Ο Ηρακλειώτης μαθητής Θωμάς Ρογδάκης ... προστάτης του διαδικτύου
Ο Θωμάς Ρογδάκης θέλει να προστατεύσει τους χρήστες του διαδικτύου από τους κινδύνους του

Σε λίγα χρόνια φαντάζεται τον εαυτό του δημιουργό ιστοσελίδων αλλά και προστάτη των χρηστών του διαδικτύου από τους κινδύνους που κρύβει ο ψηφιακός κόσμος. Ο μαθητής της Β΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου Θωμάς Ρογδάκης ήταν μέλος της ομάδας νέων που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας «European Cyber Security Challenge 2018», ο οποίος διεξήχθη στο Λονδίνο.

Η χώρα μας κατέκτησε την πέμπτη θέση, νικήτρια αναδείχθηκε η Γερμανία, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Γαλλία και στην τρίτη η Αγγλία. Η δεκαμελής ελληνική ομάδα συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στην κατηγορία του διαγωνισμού που αφορούσε στην ευρύτητα των γνώσεών της σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Η ελληνική ομάδα επίσης έλυσε πρώτη με επιτυχία όλες τις ασκήσεις που αφορούσαν την κατηγορία διαδικτυακής ασφάλειας (web security).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 17 ομάδες ηλικίας 15 με 25 ετών από όλη την Ευρώπη. Ο διαγωνισμός, που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security), υποστηρίζεται στην Ελλάδα από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής.

Την αμιγώς ανδρική ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι Στράτος Καπλανέλης, Πέτρος Μάντος, Παύλος Κολιός, Αναστάσης Τσιμπούκης, Δήμος Πούπος, Νίκος Μουρούσιας, Γιώργος Τσεκαλάς, Νίκος Βανταλιάντς, Νικόλας Καμαρινάκης και Θωμάς Ρογδάκης.

Από μικρός… χάκερ

Ο Θωμάς Ρογδάκης αναφέρει στην «Π» πως οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να παραβιάσουν κάποια συστήματα, να βρουν ένα κείμενο με το κωδικό όνομα «σημαία» προκειμένου να συγκεντρώσουν κάποιους πόντους. Ο διαγωνισμός έγινε το διάστημα από 15 ως 17 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Είχε προηγηθεί μία προκριματική φάση προκειμένου να προκύψουν τα άτομα που θα συστήσουν την ελληνική αποστολή, στην οποία και διακρίθηκε ο Θωμάς, ο μόνος από την Κρήτη. Ο μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ ασχολείται από μικρός με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, του αρέσει να δημιουργεί ιστοσελίδες ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ασφάλεια του διαδικτύου.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, θα ήθελε να ανοίξει μία εταιρεία με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Ο μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου συμμετείχε στην ελληνική αποστολή, που κατέκτησε την πέμπτη θέση στο διαγωνισμό για την κυβερνοασφάλεια
Ο μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου συμμετείχε στην ελληνική αποστολή, που κατέκτησε την πέμπτη θέση στο διαγωνισμό για την κυβερνοασφάλεια

Η διάκριση

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Χρήστος Ξενάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, το οποίο φέρει την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής, αναφέρει πως «η παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα νέα ταλαντούχα παιδιά της ομάδας αλλά και οι προπονητές, καθώς και όλη η ομάδα υποστήριξης, έβαλαν φέτος τα δυνατά τους και απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν με στόχο τη συγκομιδή εμπειριών και γνώσεων από έναν διεθνή διαγωνισμό όπως το ECSC».

Το 1ο ΕΠΑΛ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «θα θέλαμε να συγχαρούμε τον μαθητή Ρογδάκη Θωμά, της Β’ τάξης του τομέα πληροφορικής  του σχολείου μας, για την κατάκτηση της 5ης θέσης με την εθνική ομάδα, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό  Κυβερνοασφάλειας 2018 που έγινε στο Λονδίνο  από 15-18 Οκτωβρίου και διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA). Καθηγητές και μαθητές είμαστε περήφανοι που ένας μαθητής μας διακρίθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο και του ευχόμαστε ακόμα περισσότερες επιτυχίες».

Τονίζει, ακόμα, ότι «για τη σημαντική αυτή επιτυχία του  το σχολείο μας αποφάσισε όχι μόνο να τον τιμήσει με ειδικό έπαινο αλλά και να του προσφέρει ένα ταξίδι σε όποια από τις χώρες Ιταλία, Αγγλία, Ρουμανία και Πολωνία επιλέξει, μιας και το 1ο ΕΠΑΛ συμμετέχει φέτος σε 4 προγράμματα Erasmus+. Ο αντίκτυπος της επιτυχίας του μαθητή μας γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτός και από το γεγονός πως η εταιρεία πληροφορικής Cyberlogic τού προσφέρει μια θέση εργασίας μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του».

Δραστήριο σχολείο

Το 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου είναι ιδιαίτερα δραστήριο, πρόσφατα έκανε ακόμα μία  ενέργεια ευαισθητοποίησης των μαθητών του αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο κρίσιμο ζήτημα της αειφόρου ανάπτυξης και ειδικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την ανάπτυξη των βιοπλαστικών.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούνιο μέσα από το περίπτερο του 1ου ΕΠΑ.Λ. στο 1ο Φεστιβάλ Αστικής Οικολογίας στον Καράβολα και την ενημέρωσή της κοινωνίας του Ηρακλείου για το τι μπορούν να προσφέρουν τα βιοπλαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σειρά είχε την περασμένη βδομάδα η επίσκεψη των εταίρων του 1ου ΕΠΑΛ στο πρόγραμμα “Bioplastics : the future of food packaging?” Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος ο ρόλος του σχολείου, το οποίο διαθέτει ειδικότητα Πληροφορικής, ήταν να αναλάβει το διαδικτυακό μάρκετινγκ των καινοτόμων βιοπλαστικών προϊόντων και να τα προωθήσει μέσω του ίντερνετ.  Σε ανακοίνωσή του, το σχολείο αναφέρει πως «στην δράση του αυτή το σχολείο μας είχε αρωγό την εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής Cyberlogic, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τόπου μας, που μας παρείχε δωρεάν τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση κατά τη διάρκεια του έργου μας.

Όχι τυχαία, λοιπόν, η προσπάθειά μας αυτή επιβραβεύτηκε από την υψηλή κατάταξη που μας έδωσε το Google, το οποίο μας κατατάσσει στην 1η σελίδα για τα βιοπλαστικα στην Ελλάδα bioplastics greece. Οι εταίροι μας Γερμανοί, Άγγλοι και Ρουμάνοι αποχώρησαν πλήρεις εμπειριών και γνώσεων και εντυπωσιασμένοι ύστερα από τις ξεναγήσεις τους στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που διαχειρίζεται ο Εσδακ στους Πέρα Γαληνούς, στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών του Παν. Κρήτης και στα Πλαστικά Κρήτης.

Θα ήταν μεγάλη παράληψη όμως να μην αναφερθεί κανείς στον ενθουσιασμό που προκάλεσε στους μαθητές και καθηγητές από την Ευρώπη η υποδοχή και η φιλοξενία που τους επεφύλαξε η κρητική κοινωνία».