η υπόθεση του πάρκου Γεωργιάδη

Σφόδρα ενοχλημένη, αλλά και… δαρμένη, είναι η τοπική Αστυνομία, μετά και την αιφνιδιαστική τροπή που πήρε η υπόθεση του πάρκου Γεωργιάδη.  Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για την καθυστερημένη ενημέρωση που είχαν από τον Δήμο Ηρακλείου για την πρώτη ημέρα εκτέλεσης των έργων, μία ενημέρωση που έφτασε με πολλή καθυστέρηση.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας υποστηρίζουν  ότι τα χθεσινά έκτροπα θα είχαν αποφευχθεί εάν η Λότζια είχε ενημερώσει έγκαιρα την Αστυνομία για τη λήψη μέτρων και όχι στις 10.36 χθες το πρωί, όπως επίσημα έχει καταγραφεί το τηλεφώνημα που έγινε από αντιδήμαρχο προς αξιωματικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, ο Δήμος Ηρακλείου ενημέρωσε εγγράφως ότι τα έργα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, κάτι που δεν έγινε. Το ίδιο και την Τρίτη, που και πάλι δεν υπήρξε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το προειδοποιητικό, αλλά καθυστερημένο, όπως χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία, τηλεφώνημα έγινε στις 10.36 χθες το πρωί, όταν όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης επικοινώνησε με τον διοικητή της Άμεσης Δράσης για να τον ενημερώσει για την παρουσία νεαρών στο πάρκο Γεωργιάδη.

Οι διμοιρίες έφτασαν σε σύντομο χρόνο από τη Δικαιοσύνης- και κάπου εκεί άρχισε η κατάσταση να παρεκτρέπεται. Από τη μία η Αστυνομία ήθελε να περιφρουρήσει τη διαδικασία, που προωθεί ο Δήμος, από την άλλη τα δεκάδες μέλη των «Φυλών του πάρκου», που θέλησαν να προστατεύσουν, σύμφωνα με το δικό τους πνεύμα και   οπτική, το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης.

Οι λιγοστές δυνάμεις της Αστυνομίας, που αιφνιδιάστηκε λόγω της ασυνεννοησίας που προηγήθηκε, βρέθηκαν σύντομα στο σημείο, έχοντας την αρχική εντολή για μη χρήση βίας, όμως ούτε η μία, αλλά ούτε και η άλλη πλευρά δεν έμεινε στα λόγια… Ποια πλευρά άναψε το φυτίλι δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια, αφού τόσο οι μεν, όσο και οι δε, υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν επίθεση.  Αυτό που η Αστυνομία είχε και εξακολουθεί να έχει ως μότο της είναι «ότι με τα ΜΑΤ έργα δεν γίνονται».

Τραυματισμοί

Τα έργα διακόπηκαν βίαια όταν η κατάσταση άρχισε να μυρίζει «μπαρούτι». Ένας αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας τραυματίστηκε στο πρόσωπο, ενώ χτύπημα δέχτηκε και διοικητής αστυνομικού τμήματος. Συνομιλώντας με το αξιωματικό που δέχτηκε επίθεση, μας είπε ότι «δέχτηκε μπουνιές στην προσπάθειά του να ηρεμήσει τα πνεύματα και χωρίς εκείνος να έχει καμία πρόθεση να ασκήσει βία». Τόσο ο ίδιος πάντως όσο και ο αστυνομικός της Ασφάλειας αναμένεται να υποβάλουν μηνύσεις κατά αγνώστων.

Και μέσα στον γενικότερο αναβρασμό άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έχοντας καταφέρει να περάσουν χειροπέδες σε νεαρό που θεωρείτο ως ένα από τα άτομα που χτύπησαν αστυνομικό, εκείνος εκμεταλλευόμενος την κίνηση φίλων του να τον απελευθερώσουν, κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα χέρια των αστυνομικών και να εξαφανιστεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επεισόδια δεν περιορίστηκαν μέσα στο πάρκο, αλλά βγήκαν κι εκτός με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία, καθώς υπήρξε σοβαρός ο κίνδυνος τραυματισμού διερχόμενων από τις πέτρες και τα αντικείμενα που εκσφενδονίστηκαν. Δυστυχώς, από τα αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα και διερχόμενα αυτοκίνητα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η κατάσταση εκτονώθηκε όταν τα μηχανήματα του εργολάβου αποχώρησαν και τα πνεύματα ηρέμησαν, τουλάχιστον για χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί προχώρησαν χθες σε περισσότερες από 12 προσαγωγές, ανδρών και γυναικών, ανάμεσά τους και ανήλικοι. Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν δύο άτομα που χτύπησαν τους δύο αστυνομικούς. Όπως έλεγαν αστυνομικοί «πολύ πιθανό είναι κάποιες από τις προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις».