαλύτερο σε ηλικία κατηγορούμενο, ο Μιχ. Λεμπιδάκης δεν είπε και πολλά καθώς δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει αν ο κατηγορούμενος ήταν ο αποκαλούμενος «Άκης», ο δεύτερος διαπραγματευτής που εμφανίστηκε ενώπιόν του μετά τον πρώτο, με την κωδική ονομασία «ΑΒ». Μάλιστα αποδέχτηκε τη συγγνώμη του, όπως τη μετέφερε για λογαριασμό του ο συνήγορος υπεράσπισης.

Τέλος, για τον 46χρονο ακτιβιστή, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η «Π», του απέστειλε μέσα από τη φυλακή επιστολή με μαντινάδα, ο Μιχ. Λεμπιδάκης αναγνώρισε ότι είχε αναπτυχθεί μία συμπάθεια μεταξύ τους από την αρχή κιόλας της ομηρείας του  στο πρώτο κρησφύγετο.

Από τις 6 Μαΐου τον ξαναείδε στις 11 Αυγούστου στο τελευταίο κρησφύγετο της μάντρας. Παραδέχτηκε ότι χάρηκε πολύ που τον ξαναείδε υπό την έννοια ότι είχε αναπτυχθεί μία οικειότητα και ήξερε ότι δεν θα πάθαινε κακό. Επιβεβαίωσε επίσης ότι πράγματι ήθελε στο τέλος να βοηθήσει να τελειώσει η ιστορία χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.

Ο 54χρονος επιχειρηματίας περιέγραψε λεπτομερώς τους χώρους όπου βρέθηκε στο διάστημα της 6μηνης κράτησης του, επέμεινε όμως ότι δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει άτομα, αφενός γιατί δεν έβλεπε τα πρόσωπά τους και αφετέρου επειδή μιλούσαν χαμηλόφωνα. Πολλές φορές η έδρα διατύπωσε τις ενστάσεις της και φάνηκε να διατηρεί επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι ο Μιχ. Λεμπιδάκης είναι σε θέση να αναγνωρίσει κάποια πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά στον 40χρονο κατηγορούμενο, στον οποίο αποδίδεται ότι είχε τον ρόλο του προ-τελευταίου φύλακα, του αποκαλούμενου «φιλόσοφου», ζητήθηκε να σηκωθεί όρθιος και να μιλήσει, ώστε ο επιχειρηματίας να ακούσει τη φωνή του και να δει ξεκάθαρα τον σωματότυπό του. «Ο «φιλόσοφος» ήταν πιο νέος, πιο αδύνατος και γυμνασμένος» είπε. Όσο για τη φωνή του, δεν έδειξε να την αναγνωρίζει, έστω και με αυτόν τον πρόχειρο τρόπο.

 

Διαβάστε όλα τα αναλυτικά ρεπορτάζ από την κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη: